Dubbla rekord i Vida Arena - Pettersson historisk

8 mars 2018 21:40
#VLHMIF

Växjö slog poängrekord - sett över 52 omgångar - och Elias Petterson blev historisk. Det var stående ovationer när supertalangen noterades för imponerande fyra pinnar i 6-3-segern mot Malmö på torsdagskvällen, när även han slog rekord och nu är den poängbäste junioren genom tiderna.

Det var fart och fläkt redan från första nedsläpp i Vida Arena. Innan minuten hade passerat blev Rhett Rakhshani fri mot målvakten Viktor Andrén, vilket bara var början på en Malmöpress som till slut också gav utdelning. Tukka Mäntylä slängde in en puck från snäv vinkel och framför mål kunde Frederik Storm styra och hitta nätet bakom Växjömålvakten.

Publiken skulle bjudas på ytterligare tre fullträffar innan periodsignalen ljöd. Först kvitterade Linus Fröberg med ett skott från blå drygt fem och en halv minut in i perioden - och kort därpå hade smålänningarna vänt på tillställningen. Elias Pettersson med ett vackert nummer när han först drog sig förbi sin back innan han fick två skottförsök på sig att finna nätet. Det andra satt högt upp från snäv vinkel bakom Oscar Alsenfelt. Malmö fick dock det sista ordet när Robin Alvarez styrde in Jens Olssons avslut till 2-2.

Stående ovationer

I mittperioden tog Växjö över målfesten. Brendan Shinnimin utökade till 3-2 med en rapp handledare innan Robert Rosén vallade in fyran från position bakom mål. När Linus Fröberg noterades för 5-2-mål gick luften ur gästerna och Växjö hade ett tagit ett stadigt grepp om tillställningen. 14 minuter in perioden skulle publiken i Vida Arena bjuda på stående ovationer. När Elias Pettersson bröt sig igenom Malmöförsvaret i mittzonen, blev fri och satte 6-2 var det supertalangens fjärde poäng för kvällen vilket hyllades med mäktiga applåder - till vilka Pettersson blev märkbart tagen.

– Det blev känslosamt efter att jag gjorde fjärde poängen där. Hela livet har jag försökt att bli så bra som möjligt och allt jag har gjort har jag gjort för att bli den jag är idag, sade en märkbart tagen och ödmjuk Elias Pettersson i intervjun med C More i pausvilan.

Supertalangen blev historisk då han efter torsdagskvällens fight bröt Kenta Nilssons rekord från 70-talet och nu är den poängbäste junioren genom tiderna.

Målfesten var slut och den tredje perioden präglades till största del av utvisningar. Det var också i powerplay som Malmö kunde reducera siffrorna till 6-3 när Fredrik Händemark höll sig framme och tryckte in returen från Max Görtz avslut. Närmare än så kom dock inte skåningarna som fick se sig slagna av seriesegrarna.

Trepoängaren innebar att smålänningarna lade sig på 113 poäng och således slog det rekord Skellefteå hade (111 poäng) sedan SHL började spela med 14 lag i serien och med 52 omgångar. Det totala poängrekordet i historien innehar Färjestad, som säsongen 2001/2002 nådde 118 poäng på 50 matcher.