Hovet tände Djurgården - straffade Skellefteås utvisningar

7 april 2018 18:00
Semifinal 3

Tre gjorda mål - alla i numerärt överläge. Djurgårdens powerplay var vägvinnande när stockholmarna slog tillbaka Skellefteå och skakade ordentligt liv i semifinalen.

Med två raka förluster bakom sig var Djurgården ställda mot väggen på Hovet. Seger var nödvändigt för att inte låta Skellefteå rycka ifrån ytterligare i SM-semifinalen - och seger skulle också ordnas. Men vägen dit var lurig och i en tight första period var det gästerna som öppnade med de bästa chanserna.

Kapten Pontus Petterström spelades med tolv minuter fram till ett friläge. Öga mot öga med Adam Reideborn prickade Petterström först stolpen, därefter ribban och sedan ut till Djurgårdsmålvakten lättnad. Hemmalaget kunde mot slutskedet av perioden lyfte spelet och fick under en längre stund till ett massivt tryck. Ett totalt utpumpat Skellefteå drog på sig ett par utvisningar, men räddades av Gustaf Lindvall som stoppade Marcus Högström med en vass räddning.

Ohlsson: "Skellefteå känner att vi är på gång"

Tack vare sin starka forcering fick Djurgården inleda mittenakten i numerärt överläge. Bortsett en stor returchans för Patrik Lundh där pucken tog i utsidan av buren höll Skellefteå undan, men gästerna skulle sätta sig i nya bekymmer. Utvisningarna fortsatte nämligen att falla över Skellefteå som tappade kontrollen om matchbilden alltmer till Djurgården. Med 11.20 på klockan kom också det som fick Hovet att lyfta, när Linus Johansson från nära håll tryckte dit 1-0 i numerärt överläge.

Målet lyfte Djurgården ytterligare och Skellefteå sattes under fortsatt press. När först Joakim Lindström och kort därefter Jonathan Pudas tog plats på utvisningsbänken innebar det fem mot trespel för hemmalaget och chans till utökad ledning. Den chansen tog också Djurgården och Markus Ljungh, som skickade upp 2-0 i krysset strax före vilan.

Powerplayspelet togs vidare in i slutperioden och med bara 43 sekunder på klockan brast hemmafansen ut i nästa jubel. Niclas Bergfors mötte då upp en målvaktsretur från Lindvall och Skellefteå var plötsligt efter med tre mål. Västerbottningarna tog till viss del tillbaka initiativet därifrån, men Jesper Olofssons reducering fyra minuter från slutet räckte inte. Djurgården segrade med 3-1 inför kokande läktare och reser på måndag norrut med möjlighet att kvittera matchserien.

– Jag tror att Skellefteå känner att vi är på gång. Vi känner att vi har fått upp tron. Fortsätter vi så här har vi alla möjligheter att vända, det är en skön känsla. Sen får vi se hur det går uppe i Skellefteå, kommenterade Robert Ohlsson i C More efter vinsten.