Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

2 augusti 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Brynäs värvat en målvakt och Linköping har plockat in en dansk forward.


Brynäs värvar målvakt

Sedan tidigare har Brynäs Viktor Andrén på kontrakt, men nu har klubben gjort klart med ytterligare en målvakt – finske Veini Vehviläinen. Och det är en meriterad 24-åring som ansluter till Gävleklubben. Han har vunnit JVM-guld (2016), finskt ligaguld (2018) samt VM-guld (2019). Den gångna säsongen gjorde han en NHL-match med Columbus Blue Jackets. Dessutom blev det fem matcher i AHL för finländaren. Men nu väljer han alltså att skriva på för Brynäs.

– Jag satt fast i Nordamerika utan en riktig möjlighet att få visa upp min potential på NHL-nivå så det kändes jättebra när Brynäs visade intresse för mig. Jag har hört att Gävle är en väldigt passionerad hockeystad och att det finns en vinnartradition i klubben, säger Vehviläinen.

Kontraktet gäller över kommande säsong.

– Veini är riktigt ambitiös och tävlingsinriktad. En av hans bästa egenskaper är hans mentala styrka att vara som bäst när det verkligen gäller. Han är en fin och hårt jobbande person som vill ta nästa steg och Brynäs är en perfekt plats för honom att fortsätta sin karriär, säger Brynäs huvudtränare Mikko Manner till klubbens hemsida.

Dansk forward till Linköping

Den danske forwarden Patrick Russell har skrivit på ett tvåårskontrakt med Linköping. För 28-åringen blir det en återkomst i LHC för han gick nämligen hockeygymnasiet i Linköping och representerade klubbens J18- samt J20-lag.

– Det är kul att få komma tillbaka. Det var alltid lite av en dröm att få spela i A-laget när man var i J18 och J20, så det känns jättebra, säger Patrick Russell till klubbens hemsida.

Sedan Russell lämnade Linköping har han bland annat gjort 187 matcher i AHL samt spelat 59 matcher i NHL – samtliga i Edmonton Oilers. Den senaste säsongen blev det åtta NHL-matcher och han var även utlånad till danska Rungsted Seir Capital i tre matcher.

Ytterligare åtta spelare byter klubb

Jakob Ragnarsson, Hugo Reinhardt och Alexander Lindelöf var med och spelade upp Timrå i SHL, men ingen av dem följer med klubben upp i högstaligan. Ragnarsson har skrivit på för Almtuna medan både Reinhardt och Lindelöf ör klara för Tingryd.

Två andra som byter klubb är Linus Nässén, senast i Växjö, och Niclas Lundgren, som avslutade förra säsongen i Färjestd. Kommande säsong kommer de att vara klubbkamrater i finska Jukurit.

Quinton Howden gjorde tre poäng på elva matcher i Malmötröjan den gångna säsongen, men kanadensaren blir inte kvar i Skåne. I stället blir det Tyskland och Kölner Haie för 29-åringen.

Howdens landsman Brendan Gaunce gjorde ett större avtryck i SHL förra säsongen. Gaunce stod för tolv poäng på 18 grundseriematcher och följde upp det med att göra sju poäng på tolv slutspelsmatcher för mästarklubben Växjö. Nu har Gaunce skrivit NHL-kontrakt med Columbus Blue Jackets.

Den åttonde spelaren som lämnar sin SHL-klubb för spel i en annan liga är Emil Wahlberg. Backen byter Oskarshamn till Modo.