"Det är större skillnad än vad jag trodde"

8 september 2021 11:00
Intervju

I artikelserien "Välkommen till SHL" stiftar vi bekantskap med en spelare eller tränare från varje klubb som under säsongen kommer att begå sin SHL-debut. I den här upplagan träffar vi Malmö Redhawks back Joakim Ryan.


Joakim Ryan, 28, född i Rumson, New Jersey, har spelat 144 matcher i AHL och 145 i NHL, där han representerat San Jose Sharks, Los Angeles Kings och nu senast Carolina Hurricanes. Nu ska han för första gången i karriären spela proffshockey utanför Nordamerika. Flytten till Skåne kan verka stor för den oinvigde. Men inte för Ryan. Han flyttade nämligen till rötterna.

– Min mamma är från Höllviken. Hon föddes och växte upp i Sverige, så jag kan absolut prata svenska. Jag har inte någon direkt dialekt, men jag kan språket, säger han när SHL.se ringer upp.

Ryan, som representerat Sverige på J17-, J18-, J19- och J20-nivå har bott två år i Skåne. Det var ett tag sedan, men det ligger till grund till hans klubbval inför säsongen 2021/2022.

– Vi bodde här mellan det att jag var 10-12 år. Då spelade jag juniorhockey i Malmö. Hennes bror, syster och min mormor bor fortfarande kvar där och jag visste att om jag någon gång skulle spela i Sverige så skulle det vara i Malmö, förklarar han.

Hur reagerade familjen när du berättade att du skulle spela i Malmö?

– Mamma var riktigt glad. Hon läser alltid svenska tidningar och håller koll på vad som händer. Hon blev jätteglad.

Har det varit en liten återförening i släkten nu när du kommit på plats?

– Hehe, ja absolut. Det tar bara 15-20 minuter att köra till Höllviken. Så jag kan åka ner och äta middag med min moster eller träffa mormor lite då och då. Det är fantastiskt!

Vi skiftar fokus till isen och den hockey som skall spelas. Joakim Ryan trivs redan bra i sin nya klubb och känner sig väl hemmastadd:

– Det har varit fantastiskt så här långt. Klubben har hjälpt mig med vad jag än har behövt. Jag bor bra och har en bra bil så jag kan ta mig runt. Arenan och faciliteterna är enastående. Arenan sägs vara en av de finaste i Sverige, enligt vad jag har hört.

Stor is tar tid

Joakim Ryan är en vänsterfattad back som mäter 180 centimeter och har en matchvikt på 84 kilo. När han får beskriva sig själv som spelare med sina egna ord säger han:

– Jag skulle säga att jag är bland de mindre backarna. Jag är ganska bra på skridskorna, det är en av mina styrkor. Jag gillar att transportera pucken och jag spelar i alla lägen: fem-mot-fem, numerärt underläge och powerplay. Jag försöker att följa med i kontringarna och använder gärna min skridskoåkning.

Det finns en stor skillnad mellan nordamerikansk hockey och den svenska: Storleken på isen. En skillnad som tar tid att vänja sig vid:. Undertecknad flikar in att andra spelare som kommit över blivit överraskade över den tid och utrymme de fått:

– Ja, det är något jag fortfarande håller på att vänja mig vid. Det är en ganska stor skillnad. Större än vad jag trodde att det skulle vara. Det är en annorlunda sport med mycket mer yta där ute. Det blir annorlunda när man försöker försvara. Men jag är säker på att jag kommer att anpassa mig allteftersom jag spelar fler matcher.

Att kontrollera ytorna som back, känner man sig vilsen?

– Det har varit det jobbigaste. Det är inte lätt att komma nära motståndarna lika snabbt i egen zon och att kontrollera ytan i mittzonen. Som du sa, det är mycket yta därute.

Vad har Malmö sagt att de väntar sig av dig? Vad är planen?

Han väljer sina ord.

– Jag vet inte...Jag skulle inte säga att det är förväntningar, men de vill typ att jag spelar i alla lägen och att jag ska spela många minuter. Det är det jag vill göra också. Jag åker ut och gör mitt bästa så får vi se vad som händer.

Avslutningsvis, vad gör du när du vill koppla bort hockeyn?

– När det inte är säsong hemma i USA gillar jag att golfa lite. På somrarna surfar jag gärna. Jag surfade mycket när jag spelade i Kalifornien och jag gör det lite då och då när det är bra vågor i New Jersey. Det är mina stora hobbies utanför hockeyn, avslutar Ryan.

Joakim Ryan och hans Malmö Redhawks inleder säsongen borta mot Leksand den 11 september.