Frölunda skaffade sig matchboll

30 april 2019 22:29
En Frölundaspelare på knä jublar efter ett mål med en lagkamrat bakom sig och publiken i bakgrunden
#FHCDIF

Efter fyra raka hemmasegrar i finalserien var den stora frågan om Djurgården skulle klara av att bryta Frölundas mäktiga hemmasvit. Det gjorde man inte. Femton raka hemmasegrar blev sexton på valborgsmässoaftonen. Via seger med 6-2 skaffade sig Frölunda matchboll inför match sex.

Efter en lite trevande start var det hemmastarka Frölunda som la in en högre växel och tryckte tillbaka Djurgården ordentligt. I lagets paradgren powerplay tog man ledningen när Ryan Lasch stod för en patenterade "Laschare" från bakom förlängd mållinje när han hittade in till lagkapten Joel Lundqvist som stod mol allena i slottet och kunde direktskjuta in 1-0. Frölundas dominans fortsatte även om de klara målchanserna var lätträknade under resterande delen av första perioden. I slutet av densamma fick Djurgården spela powerplay, men lyckades inte utnyttja det, varför lagen gick till pausvila med ställningen 1-0.

– Vi har bra självförtroende i powerplay just nu. Jag vet att jag har support från antingen Rhett eller Joel när jag står där, så vi har ett par alternativ och det är viktigt att spela pucken snabbt, sa Frölundas Ryan Lasch om 1-0-målet.

Islossning för Frölunda

Inför den andra perioden sa Djurgårdens tränare Robert Ohlsson att lagets boxplay hade pratat ihop sig för att undvika fler baklängesmål i den spelformen. Men när Sebastian Strandberg åkte ut efter 13 sekunder av den andra perioden tog det inte lång tid innan Frölunda gjorde 2-0. Ryan Lasch visade prov på såväl snabb tanke som snabba handleder när han lirkade in pucken från nära håll på egen retur. Mindre än två minuter senare skyfflade Joel Mustonen in en retur på Anders Grönlunds backskott och fick Djurgården att vaska om i formationerna. Det hjälpte föga. Junioren Jacob Peterson, som spenderat säsongen i Björklöven i Hockeyallsvenskan, satte ett dragskott från toppen av högra tekningscirkeln och gjorde 4-0 med sitt fjärde slutspelsmål. I samband med målet ersatte Robin Jensen Adam Reideborn i Djurgårdsmålet. Inte ens när Axel Jonsson-Fjällby serverade Mattias Guter helt öppet mål fick Djurgården utdelning, den senare skickade pucken rakt i stolpen.

– Bra period av oss, vi fortsätter mala ner dem. Efter tredje, fjärde målet faller tempot lite och det blir många chanser åt båda håll. Men fram till dess var det ruskigt bra! tyckte Frölundas 3-0-målskytt Joel Mustonen.

Hoppet tändes - och släcktes

I tredje perioden skedde en scenförändring. Djurgårdens tidigare sorgebarn powerplay blev lagets smala lycka då man via två snabba pp-baljor halverade Frölundas stora ledning. Först sköt offensivt skicklige backen Linus Hultström ett skott som Jakob Lilja styrde in precis framför Frölundas målvakt för kvällen Johan Gustafsson. Sedan var det Lilja som hittade in till Niclas Bergfors som fick ett hav av yta i slottet och prickade in 4-2 i krysset. Det var powerplay som var melodin den här kvällen, för det var i den spelformen Frölunda stängde matchen. Djurgårdens Petteri Wirtanen ådrog sig 2 + 2 minuter för en hög klubba och då gjorde Samuel Fagemo 5-2. Det blev för mycket för Djurgården som fick se sig besegrade för tredje gången i Scandinavium. I slutet av matchen satte Max Friberg 6-2 i tom kasse och gav Frölunda matchboll till sjätte finalen som spelas på Globen på torsdag.

– Vi gör en jättebra match, släpper inte till några målchanser första två perioderna och spelar precis som vi ska, summerade en nöjd Simon Hjalmarsson som stod för en solid insats.