Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

15 mars 2021 10:00
Veckans SHL

Måndag betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under den gångna veckan. Exempelvis har Oskarshamn värvat en norsk talang, Färjestads målkung har förlängt kontraktet och Petter Granberg har skrivit på ett nytt avtal med Skellefteå


Oskarshamn värvar norrman

Jobbet med att fylla trupperna inför nästa säsong är redan igång och i veckan gjorde IK Oskarshamn klart med ett nyförvärv. Från och med nästa säsong kommer backen Emil Martinsen Lilleberg, 20, att spela i klubben.

– Mina styrkor ligger i det defensiva arbetet och i boxplay. Jag bidrar alltid till laget och lägger alltid ned det arbetet som behöver göras, säger Emil Martinsen Lilleberg till Oskarshamns hemsida.

Martinsen Lilleberg har Sparta Sarpsborg som moderklubb och han har representerat klubben i hela sin karriär. Han debuterade i a-laget säsongen 2018/19 och har totalt i karriären gjort 94 matcher i den norska högstaligan.

Martinsen Lilleberg har skrivit på för två säsonger i IK Oskarshamn.

Växjö förlänger med forward

Ludvig Nilsson värvades till Växjö inför den förra säsongen och nu har 26-åringen skrivit på för två nya år i Lakers.

– Ludde kom till oss som en spelare vi själva tyckte var väldigt jobbig att möta. Mitt intryck är att motståndarna gillar att möte honom lika lite som vi gjorde. Ludde har också vuxit ut till en av seriens absolut bästa spelare i numerärt underläge. Kort och gott är Ludde en spelare vi vill ha med på resan mot framtida framgångar, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsda.

Poängmässigt levererade Nilsson elva poäng i fjol och den här säsongen har han svarat för nio poäng så här långt. Utöver Växjö och Brynäs har Ludvig Nilsson även representerat Timrå i SHL-sammanhang. Totalt i karriären har han gjort 192 matcher i högstaligan.

Skyttekugen stannar i Färjestad

21 mål och 41 poäng. Där har ni Daniel Vikstens facit den här säsongen och trots att det återstår några matcher är det här både hans mål- och poängmässigt bästa SHL-säsong i karrirären. Nu står det klart att den offensivt skicklige 31-åringen blir kvar i Färjestad. Färjestads GM Peter Jakobsson är förstås glad att Viksten väljer att stanna i Karlstad.

– Otroligt roligt. Det visar någonstans värdet av Färjestad BK att vi kan vara med att behålla en kille som skulle kunna spela i både Ryssland och Schweiz och tjäna mer pengar. Danne är en bra kille och bra hockeyspelare. När han kom till oss tog han roll i en fjärdekedja med två juniorer fram till, i stort sett, jul förra året. Sedan blev "Linkan" (Michael Lindqvist) skadad och han fick - och tog - chansen och har sedan dess varit en av SHLs bästa spelare. Så om jag är glad idag? Ja, det är jag, säger Jakobsson till klubbens hemsida.

Viksten kom till Färjestad 2018 efter fyra raka SHL-säsonger i Örebro. På sina åtta säsonger i högstaligan har Morasonen gjort 192 poäng, varav 92 mål.

Daniel Viksten har skrivit ett nytt tvåårsavtal med Färjestad.

Backen blir kvar i Leksand

Leksand har imponerat positivt på många den här säsongen och flera spelare har bestämt sig för att stanna i klubben även över nästa säsong. Carter Camper, Jonas Ahnelöv, August Berg och Fredrik Forsberg har alla nyligen förlängt sina avtal. Nu står det även klart att backen Calle Själin, 21, blir kvar i klubben.

– Calle har gått från att vara mer eller mindre bänkad i Västerås ifjol till att vara en stabil back hos oss i år, vilket är en fantastisk resa. Det visar vilken potential det finns i honom. Man ska komma ihåg att han missat nästan 16 månaders träning under sin tid som junior och inledningen av seniorkarriären, så det finns mycket kvar att få ut av honom, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Själin kom från moderklubben Östersunds IK till Leksand 2017. Under sin andra säsong i klubben var han med och spelade upp klubben i SHL. Förra säsongen var han utlånad till allsvenska Västerås. Den här säsongen har han dock tagit stora kliv och snittat drygt 15 minuters istid per match i SHL. Nu kommer alltså belöningen: Ett kontrakt som sträcker sig till våren 2023.

Granberg skriver treårskontrakt

Petter Granberg, 28, återvände till Skellefteå 2018 efter sex år i Nordamerika. Nu står det klart att den 93 kilo tunge backen stannar i Skellefteå till 2024.

– Det känns såklart väldigt kul att vi kommit överens om en fortsättning i Skellefteå AIK. Jag har svårt att se att jag skulle vilja spela någon annanstans än i Skellefteå och inför några andra fans än North Power, så det känns fantastiskt, säger Petter Granberg till klubbens hemsida.

Han debuterade i SHL säsongen 2009/10 och för varje säsong som gick därefter fick han mer och mer förtroende. 2013 blev det både SM-guld och VM-guld för honom och därefter testade han lyckan i Nordamerika. Där blev kvar i sex år och under den här tiden gjorde han 45 matcher i NHL samt 258 AHL-matcher.