Djurgården kvitterade matchserien

25 mars 2019 21:33
Djurgårdens Daniel Brodin åker framför tre lagkamrater i bakgrunden
#SKEDIF

Efter bortasegern i första matchen hade Skellefteå en gyllene chans att koppla ett starkt grepp om kvartsfinalen hemma i Skellefteå Kraft Arena på måndagskvällen. Men den chansen rann Skellefteå ur händerna. Djurgården vann med 6-3 och kvitterade till 1-1 i matcher.

En av Djurgårdstränaren Robert Ohlssons nycklar inför matchen var att hans lag skulle hitta mer ytor i offensiv zon, och han blev bönhörd redan i inledningen av matchen. Grundseriens vassaste spelare i powerplay, Emil Bemström, gjorde just det. Jacob Lilja fick pucken vid förlängd mållinje och hittade över till andra sidan där en helt fri Bemström inte hade några problem att raka in 0-1 och Djurgårdens första slutspelsmål för säsongen. Djurgården utökade sin ledning till 0-2 när Skellefteås målvakt Mantas Armalis åkte ur sin målbur och skulle spela pucken till Jonathan Pudas, men inte bättre än att den studsade in framför kassen där Sebastian Strandberg kunde dunka in pucken i det tillspillogivna målet. I samma Skellefteå-powerplay ådrog sig Djurgården en till utvisning vilket gav spel fem mot tre till hemmalaget, och då kom reduceringen. Från sin favoritposition i vänstra tekningscirkeln direktsköt Oscar Möller in 1-2 och gav hemmapubliken något att jubla åt. Ännu större anledning att jubla fick publiken några minuter senare när hemmalaget spelade powerplay ånyo. Robin Alvarez försökte gå köksvägen och trycka in pucken bakom Adam Reideborn i Djurgårdens målbur, men pucken gick i stället till Oscar Möller som relativt enkelt kunde lyfta in sitt och Skellefteås andra mål för kvällen till 2-2. Men underhållningen i den första perioden var inte slut där. Djurgården återtog nämligen ledningen när Daniel Brodin fick en puck bakom kassen och snabbt tog upp den i höjd med målburen och lite på vinst och förlust kastade in den från nollvinkel. Pucken smet in mellan Mantas Armalis och stolpen och gav 2-3 vilket också var resultatet efter första perioden.

– Det blir ett par misstag som leder fram till deras mål. Vi får försöka minimera dem, Djurgården är ett lag som sätter press, det gäller att vi tar rejäla beslut från bakplan, sa Skellefteås tvåmålsskytt Oscar Möller till C More efter första perioden.

Målvaktsbyte gav ingen effekt

Skellefteå bytte målvakt efter den första perioden och Gustaf Lindvall kom in i stället för Armalis. Han blev dock inte stort mer lyckosam än sin företrädare, för trots att Djurgården inte skapade mycket i den andra perioden lyckades man utöka ledningen när Petteri Wirtanen kom i en enmansattack på högerkanten. Ett dåligt Skellefteåbyte gav honom lite extra yta som han tog innan han satte ett högt skott på främre stolpen till 2-4, vilket var Djurgårdens blott andra avslut mot Lindvall. Det var hemmalaget som hade flest chanser, men några fler mål blev det inte i den andra perioden vilket gav bortalaget en tvåmålsledning att gå på till den tredje perioden.

– Det är bra, vi håller i pucken när vi har läge för det och chippar pucken när vi ska det, konstaterade Djurgårdens Daniel Brodin.

Två sena mål gav Djurgården segern

Känslan i den tredje perioden var att Skellefteå åt sig närmare ett reduceringsmål allteftersom minuterna tickade på. Hemmalaget skapade chans på chans mot Reideborn som länge stod emot. Men i spel fyra mot fyra öppnade ytorna upp sig och då klev Mathis Olimb fram. Han höll kyligt i pucken och drog den förbi en försvarare innan han satte pucken ribba in och skapade ordentlig nerv i matchen. Men det var inte Skellefteås kväll. Precis efter en situation där hemmapubliken ropat på Djurgårdsutvisning hittade Dick Axelsson in till backen Olle Alsing rakt framför kassen och han kunde styra in 3-5. När hemmalaget tog ut målvaken spikade Mattias Guter slutresultatet till 3-6 med ett mål i tom kasse. Därmed kvitterade Djurgården till 1-1 i matchserien.

– Det är roligt, det märks att det är ett steg till från grundserien med mycket kamp. Vi kontrollerar matchen bra i fem mot fem, sen blir det naturligt att de får mer press i slutet. Så länge vi inte tar några dumma utvisningar gör vi en bra match, summerade Djurgårdens Jacob Josefson.