RBK

Leksand fick hål på Dansk och lämnar jumboplatsen

4 december 2016 18:29
#LIFRBK

Det tog lite mer än fyra perioder, sedan fick Leksand hål på Oscar Dansk. Mål från Martin Karlsson, Eric Castonguay och vasse Alexander Ytterell såg till att Leksand vann med 3-2 mot Rögle, tog tre blytunga poäng och lämnade jumboplatsen bakom sig.

I Tegera Arena på söndagen möttes lag 14 och 13 i SHL. Hemmalaget skulle vid tre poäng, för första gången den här säsongen, lämna jumboplatsen i tabellen. Men för att lyckas med det var Leksand tvungna att få hål på Rögles burväktare Oscar Dansk som höll nollan senast lagen möttes.

Det började dock inget vidare för Leksand. Redan efter 1:35 tog Rögle ledningen när David Åslins inspel från sarghörnan styrde via Filip Karlssons knä och in i mål förbi Atte Engren.

Leksand hade flera bra chanser att kvittera, framförallt i numerärt överläge. Oscar Dansk såg dock till att det var 1-0-ledning för gästerna efter 20 minuters spel.

– Jag tycker att det skönt att vi får ledningsmålet tidigt, men efter det spenderar vi för mycket tid i vår zon. De har ett lurigt och farligt powerplay, vi får se till att inte ta utvisningar. Vi ska försöka att ta pucken framåt mer, få ner den djupt och skapa chanser utifrån det, sa Rögles målskytt Filip Karlsson i C More.

I den andra perioden fortsatte Leksand att skapa chanser och spela fartfyllt, vilket också gav resultat. Alexander Ytterell trampade ifrån sin backposition på blålinjen, mot kassen och avlossade ett skott som Dansk styrde undan med benskyddet. Där dök Martin Karlsson upp och rakade in 1-1.

Leksand hade bud på både 2-1 och 3-1 i den andra akten, men Alexander Ytterell lyckades träffa Atte Engrens överliggare vid två tillfällen och 1-1 stod sig perioden ut.

– Jag tycker att vi gör en bättre andra period, sedan ska vi bara göra mål i fem mot tre. Det är runt kassen det händer och jag tror både jag, målvakt och pucken åkte in i mål. Fler puckar mot mål måste vi ha i tredje. Vi ska ha tre poäng med oss här, sa Leksands Martin Karlsson i C More.

Dramatik i slutet

Den tredje perioden var 5:31 gammal när Leksand fick sitt sjätte numerära överläge i matchen, men återigen såg det ut som att laget skulle misslyckas att näta. Då tog Jesper Ollas tag i pucken bakom egen kasse och satte högsta fart. På offensiv blålinje väggspelade han med Jon Knuts och kom fri med Dansk. Målvakten räddade försöket, men på returen dök Eric Castonguay upp och tryckte in pucken i mål med bara sekunden kvar av powerplay-spelet.

I nästa powerplay, när Rögle för tredje gången i matchen haft för många spelare på isen, small det igen. Denna gång skulle skottvillige Alexander Ytterell få utdelning. Med ett välriktat dragskott från tekningscirkeln lyckdes han hitta det bortre krysset fram till 3-1.

Leksand hade även 4-1 inne, men målet dömdes bort efter videogranskning. Jon Knuts stod i målgården och störde Oscar Dansk. Kort därefter lyckades Rögle reducera. Jack Connolly spelade elegant fram Ludvig Rensfeldt som kunde raka in 3-2 i öppen kasse. Det var ordentligt dramatiskt i slutet av matchen, men Atte Engren såg till att det blev tre poäng till Leksand som lämnar över jumboplatsen till Rögle.

– Väldigt skönt! Det blev lite nerv i slutet. Jag sa att vi skulle ta tre poäng inför tredje, det gjorde vi, lämnar nu botten och ska titta uppåt, sa Leksands Martin Karlsson i C More.

Värt att notera är att lagen möts igen redan på tisdag, då i Lindab Arena.