Situationsrummet förklarar videobedömningen från Brynäs-HV71
Publicerad: 2021-04-07
Information om vad som händer i ligan och varför vissa sportsliga beslut fattas är viktigt för SHL. Därför kommer här en extra förklaring av den videobedömning som gjordes i gårdagens kvalmatch mellan Brynäs och HV71.

{!A}

De allra flesta mål är naturligtvis enkla att godkänna utan någon större svårighet, men ibland uppstår situationer där det är klurigare och där domarna behöver hjälp av videobedömning.

I SHL:s situationsrum kontrolleras samtliga mål som görs och det är hit som domarna ringer för att få hjälp vid behov.

Som grund gäller att domarens initiala beslut på isen gäller tillsvidare. Efter videobedömning kan beslutet bara ändras om det man ser i videon visar att beslutet är fel. Är beslutet felaktigt så ändras det, men om beslutet är korrekt så fastställs det.

Det förekommer dock situationer där det inte går att se om beslutet på isen är korrekt eller inte. Om videobedömningen inte kan avgöra om domarens beslut är korrekt är videobedömningen inconclusive.

Situationsrummet på Twitter

Under match när videobedömning har gjorts kan du direkt efter få en förklaring från situationsrummet på Twitter.

Följ situationsrummet på Twitter här.

Situation: 6 april Brynäs-HV71

Efter videobedömning framgår det att målburen flyttades av försvarande spelare när anfallande spelare redan hade avlossat sitt målskott. Därav, mål. Detta enligt regel 64.5, i ”delaying the game/tilldömt mål”

{!B}

Angående wash-out i andra perioden

I inledningen av den andra perioden spelade Brynäs i numerärt överläge, och domarna hade samtidigt ytterligare en avvaktande utvisning på gång för HV71. Under den avvaktande utvisningen hade Brynäs en puck i mål, men innan den hade passerat mållinjen hade domarna hunnit blåsa av spelet så målet godkändes därmed inte.

Anledningen till att domarna blåste var att de uppfattade att HV71 hade brutit den avvaktande utvisningen genom att erövra kontroll på pucken. På bilderna går att se att så inte var fallet, men eftersom avblåsningen redan skett var pucken inte längre i spel.

Detta är inte en bedömningsbar situation för situationsrummet enligt de kriterier som redovisas ovan, Regelboken 36.5 Situationer för videobedömning.

Martin Bergh