Skellefteå Kraft Arena

Slut

(3-0, 1-2, 3-1)

OMGÅNG 12 2014-04-08 19:00

om matchen

Resultat: Skellefteå AIK segrade och är klara för final

Publicerad: 2014-04-08 21:35

Skellefteå AIK tog chansen att säkra finalplatsen på hemmaplan. Man var numret större än Linköping i den femte semifinalen och vann matchen komfortabelt med 7-3. Matchserien slutade därmed 4-1 till Skellefteå och man är alltså nu klara för sin fjärde raka SM-final.

Full fart. Det var direktiven från båda lagen när den femte semifinalen mellan Skellefteå och Linköping ägde rum i Skellefteå Kraft Arena under tisdagskvällen. Och båda lagen bjöd upp till orden. Det var intensivt i matchinledningen och det svängde åt båda håll.

Skellefteå hade fyra fantastiska målchanser inom de fem första minuterna utan att få nätet att rassla. Antingen missade man målet helt eller så var Marcus Högberg i Linköpingsmålet i vägen.

Men effektiviteten från hemmalaget skulle komma. För då smällde det rejält. Niclas Burström inledde målskyttet för hemmalaget när han följde med upp i ett anfall och bombade in 1-0 i högra krysset. Kort därefter fick Skellefteå spela i powerplay och då var det Viktor Arvidssons tur att hitta rätt. Från sin postion vid blålinjen sköt han in 2-0 och i spel fyra mot fyra rakade Jimmie Ericsson in 3-0 minuten innan klockringning i den första perioden.

Linköping hade några chanser även dom, men det man skapade stoppades av Markus Svensson i hemmakassen. Det var en intensiv period från båda håll, där det också var en hel del känslor och gruff både under spel och efter avblåsningarna, men överlag var Skellefteå ett nummer större.

- Det är den sämsta perioden vi spelat sen jag kom till Linköping, det är pinsamt, riktigt dåligt av oss, sa Roger Melin till C More efter den första perioden.

"Det gäller att tro på det här"

Den andra perioden höll inte alls samma tempo som den första. Mycket kanske tack vare att Skellefteå inte hade samma offensivlusta utan att man istället tog det säkra före det osäkra och sakta skulle Linköping växa in i spelet allt mer.

Men det skulle dröja halvvägs in i mittenakten innan reduceringen till 3-1 kom. Chad Kolarik hittade en fri yta mitt mellan tekningscirklarna och tryckte till direkt när han fick pucken och den slank in något lättvindigt mellan benen på Markus Svensson.

Efter reduceringen skruvade Skellefteå upp tempot något och en individuell prestation skulle sätta måldiffrensen vid tre igen. Pierre-Edouard Bellemare tog in pucken i offensiv zon och avlossade ett reptilsnabbt handledsskott, rätt upp i vänstra krysset och 4-1 lyste på resultattavlan.

Men Linköping var inte ett slaget lag för det utan man åt sig skteliga in i matchen igen och fick till en del längre anfall i Skellefteås zon och man skulle också komma närmare målmässigt. Mattias Bäckman sköt från sin backplats och Mattias Sjögren styrde in 4-2. Något som var periodsiffrorna efter två spelade perioder. Inte omöjligt att vända menade målskytten Sjögren i periodpaus.

- Verkligen inte, det går fort i hockey. Nu handlar det om att tro på det här och tro på det vi gör och det gör vi i den här gruppen, sa han till C More efter två perioder.

Skellefteå var steget före, segrade och tog sig till final

Men även om Linköping trodde på en vändning i den tredje perioden så förmådde man inte att komma till någon forcering och press mot hemmalaget. Istället blev det 5-2 till Skellefteå tidigt i den tredje perioden då Jimmie Ericsson tog tillvara på slarv i Linköpingszonen.

Visserligen lyckades Linköping reducera ännu en gång till 5-3 genom Johannes Salmonson från snäv vinkeln, men det lilla hoppet som tändes av det målet släcktes 26 sekunder senare då Oscar Sundqvist rakade in 6-3 på en retur.

Efter det var matchen stängd. Linköping chansade och försökte med att ta ut målvakten med mer än fem minuter kvar men det resulterade inte mer än att Erik Forsell satte 7-3 i öppen bur. Där stannade också slutresultatet och Skellefteå är därmed klara för SM-final. Linköping har spelat klart för säsongen.

 
Skellefteå AIK

Grundad 1921
SM-guld 2 st (1978, 2013)
SM-finaler 5 st (1978, 2011, 2012, 2013, 2014)
Kapten Ericsson tvåmålsskytt
Jimmie Ericsson
 • Född

  1980-02-22

 • Längd

  185 cm

 • Vikt

  93 kg

 • Profil »

klubblogo
Forssells första slutspelsmål
Erik Forssell
 • Född

  1982-01-30

 • Längd

  176 cm

 • Vikt

  84 kg

 • Profil »

klubblogo
Svensson bjöd på assist
Markus Svensson
 • Född

  1984-07-09

 • Längd

  184 cm

 • Vikt

  89 kg

 • Profil »

klubblogo
Slutspel 2014
SemifinalSchema
 SKE
4 - 1
LHC 
Match 130
Match 282
Match 341
Match 401
Match 573
Matchfakta i korthet

Skellefteå - Linköping 7 - 3
(3-0, 1-2, 3-1)
Skott: 34 - 27
Utvisningsminuter: 10 - 12
Tekningar: 48 - 22
Tacklingar: 23 - 17
Fullständig matchfakta »

Matchrelaterade videoklipp
 • Skellefteå AIK - Linköpings HC

  Semifinal 5, 2014-04-08. Publik: 5543. Resultat: 7-3 (3-0, 1-2, 3-1).

 • Webb-TV: Eftersnack semifinal 5

  Skellefteå AIK är klara för final! Webb-tv bjuder här på lite eftersnack i omklädningsrummet.

 • Magnus Johansson efter säsongens sista match

  Efter säsongens sista match pratade LHCTV med lagkaptenen Magnus Johansson.

Klubbarna om matchen

Webb-tv: Oskar Sundqvist - "Krigarinsats"

I och med kvällens seger är Skellefteå AIK klara för final! Oskar Sundqvist är en av grabbarna som betonar att kvällens seger var en krigarinsats från samtliga i laget.

Publicerad: 2014-04-08 - 22:19

Skellefteå AIK till SM-final!

Skellefteå tog chansen att avgöra kvartsfinalserien hemma mot Linköping. Efter att ha gjort en bländande första period och gått ifrån till 3-0 så var matchen i praktiken avgjord. Gästerna reducerade upprepade gånger men närmare än två måls underläge kom man aldrig och Skellefteå AIK är som första lag klart för SM-final 2014. Jimmie Ericsson ledde Skellefteå på et strålande sätt med två mål och fysiskt spel framför allt i den första perioden.

Publicerad: 2014-04-08 - 21:29

Magnus Johansson efter säsongens sista match

Efter säsongens sista match pratade LHCTV med lagkaptenen Magnus Johansson.

Publicerad: 2014-04-08 - 23:57

Säsongen är över för Linköpings Hockey Club

Linköpings Hockey Club var tvungna att vinna på tisdagskvällen i Skellefteå Kraft Arena för att ge ytterligare liv åt matchserien. Det slutade emellertid med förlust och därmed har LHC spelat sin sista match för säsongen. 

Publicerad: 2014-04-08 - 21:30