MIF

Frölunda körde över Malmö i första kvarten

23 mars 2019 17:22
#FHCMIF

Många experter har förutspått att den här kvartsfinalreprisen från fjolåret skulle bli den jämnaste av samtliga fyra kvartsfinaler. Men jämnt blev det knappast i den första kvartsfinalen. Efter en rivstart vann Frölunda klart med 4-0.

Inför matchen var det mycket snack om hur Malmös boxplay stängde ner Frölunda i fjolårets kvartsfinal. Den här gången var det i just powerplay Frölunda tog ledningen. Efter ett snabbt passningsspel från vänsterkanten över till högerkanten dunkade Pathrik Westerholm in 1-0 med ett högt skott över axeln på Oscar Alsenfelt. Nästa mål kom efter slarv i Malmö-försvaret. Niklas Arell skulle transportera upp pucken och tog en vågad väg precis framför egen kasse där han blev av med den, bara för att se Sebastian Stålberg nypa in 2-0 i nättaket. Än värre blev det när Mats Rosseli Olsen vann ett par kamper framför Malmö-kassen och till slut fick fram pucken till kedjekompisen Rhett Rakhshani som petade in 3-0. Samme Rakhshani gjorde sedan 4-0 med 10 sekunder kvar av perioden, även det i powerplay, när han styrde in Simon Hjalmarssons skottpassning och gav sitt Frölunda en riktig drömstart på den här kvartsfinalserien.

– Det är en bra förstaperiod, vi är nöjda med 4-0. Vi har varit noggranna i förberedelserna och kom ut i dag och var sugna på att spela match, sa Frölundas första målskytt Ponthus Westerholm.

Den andra perioden bjöd inte på alls samma fyrverkeri från hemmalagets sida, som i stället spelade kontrollerat och fokuserat. Bortalaget tilläts inte skapa speciellt många chanser trots bland annat två minuters spel fyra mot tre. Även Frölunda fick chanser i powerplay men det blev inga mål i den andra perioden och känslan var att hemmalaget först och främst ville spela av matchen utan så mycket dramatik.

– Första perioden är riktigt skarp, då får vi ner puckar djupt, stressar deras backar och vinner mycket puck i anfallszon. Andra perioden är slarvig överlag, så vi måste steppa upp i tredje, tyckte Joel Lundqvist i pausen mellan andra och tredje perioden.

Frölunda spelade av och höll undan

Matchbilden var densamma i den tredje perioden. Frölunda ansträngde sig inte nämnvärt för att skapa offensiv lyskraft utan la sitt fokus på att försvara sin stora ledning. Malmö skapade en del chanser och hade en puck inne men efter videogranskning bedömde domarna att Fredrik Händemark styrde in pucken med hög klubba. Ju längre den tredje perioden gick, desto tydligare var det att det mest skulle handla om huruvida Johan Mattsson skulle hålla nollan - i sin första slutspelsmatch - eller inte. Och det gjorde han. Han tog samtliga 26 Malmöskott och gav sitt Frölunda 1-0 i matcher när serien nu vänder ner till Malmö på måndag.

– Det var jättekul, det här har man gått och väntat på ett par månader. Kul att det äntligen är igång! sa Mattsson om att spela slutspel innan han analyserade matchen.

– Malmö är inte dåliga, det skiljer inte mycket. Vi har effektiviteten och städar riktigt bra framför mig, de får inte många andrapuckar att jobba på.