• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Här är Mora i SHL 2018/2019

5 september 2018 13:00
Inför SHL 2018/2019

Nästa klubb vi lägger under förstoringsglaset är Mora som gör sin andra säsong i SHL efter återtåget 2017. Dalaklubben har hämtat in rutin och hoppas på att klättra i tabellen kommande säsong.


Mora kom i fjol på 13:e plats i SHL och lyckades säkra sitt kontrakt efter 4-1 i matcher mot antagonisten Leksand i Direktkvalet. Nu kliver klubben in i sin andra säsong i Sveriges högsta serie och de kommer att göra det utan två av lagets bästa poängplockare i fjol. David Kase och Jacob Nilsson gjorde förra säsongen 23 respektive 18 poäng och är nu hemmahörande i olika NHL-klubbar. Totalt har sex spelare lämnat klubben och lika många har hämtats in.

Som offensiva ersättare till de två ovan nämnda spetsspelarna hittar vi finländaren Michael Keränen som förra säsongen snittade närmare en poäng per match i Liiga. Den andra spelaren är kanadensaren Niki Petti som kommer från AHL där han gjorde 14 poäng på 64 matcher föregående säsong. Nyligen stod det också klart att klubben erbjudit den tidigare kvalhjälten från 2017 Kevin Goumas ett tryout-kontrakt som gäller till den 15:e september. Säsongen 2016/2017 noterades amerikanen för 44 poäng på 52 matcher i HockeyAllsvenskan och 9 poäng på lika många matcher under kvalspelet till SHL, men fick hela förra säsongen förstörd av skador. Spelar han till sig ett kontrakt kan han mycket väl bli en stor joker för Mora kommande säsong.

Rutinerad lagkapten

Backsidan är där Anders Forsberg lagt det mesta av sitt krut och rutinerade Adam Masuhr återvänder till klubben från KHL, detsamma gäller Kevin Gagné från Rögle och sist in på backsidan är den slovakiske OS-backen Marek Daloga. 29-åringen har offensiv uppsida och ett bra skott men är främst en stabil defensiv kugge. Men vi återvänder lite till Masuhr. Efter nio år i den finländska ligan och KHL är den målfarlige 35-åringen tillbaka i Mora, har skrivit på ett treårskontrakt och kommer dessutom att ha ett "C" på bröstet kommande säsong.

– Jag tänker erbjuda allt jag har. Vi är några till som är lite äldre. Jag ska erbjuda det jag har hockeymässigt på isen och även erfarenheten bredvid. Jag har både varit med och vunnit och förlorat. Jag har sett lite röda linjer i de vinnande lagen jag varit i, det vill jag ta med mig hit, sa han i en intervju med SHL i somras och utvecklade:

– Det kommer att bli ett fullt krig hela grundserien för oss. Det finns inga "off-matcher" för oss. Vi kommer inte att hinna titta så långt fram och det kommer att krävas maxprestationer. Jag hoppas verkligen att vi kan göra samma resa som andra klubbar gjort.

Svagt bortafacit

På målvaktssidan kommer unge Isak Wallin att få agera reserv bakom ack så viktige Christian Engstrand. 29-årige Engstrand spelade 41 matcher i fjol och hade en räddningsprocent på 91.3, väl i direktkvalet mot Leksand var han sedan rena väggen och avgörande för Moras säkrade kontrakt. Nu kommer han återigen att spela en viktig roll i Moras vidare satsning uppåt i tabellen.

En spelare som kan komma att bli ett utropstecken i vinter är 24-årige Mathias Bromé som fick en tung start förra säsongen men sedan växlade upp och till slut gjorde 21 poäng. Ytterligare en spelare som klubben har lite sparkapital i är kanadensaren Matt Bailey. Centern gjorde förra säsongen tio mål men kan mycket väl få ytterligare utväxling.

51 poäng tog Mora i fjol, varav 35 av dem kom på hemmaplan i JALAS Arena. De 16 klubben tog på bortais var sämst i SHL och där har klubben stor förbättringspotential.

Artiklar och intervjuer från lagen som vi presenterat hittills på SHL.se hittar du här: www.shl.se/alltinforshl

Läs på ännu mer om Mora inför kommande säsong via Betssons SHL-bibel! I Dalaklubbens lagbibel återfinns en genomgång av alla spelare och intervjuer med Tomas Skogs, supportern och experterna.