Mer än bara hockey: Frölunda HC - Jag tar ansvar

5 oktober 2021 11:00
#Mer än bara hockey

Vad krävs för att nå SHL? Den frågan ställer sig nog många barn och unga runtom i landet. I Göteborg får ungefär 1 500 ungdomar om året svaret på den frågan – och mer. Detta inom Frölunda HC:s CSR-projekt ”Jag tar ansvar”.


Säsongen 2018/19 startade Frölunda HC projektet ”Jag tar ansvar”. Syftet var att med hjälp av spelarna i A-laget utbilda föreningens ungdomar i vad som krävs för att bli framgångsrik – både på och utanför isen. Med från starten har ambassadören Max Friberg varit.

– Vi vill förmedla våra värderingar vidare till barnen. Vi utgår givetvis ifrån omklädningsrummet och isen men egentligen går det att applicera var som helst i samhället. Det handlar om hur man uppträder mot sina kompisar och hjälper både sig själv och sin omgivning, säger han.

Vill sprida värderingarna vidare

Tillsammans med sina lagkompisar föreläser Max Friberg för ungdomsspelare i Frölunda HC, och förhoppningen är att de som förebilder ska inspirera ungdomarna att ta med sig de goda vanorna och det goda uppträdandet vidare till skolan och kompisar utanför ishockeyn.

– Vi börjar alltid med ungdomarna i våra egna ungdomslag, bekräftar Max. Vi lägger stor vikt vid att ungdomarna som kanske går runt med Frölunda-overaller och representerar klubben ska föregå med gott exempel i skolan och på skolgården.

Och som de idoler de är kan spelarna i Frölunda HC:s SHL-lag vara de röster ungdomarna lyssnar till.

– Det är svårt att se på sig själv som en förebild, men man märker när man är ute och pratar med barnen att det inte är nåt trams. De är duktiga på att lyssna och ställer relevanta och bra frågor, konstaterar Max Friberg. När de får höra orden från våra munnar kan de förhoppningsvis lyssna lite extra.

”Många likheter mellan omklädningsrum och klassrum”

Men ”Jag tar ansvar” stannar inte bara vid ishockeyn. Frölunda har utökat programmet och gör även besök ute i skolorna och når därigenom cirka 1 500 ungdomar varje år. Dessa ungdomar bjuds dessutom in till Scandinavium tillsammans med vårdnadshavare och på så sätt får över 3 000 personer möjlighet att se ishockey live genom ”Jag tar ansvar”.

– Det finns många likheter mellan ett omklädningsrum och ett klassrum, menar Max Friberg. Det gäller att ta hand om alla, även de som inte syns och hörs mest. Även i omklädningsrummet i Frölunda är vi alla olika och måste respektera varandra. Vi är bara människor vi också och det är en grej jag tycker att många barn i skolorna vi besöker tar till sig. De kanske tycker att vi är coola och tuffa, men bakom hjälmar och häftiga skydd är vi människor med känslor och olika egenskaper.

Men de är ju trots allt ishockeyspelare och ibland händer det att de i egenskap av sådana får lite udda frågor ute i klassrummen.

– Jo men det brukar alltid komma nån fråga om vad man har för flex på klubban och nån gång var det någon som undrade vad jag har för flickvän, haha. Men jag är generellt väldigt positivt överraskad över hur bra och intressanta frågor barnen ställer, understryker Max.

”Känns som jag gör något betydelsefullt”

Att Max Friberg är ansiktet utåt för Frölundas satsning på att sprida klubbens värderingar vidare till ungdomar är knappast en tillfällighet. Den vältalige västgöten är själv ett föredöme såväl på som utanför isen, och han tar sin roll på allvar.

– Det känns som jag gör något betydelsefullt, säger han. Man kan tycka att det är en grej föreningen gör för att det ska se bra ut och att kan man ska kunna bocka av det, men vi vill på riktigt bidra till en bättre miljö såväl i vår egen förening som i samhället. För mig var det en självklarhet att vara med från starten och jag har aldrig tänkt tanken på att hoppa av.

De äldre slussar in de yngre

Under sin egen uppväxt och spelarkarriär har han upplevt många omklädningsrum och givetvis också klassrum. Och han tycker sig ändå se tendenser till ett mer tolerant och tillåtande klimat – inte minst inom ishockeyn.

– Jo, där försöker jag och några andra av de mer rutinerade spelarna i lagt föregå med gott exempel genom att verkligen slussa in de unga killarna som kommer upp i A-laget. Längre bak i tiden har det väl kanske varit så att man som ny junior måste bevisa sig på olika sätt när man kommer upp i A-laget men i Frölunda räcker det med att jobba hårt på isen och förtjäna sin plats i laget så blir man accepterad, slår Max Friberg fast.

Nu när projektet går in på sin fjärde säsong tillkommer ytterligare insatser i ”Jag tar ansvar”.

– Vi kommer göra ett antal skolgårdsaktiviteter för de som inte är med i någon förening, berättar Max Friberg. Där får vem som helst vara med och vi hittar på roliga grejer tillsammans. Även under skolloven kommer vi att ha aktiviteter och det är till stor del för att även de som inte har råd att till exempel åka till fjällen ska ha givande aktiviteter att göra under ledigheten.

Och vem vet, kanske når någon av ungdomarna som på sportlovet hänger med spelarna i Frölunda i stället för att åka till fjällen SHL en dag?

Läs fler artiklar i serien Mer än bara hockey