Victor Berglund: "Har bara fått bra intryck av Luleå"

1 juni 2020 14:00
Välkommen till SHL

I artikelserien ”Välkommen till SHL” stiftar vi bekantskap med spelare som ska göra sin första säsong i ligan. Nu har det blivit dags för Victor Berglund, 20, som har gjort samma flytt som Jesper Sellgren – från Modo till Luleå. Nu hoppas Berglund på en liknande utveckling som Sellgren hade i Norrbotten. ”Jag har kollat mycket på Luleå och hur de tar hand om och utvecklar unga spelare”, säger Victor Berglund.


Victor Berglund är uppvuxen i Örnsköldsvik och redan 2016/17 debuterade han i Modos a-lag, men efter fyra säsonger i allsvenskan ska 20-åringen nu ta klivet upp i SHL och Luleå – en flytt på knappt 40 mil för Örnsköldsvikssonen.

– Det känns fantastiskt. Grabbarna i laget är snälla och trevliga. Jag har varit här i snart en månad och har kollat runt lite i stan. Det känns som Övik fast lite större. Det är nära till allt, precis som hemma, säger han.

Går i Sellgrens fotspår

Berglund är inte den förste att ta steget från Modo till Luleå. Så sent som för två år sedan gjorde den ett år äldre Jesper Sellgren samma flytt – och för Sellgren blev det en succé. Han gjorde 15 poäng första säsongen i SHL och följde upp det med 21 poäng den gångna säsongen. Lägg därtill att Sellgren, som 2019 skrev NHL-kontrakt med Carolina Hurricanes, har dragit på sig landslagströjan under båda sina säsonger i Luleå. Att se sin före detta lagkompis få den utvecklingen i Luleå är en av anledningarna till att Berglund valde Luleå.

– Jag har bara hört gott om Luleå, säger Victor Berglund.

– Jag har kollat mycket på dem och sett hur de tar hand om och utvecklar unga spelare. Ta Sellgren som exempel. Han var här i två år och gjorde jättestora framsteg och spelade i landslaget. Jag har bara fått bra intryck av Luleå, säger Berglund.

En som Jesper Sellgren har lyft fram för sina framgångar är Luleåkaptenen Erik Gustafsson. I en intervju med Hockeysverige i november 2018 sa Sellgren att Gustafsson ska ha "mycket av credden".

En annan ung Luleåback som har hyllat Gustafsson är Nils Lundkvist, 19.

– Erik är en toppback i Sverige och det blir nyttigt för hela laget och även för en ung spelare som mig. Jag ska dra mycket lärdom från honom, helt klart, sa Lundkvist tidigare den här säsongen till SHL.se.

Hoppas lära av kaptenen

Nu hoppas Victor Berglund att även han ska kunna lära sig ett och annat från Luleåkaptenen.

– Som du säger har han (Erik Gustafsson) spelat med många unga backar och hjälpt dem att utvecklas. Av det jag har sett på Nils (Lundkvist) och Sellgren har Erik verkligen hjälpt dem. När vi går på is kanske det blir mer att jag kan fråga om tips och hjälp. Han verkar vara en bra kille, säger Victor Berglund.

Är du bra på att fråga äldre spelare om tips?

– Ja, det tycker jag. Man ser vad Erik har varit med om tidigare i karriären. Det var samma i Modo när Tobias (Enström) kom. Jag försöker så mycket som möjligt att fråga om tips och hela den där biten, säger Berglund.

"Ser mig själv som en tvåvägsback"

Luleå har en stark backsida och förutom Berglund har de även plockat in den förre Linköpingsbacken Eddie Larsson, men Berglund räds inte konkurrensen.

– Att det är hög konkurrens är en bra sak. Det gäller att ta i på allt vi gör och visa att man ska ha chansen. Spelar man bra kommer man att få spela, säger Berglund.

Vilken roll hoppas du få i laget?

– Jag ser mig själv som en tvåvägsback, med offensiva kvalitéer. Jag gillar att följa med i anfallen och spela spelet med pucken samtidigt som jag vill hantera de defensiva delarna, säger han.

Var center som ung

En annan ung back som har lämnat Modo inför den kommande säsongen är Mattias Norlinder, som har skrivit på för Frölunda. Han var med i den här arikelserien tidigare och då berättade han att han var center som barn, och faktum är att även Victor Berglund har en bakgrund som center.

– Jag blev back rätt tidigt, kring tio, elva år, säger Luleås nye back.

– Jag försöker vara med framme vid målet ändå, haha. Jag vill följa med i anfallen och vara ett offensivt hot. Bara för att jag är back betyder det inte att jag ska vara längst bak. Jag försöker följa med framåt, säger han.

Vilka backar tittar du på?

– Jag har kollat mycket på John Klingberg och Erik Karlsson. Även en del på Anton Strålman, säger Berglund, som draftades av Boston Bruins i den sjunde rundan, som nummer 195 totalt, 2017.

Avslutningsvis, hur tror du att det kommer att vara den dagen det är dags att göra SHL-debut?

– Det känns väldigt roligt och framförallt spännande att testa något nytt, och att få se skillnaden på allsvenskan och SHL. Det ska bli spännande att se hur jag hanterar det, säger Victor Berglund.