• Huvudsponsorer

Lördag Lör 10 Mars Mar
Måndag Mån 12 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Måndag Mån 19 Mars Mar
Idag 20 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Fredag Fre 23 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar
Måndag Mån 26 Mars Mar
Tisdag Tis 27 Mars Mar

Skellefteå AIK i SHL säsongen 2016/2017

24 maj 2017 15:00

Skellefteå sågs som ett av seriens starkaste lag som tagit seriesegern fyra år i rad, men i år tog det stopp. Säsongen slutade med en sjätteplats i tabellen och ett slutspel med abrubt slut i kvartsfinalen mot förra årets finalmotståndare, Frölunda.


Skellefteå hade det tufft i inledningen av säsongen och det dröjde innan laget började klättra uppåt i tabellen. Samtidigt var det otroligt jämnt vilket gjorde det svårt att göra ett ordentligt ryck. Skellefteå hade som målsättning att vinna så många matcher som möjligt under säsongen och gå för SM-guld. Joakim Lindström berättar vad som gick snett.

– Det var många olika grejer. Det är många bra lag tycker jag, och ligan är jämn. Första delen spelade vi inte så bra som vi önskade och det tog lite tid att hitta vårt spel. När vi väl gjorde det var det lite försent.

Stora namn på frånvarolistan

Samtidigt som Tim Söderlund, Andreas Wingerli och Sebastian Ohlsson spelade JVM saknades även Jimmie Ericsson, Niclas Burström, Pär Lindholm, Axel Holmström och Oscar Möller i omgångar. Men Lindström poängterar att det var inget som de la fokus på, det viktigaste var att fokusera på dem som fanns i laguppställningen.

– Vi hade varit ett bättre lag om vi haft dem med. Men alla lag har skador och bra spelare borta så det kan man inte skylla på.

The Bud is back in town

Bud Holloway gjorde succé senast i Skellefteåtröjan under tre säsonger mellan 2011-2014. Säsongen 2014/2015 gick flyttlasset till Schweiz och SC Bern. Säsongen därefter flyttade Holloway till USA och spelade AHL-hockey i St. John's IceCaps, där han stod för 61 poäng på 70 matcher. Årets säsong inledde 29-åringen i KHL och CSKA Moskva men 12 matcher och 9 poäng senare gick flyttlasset alltså tillbaka till Skellefteå.

– Alla i laget känner till vilken bra spelare och person han är. Han lyfter oss helt klart. Bud är skicklig på många saker, bra skott och bra på att täcka pucken. Han tävlar hårt varje kväll, så mycket han bara orkar, berättar Lindström.

Årets korta slutspelsresa

Skellefteå tog sig med nöd och näppe direkt till kvartsfinal, bara tre poäng före tabellsjuan Färjestad. Men i kvartsfinalen väntade ett tufft motstånd, nämligen Frölunda. Skellefteå tog till en början revansch efter att bara ha plockat tre poäng mot värmlänningarna under säsongen. Efter fyra matcher hade Skellefteå tagit ledningen med 3-1 i matcher och behövde alltså bara en vinst till för att ta sig vidare, men Frölunda satte emot allt de hade och Skellefteå åkte på tre raka förluster. De sista två fick dessutom avgöras efter övertid.

– När vi hade 3-1 i matcher spelade vi vår bästa hockey för säsongen tycker jag. Det är surt att vi inte kunde avgöra. Men det var väldigt jämnt och sett över sju matcher hade det kunnat gå hursomhelst. Jag kan inte sätta fingret på varför det gick som det gick, säger Joakim.

Regerande seriesegrarna fick se sig besegrade

Skellefteå har tillhört toppen av SHL länge. Innan årets säsong hade laget från västerbotten vunnit serien hela fyra gånger i rad, men denna säsong var det inte samma Skellefteå som vi blivit bortskämda med att se.

– Konkurrensen är tuff, men också vår egen prestation som inte var tillräckligt jämn över tid. Vi hade våra matcher där vi spelade bra för att matchen senare inte spela bra, så höll det på ganska länge, konstaterar Lindström.

Giganten Lindström

Joakim Lindström värvades hem inför säsongen som SHL:s stora affischnamn och hade stora förväntingar på sig. Lindström levererade, minst sagt. Det visade sig på SHL Awards 2017 där han tog hem alla priser han kunde vinna. Bland annat i kategorin Årets poängligavinnare, för sina 54 poäng under säsongen. Lindström röstades även fram till Mest värdefulle spelare där han var nominerad tillsammans med Oscar Alsenfelt och Henrik Tömmernes. Han röstades också fram som Årets forward där han vann över Broc Little och Oskar Lindblom.

Säsongen 2017/2018

Till nästa säsong är det klart att Niclas Burström, Andrew Calof och Fredrik Lindgren lämnar klubben. Men lagbygget är i full gång.

– Det ska bli väldigt roligt rent spontant. Det är många som varit med i år och lärt sig väldigt mycket. Det känns som det kommer bli en bra säsong, och framförallt rolig, avslutar Lindström.

Läs mer om Skellefteå och alla andra lags lagbyggen inför nästa säsong här.