Sent avgörande gav Linköping tre poäng

9 december 2017 17:45
#LHCFBK

Trots en sen upphämtning av Färjestad var det Linköping som skulle gå vinnande ur en fartfylld och underhållande kamp på lördagen. Emil Sylvegårds powerplaymål med dryga minuten kvar av matchen blev avgörande när östgötarna till slut vann med 5-3.

Den första akten i Saab Arena skulle präglas av utvisningar. Fyra powerplaymöjligheter för Färjestad och två för Linköping gjorde att de långvariga trycken var många - men de båda burväktarna agerade tryckt i sina respektive kassar och kunde flera gånger bjuda på kvalificerade målvaktsingripanden. Närmast att spräcka nollan i en annars mållös period var gästerna - när Jonas Gustavssons stod för en snabb sidledsförflyttning och räddade ett solklart mål med klubbladet.

Målen i Saab Arena skulle börja trilla in i mittakten. Efter drygt en och en halv minut kunde hemmapubliken jubla när Jonas Gustavsson inledde ett Linköpingsanfall. Med en fin passning över hela banan hittade målvakten fram till Derek Roy, som i sin tur serverade Nick Sörensen till 1-0 för östgötarna.

Gästerna skulle dock komma tillbaka. Halvvägs in i perioden höll sig Marcus Nilsson påpassligt framme, när han väntade in en studspuck innan han tryckte in kvitteringen i nätet bakom Gustavsson. I en match som fortsatte att präglas av utvisningar skulle det till slut också komma ett powerplaymål. Derek Roy stod ännu en gång för passningen när han serverade Andrew Gordon mellan tekningscirklarna. Kanadensaren tryckte till direkt och 2-1 satt säkert bakom Stefan Steen.

Fysiskt och underhållande

Den tredje - och vad som visade sig bli den sista - perioden i Saab Arena bjöd på än mer fart och fysiskt spel. Tuffa tacklingar, där både Niklas Persson och Fabian Zetterlund fick utgå, varvades med en hel del fina möjligheter och framförallt fullträffar i form av mål. Linköping gick upp i en tvåmålsledning när Jesse Virtanens misslyckade uppspel i numerärt överläge hamnade hos Jimmy Andersson, som fick fri gata och satte 3-1 bakom Steen.

Trots kallduschen skulle gästerna, precis som i Växjö senast, resa sig. Dick Axelsson reducerade siffrorna till 3-2 och halvvägs in i perioden fick Jesse Virtanen revanschera sig när en storspelade Jonas Gustavsson inte kunde hålla finländarens tunga avslut. I slutskedet av perioden fick Linköping ett powerplay som både blev signifikativt och avgörande för matchen - där man med en minut och 17 sekunder kvar av ordinarie tid skulle avgöra. Mathis Olimb skickade in ett skott i slottet som Emil Sylvegård kunde styra in till 4-3. Spiken i kistan satte därefter Derek Rok i tom kasse och Linköping kunde återigen titulera sig som ett vinnande lag.