BIF

Önerud satte tonen - HV71 starkast i final ett

16 april 2017 17:45
#HV71BIF

Den första finalronden gick till HV71 - som i sin fruktade hemmaborg sänkte Brynäs. Simon Önerud chockade gästerna med ett tidigt ledningsmål och HV gick därefter ifrån till seger med 5-2.

29 sekunder - mer tog det inte innan Simon Önerud satte ordentlig fart på SM-finalen. I det första anfallet arbetade Martin Thörnberg fram pucken till Önerud, som vände upp och stänkte dit 1-0 för HV71 inför en kokande hemmapublik. Målet satte tonen för en matchupptakt där både HV och Brynäs höll ett högt tempo, med långa spelsekvenser utan avbrott.

Spelet svängde åt båda håll och även om de stora chanserna kanske saknades var det händelserikt. Mest aktiv utav målvakterna var Felix Sandström i Brynäsmålet, som plockade flera avslut innan Ted Brithén slog till. För på stolpretur på Adam Almquists backskott slog centern in 2-0 via ryggen på Sandström. Brynäs skulle spela upp sig ju längre perioden led och med 18 sekunder kvar till vilan skickade Oskar Lindblom in reduceringen i numerärt överläge.

Brithén dubbel målskytt: "En bra start"

Den tempostarka hockeyn fortsatte i mittperioden med ett riktigt hungrigt Brynäs. Kevin Clark och Jesper Jensen radade upp ett dubbelläge, medan också HV71 hade sina lägen och Önerud var en stolpträff från att utöka ledningen. Men 3-1 skulle komma, för halvvägs in i perioden lurade Mattias Tedenby bort både försvarare och målvakt för att lägga in pucken. Erik Christensen hade sedan chansen till ytterligare HV-utdelning på ett friläge som Sandström räddade.

Brynäs öppnade den tredje akten piggt och fick även kontakt. Med åtta minuter på klockan slog Linus Ölund till i powerplay, smart framspelad av kaptenen Jacob Blomqvist. Repliken från HV71 skulle komma omedelbart, för bara 1.16 senare mötte Christoffer Törngren upp en målvaktsretur och lyfte dit 4-2.

Hemmalaget växte också in i perioden starkt efter målet. Tempot i spelet var lägre jämfört med tidigare perioder, men chanserna skapades ändå och Lindblom prickade stolpen. När Brynäs gick för en slutforcering punkterade sedan Ted Brithén matchen genom sitt andra mål för dagen. Det betydde 5-2 för HV71 - som nu har ledningen i finalserien.

– En bra start. Det gällde att knipa den här första matchen, och även om vi inte spelar vår bästa hockey gör vi det. Det är viktigt, kommenterade Brithén i TV12.