Engren en vägg i Leksands bortakross

24 februari 2017 21:45
#FHCLIF

För första gången sedan 6:e december vann Leksand på bortais - och det var inte vilka som helst som besegrades. Mästarlaget Frölundas kördes över med 1-5 sedan Atte Engren stoppat 41 avslut.

Leksand kom till Frölundaborg med nio raka bortaförluster och ställdes mot tabelltvåan Frölunda. Men redan från start stod Dalalaget upp väl, även om matchupptakten var trevande utan några direkta chanser. Med åtta minuter på klockan satte William Wikman fart längs med högerflanken, trampade in i offensiv zon och stänkte dit 0-1 i nättaket bakom Johan Gustafsson. Ledningsmålet för Leksand följdes upp av några heta Frölundalägen, men ställningen höll sig till vilan.

Mittenakten ägdes sedan av Frölunda från snudd på start till slut och i fokus stod två spelare; Rasmus Dahlin och Atte Engren. Men allra först skulle Casey Wellman pricka ribban och Patrik Norén utöka avståndet för Leksand. Med en fräck skottfint lurade backen bort sin bevakning, skickade in 0-2 längs med isen och gjorde sitt första SHL-mål.

Stängde matchen med två tidiga mål i tredje

Bortsett från gästernas mål var det Frölunda som hade det mesta och även i boxplay skapade göteborgarna framåt, som vid Sebastian Stålbergs dubbelchans. Även Dahlin kom till skott och efter att ha snurrat upp hela Leksandsförsvaret stod juniorbacken öga mot öga med Engren, som räddade med plockhandsken. Målvaktens storspel fortsatte perioden ut och istället var Jesper Ollas bara en stolpträff från ytterligare Leksandsmål.

Men 0-3 skulle komma, för 4.05 in i slutperioden dundrade Eric Castonguay in Isac Skedungs fina passning. Bara någon minut senare skickade Janos Hari även fyran i nät och Frölunda såg då slaget ut. Jacob Larsson såg dock till att ge hemmalaget hopp med en snabb reducering, men därifrån stängde Engren på nytt igen bakåt.

Målvakten radade upp fantastiska parader och noterades för totalt 41 räddningar. Bland höjdpunkterna fanns dubbelläget för Matt Donovan och John Nyberg, en chans som Engren stoppade. I slutminuterna fullbordade sedan Wikman storsegern för Leksand med sitt andra mål för kvällen, något som betydde 1-5 och tre livsviktiga poäng för nykomlingen.