Billins frälste Linköping - avgjorde i holmgången

20 mars 2018 23:55
Kvartsfinal 2

Det var matchen som aldrig ville ta slut. Först i den 109:e minuten lyckades Linköping slå in avgörandet på Djurgården - ett segermål signerat Chad Billins. Kvartsfinalserien går nu vidare med likaläge.

När publiken fyllde Saab Arena för det andra kvartsfinalmötet mellan Linköping och Djurgården anade inte vilket drama som de skulle få följa. Själva matchinledningen sprakade det däremot inte så mycket om, även om Derek Roy hade ett tidigt försök på ett fint inspel från Nick Sörensen. Djurgården, stärkta av sin uppvisning i söndags, var till stora delar det spelförande laget - utan att skapa något i offensiv väg. Allra närmast i en låst första period var Niklas Persson som frispelad lyfte pucken i underkanten av ribban.

Mittenakten inledde sedan Djurgården i numerärt överläge och lagom när den spelformen tagit slut kom ledningsmålet. Calle Ridderwall lade upp för Jesper Pettersson, som avslutade ett snabbt anfall med att skjuta 0-1 bakom Jonas Gustavsson. Målvakten fick sedan slita rejält för att hålla Linköping kvar målmässigt. Allra närmast var det när Gustavsson missat i en förflyttning och blivit liggande på isen, men även då fick målvkaten stopp på Alexander Falks avslut.

Gustavsson hjälte - tog allt i förlängningen

Ställningen var därför fortsatt uddamålet till Djurgårdens fördel inför tredje, men inte länge till. För med lite mer än två minuter på klockan lade Derek Roy upp ett skottläge för Chad Billins, ett skott som gav retur där Jakob Lilja höll sig framme. Liljas kvittering fick Saab Arena att lyfta och målet satte ordentligt fart på Linköpings offensiv.

Matchbilden förvandlades till att bli vidöppen, med båda omställningar och chanser åt båda håll. Första lag att slå utnyttja de stora ytorna var Djurgården som i numerärt överläge återtog kommandot genom Gustav Possler. Linköping var där i brygga, men tre minuter från slutet fick Chad Billins pucken i skottposition och 2-2 var ett faktum. Det blev bara starten på en riktigt lång kraftmätning.

För när matchen gick in i förlängning hjälpte det inte hur många chanser som skapades - de båda målvakterna stod emot allt. Medan Adam Reideborn stoppade giftiga styrningar klev Gustavsson fram på frilägen, dessutom hade målvakten assistens av målramen på Henrik Erikssons försök i den femte perioden. Det dröjde hela 109 minuter till avgörandet och när det kom var det från en spelare som klockats för 40 av dessa. I numerärt överläge tog Chad Billins emot pucken vid blålinjen, avancerade centralt och sköt 3-2 till Linköping som nu utjämnat i matchserien.

– Enormt! Jag tycker att våra fans har varit fantastiska ikväll. Det här är en stor vinst för oss, sade hjälten Billins i C More.