Brynäs succéstart bäddade för seger

30 december 2016 21:45
#LHFBIF

En briljant inledning satte tonen för resten av matchen. Brynäs var i ledning från minut ett till minut 60 mot Luleå, och dessutom fick målvakten David Rautio hålla nollan mot sitt gamla lag när man vann med klara 4–0.

Förhandssnacket inför nedsläpp mellan Luleå och Brynäs handlade om huruvida SHL:s målfarligaste lag, Brynäs, skulle få hål på SHL:s hetaste målvakt, Joel Lassinantti. Svaret kom snabbt, och upprepade gånger.

Efter bara en minuts spel styrde Jesper Jensen in ett skott av Jonathan Pudas i krysset, och plötsligt satt Brynäs i förarsätet på bortaplan. Bara 49 sekunder senare skulle man befästa den sitsen genom att göra 2–0, signerat Johan Alcén. Det skulle även komma ett tredje mål från Brynäs sida i samma period. Kevin Clark visade då prov på träffsäkerhet när han stänkte upp 3–0 i krysset förbi Lassinantti.

Tack vare en storspelande David Rautio på andra sidan isen, kunde Brynäs behålla den ledningen perioden ut.

Oförändrat läge

– Jag tycker ändå inte, om man ser till 20 minuter, att 0–3 speglar matchbilden. Vi har blivit lite väl hårt straffade, sa Luleås tränare Stefan Nilsson till CMore inför andra perioden.

Han skulle därefter få se ett Luleå som agerade sansat, trots kallduschen i första perioden, i försök att närma sig Brynäs på resultattavlan. Men det som saknades var just mål, och trots mängder av klara målchanser och många tillfällen med spel fem mot fyra lyckades man inte överlista en dittills omutlig David Rautio som såg ut att trivas mot sin tidigare klubb. Läget var därför oförändrat inför den tredje perioden, i vart fall målmässigt.

Släkten var värst

Den uppförsbacke som Luleå försökt kämpa sig uppför från minut ett i matchen skulle visa sig bli övermäktig. Istället för att komma närmare motståndarna, var det Brynäs som definitivt punkterade matchen. Det såg Pathrik Westerholm till, som kandiderade för matchens snyggaste mål när han lurade Luleåförsvaret på egen hand och sedan skrev in slutresultatet till 4–0 för Brynäs.

– Jag tycker att alla bidrog till segern idag. För mig var det som en extra morot att visa vad man går för här, sa Brynäshjälten David Rautio, tidigare i Luleå, till CMore efter matchen.