Hemma
Växjö
VLH
Borta
Linköping
LHC

Osannolik vändning, sylvasst powerplay gav Linköping segern

7 mars 2017 21:31
#VLHLHC

Linköping hade tagit noll poäng mot Växjö under säsongen och det såg länge ut som den sviten skulle hålla i sig. Ett sylvasst powerplay och en viss Broc Little såg dock till att den sviten bröts för nya tabelltvåan.


Försutsättningarna inför tisdagens möte mellan Växjö och Linköping var enkla. Två poäng till hemmalaget skulle innebära lagets första och historiska serieseger. För Linköpings del räckte en poäng för att säkra minst en fjärdeplats och hemmaplansfördel i SM-slutspelet.

Det var hemmalaget som inledde matchen bäst och fick flera långa anfall på gästerna inledningsvis. Marcus Högberg stod dock pall och räddade samtliga 12 hemmaskott i första perioden. Inte heller Linköping lyckades näta under akt ett, men hade en puck på mållinjen som Joacim Eriksson till slut fick undan.

Direkt i andra perioden skulle Växjö ta ledningen. Garrett Roe stod bakom kassen och försökte skicka pucken i runden, den snappades dock upp av Tuomas Kiiskinen, han spelade vidare till Linus Fröberg som rundade kassen och lirkade in pucken i mål. Växjö fortsatte att trycka på efter ledningsmålet och fick ytterligare utdelning. Emil Pettersson, som stod parkerad bakom kassen, hitta in till Dennis Everberg i slottet. Målsprutan Everberg skickade snyggt in 2-0 i bortre krysset för sitt 18:e mål för säsongen. Växjö var klart hetare i den andra akten men en utvisning på Josh Hennessy skulle ställa till det. Ganska omgående i det numerära överläget skickade Anssi Salmela ett tungt slagskott i mål, fram till 2-1.

"Där är vi starka"

I period nummer tre hade Växjö under långa stunder full kontroll på händelserna, men två snabba utvisningar skulle ändra på det. I fem mot tre kunde Broc Little lyfta in 2-2 och samma Little fanns med i förarbetet när Garrett Roe fullbordade vändningen och styrde in 3-2 till gästerna med 59 sekunder kvar att spela.

– Det känns riktigt skönt och är starkt gjort att vända ett 0-2 underläge i Växjö mot seriens bästa lag just nu. Vi får lite powerplay i slutet och där är vi starka. Jag lyfter på hatten för grabbarna idag, sa Linköpings tränare Dan Tangnes i C More.

I och med segern bröts mardrömssviten mot Växjö och östgötarna tog klivet upp som nya tvåa i SHL, tre bakom Smålandsklubben som har 26 mål tillgodo och seriesegern är i praktiken klar. För Broc Littles del innebar hans tre poäng i matchen att han står noterad för 52, en bakom Joakim Lindström som toppar poängligan.

Kommande matcher:

  • Växjö-Malmö, Tors 9 mars 19:00
  • Linköping-Frölunda, Tors 9 mars 19:00