MIK

Ritola knäckte Mora - nu är Leksand tillbaka

24 mars 2017 22:45
Direktkval SHL

Förlust på hemmais i onsdags - då såg Leksand till att knipa bortamötet med Mora. Mattias Ritola låg bakom 2-4-segern med dubbla mål och Leksand har nu utjämnat i Direktkvalet.

Mora hade på fredagen ett gyllene läge att verkligen skruva åt greppet om Direktkvalet. Laget öppnade även piggt hemma i Smidjegrav Arena, mot ett Leksand som blev fast på egen planhalva stora delar av den första perioden. Fyra utvisningar på gästerna gjorde att Mora fick många chanser i powerplay och chanserna radades upp.

Atte Engren räddade sitt Leksand, som höll undan och i mittperioden snabbt tog över. Med 4.57 på klockan sköt även Johan Porsberger 0-1 i numerärt överläge. Mora replikerade direkt efter genom Oskar Svanlund, som slog in en retur.

Leksand skulle återta kommandot, för med tolv minuter spelat höll sig Martin Grönberg framme i slottet. Ledningen speglade även mittperioden som Leksand vann skotten i med 4-13. Det stabila spelet höll i sig i tredje, där Mattias Ritola i powerplay vispade in 1-3.

Jacob Nilsson forcerade in reduceringen för Mora och tände hoppet åtta minuter från slutet. Hemmalaget gick även för en kvittering, men då lyfte Ritola in 2-4 i öppen målbur. Leksand knep bortafighten och har nu kvitterat matchserien till 1-1.

– I den första perioden dödar vi utvisningar och får inte riktigt det lugn som vi vill ha. Sen kommer vi ut bättre och bättre offensivt och kan göra mål. Powerplay fungerar, summerade målskytten Johan Porsberger för TV 12 efter vinsten.