KHK

Nils Carnbäck stor hjälte för Växjö

4 februari 2017 21:44
#KHKVLH

19-årige Nils Carnbäck gjorde sitt första och sitt andra SHL-mål i karriären i en och samma match. Båda målen kom borta mot Karlskrona och var en starkt bidragande faktor till att Växjö kunde hålla ut och vinna med 4–0.

Växjö fick precis den starten de ville ha borta mot Karlskrona. Det tog nämligen bara 41 sekunder för Olli Palola att snappa upp pucken efter en tekning i offensiv zon, och prickskjuta in den i bortre gaveln. En tung start för Johan Holmqvist, som dock skulle stå för flera formidabla räddningar när Växjö tryckte på som mest i den första perioden.

Men Holmqvist kunde inte rå på Nils Carnbäck när Växjöforwarden gjorde sitt första SHL-mål i karriären. Han gjorde det med stil. Med inspiration av Peter Forsberg stod Carnbäck för en dragning lik den "Foppa" gjorde i OS i Lillehammer 1994, och mål blev det.

– Jag tänkte inte så mycket när jag fick läget. Jag körde bara lite improvisation, sa Nils Carnbäck om sitt första mål till CMore.

Uppryckning utan mål

Karlskrona visade direkt i den andra perioden att man inte var redo att ge upp om matchen riktigt än. Efter en intensiv start för hemmalaget, som ändå inte förmådde sig göra mål, begärde Växjös tränare Sam Hallam timeout för att på rätsida på situationen. Det gav en viss effekt, men trots allt hade Karlskrona flest bud på nästa mål i den andra perioden. Något mål kom dock aldrig.

– Ytterligare en match där det studsar lite emot oss. Det är surt men vi kan ju inte lägga oss ner. Vi vet att vi har det i oss, det är bara att ta fram det, sa Karlskronas Jimmy Andersson till CMore.

Carnbäck framme igen

Men hemmalagets hopp förstördes av 19-årige Nils Carnbäck. I början av tredje perioden gjorde han sitt andra mål i matchen, och i SHL-karriären för den delen, efter en snygg manöver framför kassen. Det gav Växjö möjligheten att spela av den tredje perioden med ett lugn och med Karlskrona på säkert avstånd på måltavlan. Med 27 sekunder kvar kunde Linus Fröberg fastställa slutresultatet till 4–0.

Glädjande för serieledarna var också att Joacim Eriksson noterades för sin första målvaktsnolla i SHL den här säsongen.