• Huvudsponsorer

Joel Persson: "Jag försöker att njuta"

20 september 2017 16:30
Intervju

Från HockeyEttan till mål i SHL-debuten för Växjö på mindre än ett år. 23-årige Joel Perssons karriär är inget annat än en askungesaga så här långt. "Man får inte slå sig till ro utan försätta jobba hårt".


Joel Persson spelade den gångna säsongen för Kristianstad i HockeyEttan, men efter en stark säsong med 40 poäng på 38 matcher handplockades backen till Växjö. I sin SHL-debut spelade 23-åringen drygt 16 minuter och fick dessutom chansen i numerärt överläge. Han tackade för förtroendet och gjorde dessutom mål när han hittade luckan mellan David Rautios benskydd i powerplay.

– Det känns bra alltihop. Det gör ju att jag får mycket självförtroende och växer mycket som spelare. Det är klart att allt släpper lite från axlarna, men man får inte slå sig till ro utan försätta jobba hårt.

Hur var känslan innan nedsläpp igår?

– Jag var lite nervös ett par timmar innan nedsläpp, men ändå på ett bra sätt. Jag försökte hantera känslorna så mycket som möjligt. Jag försöker att inte tänka så mycket utan håller fokus på matcherna.

Det blev inte tre poäng i premiären för Perssons Växjö, men väl två och en seger i en mycket underhållande match mot Brynäs.

– Det var väldigt mycket vilja från båda håll som det brukar vara i en premiär. Jag tycker ändå att det är en ganska bra match, men lite sönderhackad av utvisningar. Det finns många bra bitar att bygga vidare på.

"Gick och sa upp mig"

Vi kan lugnt konstatera att det rullat på ordentligt för Persson under de senaste månaderna. Det var inte länge sedan 23-åringen arbetade som elevassistent på en skola och tränade på kvällarna.

– Det är klart att det är en omställning. Jag gick ner till jobbet och sa upp mig under en torsdag och på måndagen började jag träna med Växjö, det var tvära kast där ett tag. Sedan dess har allt fokus varit på hockeyn. Sova rätt, äta rätt, träna rätt och allt det där, säger han och utvecklar:

– Innan stod jobbet, inte i första rummet kanske, men i samma rum som sporten och det gällde att sköta både och.

Hur känns det att titulera sig själv som hockeyproffs?

– Det är få förunnat att få hålla på med det man tycker är roligast. Det är få procent av alla människor som får. Jag gick in i säsongen med, klart man har förväntningar, men låga sådana kanske. Det har varit svårt att sätta en rimlig målsättning utan jag försöker att njuta av att jag är här, men samtidigt inte bli för bekväm.

Imorgon väntar match nummer två i SHL för Persson och hans Växjö när Linköping väntar på bortaplan i Saab Arena.

– Det är ett skickligt lag med många duktiga offensiva spelare. Vi ska försöka hålla oss till vår idé, men det kommer att bli en tuff match.

Vem blir matchvinnare?

– Elias Pettersson säger jag, han kunde gjort ett mål mot Brynäs men sparade väl dem till imorgon.