Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

27 juli 2020 10:00
Veckans nyheter

Som vanligt inleder vi veckan med att gå igenom vad som har hänt i SHL-klubbarnas trupper sedan förra måndagen. Några av nyheterna från den gångna veckan är att Philip Samulesson byter till Oskarshamn, Juuso Ikonen lämnar HV71 samt att två spelare lånas ut från sina NHL-klubbar till SHL.


Byter Leksand mot Oskarshamn

IK Oskarshamn stärker upp med Philip Samuelsson, 29. Den 88 kilo tunge backen har under karriären noterats för tre matcher i NHL samt över 500 AHL-matcher. Den gångna säsongen gjorde han 42 matcher i Leksand, men nu byter han alltså Dalarna mot Småland.

– Vi har sökt en back som är stark i egen zon och som kan matchas mot motståndarens starkare kort. Philip har ett bra första pass, säger Oskarshamns GM Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

Kontraktet är skrivet på två år.

HV71 lånar från Ranges

Lias Andersson var med och vann SM-guld med HV71 2017. Efter en kort sejour i Frölunda åkte Andersson över till USA och New York Rangers. I slutet av förra säsongen återvände han till HV71 på lån från Rangers. I veckan kom beskedet att 21-åringen kommer att lånas ut till HV71 hela den kommande säsongen också.

– Jag vill tacka Rangers för att de förstår min situation och min önskan om att spela i HV71. Jag hittade tillbaka till det spelet jag vill spela i slutet av förra säsongen och ser fram emot en fortsättning i HV71, säger Lias Andersson till klubbens hemsida.

Lennström spelar i Frölunda

Även Frölunda fick ett positivt besked i veckan. Backen Theodor Lennström, som tillhör Edmonton Oilers, kommer att spela i Göteborgsklubben, i alla fall till en början av den kommande säsongen. Anledningen till lånet är att Coronapandemin har skjutit upp starten av den kommande NHL-säsongen.

– Vi har haft en bra dialog med Edmonton som ställt sig positiv till den här lösningen. Vi tycker detta är en win win för bägge parter (Frölunda och Lennström) eftersom vi bara har sex backar. Vi är mycket nöjda med att "Teddan" börjar säsongen hos oss, han är en toppback i SHL, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

– Vi kommer att fortsätta leta en back eftersom "Teddan" inte kommer att stanna hos oss hela säsongen. På det här sättet köper vi oss tid och behöver inte stressa fram ett beslut, säger Sjöström till klubbens hemsida.

Lennström gjorde 15 poäng på 31 matcher med Frölunda den gångna säsongen.

Två spelare lämnar sina SHL-klubbar

Juuso Ikonen kommer inte att spela kommande säsong i HV71. Den finske forwarden och Jönköpingsklubben har kommit överens om att bryta kontraktet.

– Vi har efter säsongen haft en dialog med Juuso kring hans framtid i klubben, där vi kommit fram till att vi inte kan erbjuda den rollen som han förväntar sig. Därför har vi gemensamt tagit beslutet att avsluta kontraktet. Vi tackar Juuso för hans insatser i HV71 och önskar lycka till framöver, säger HV71:s sportchef Johan Hult till klubbens hemsida.

Ikonen har inte gjort klart med någon ny klubb.

En annan som lämnar sin SHL-klubb är Lukas Zetterberg. Han gick från Västerås till Brynäs inför den gångna säsongen, men i november 2019 lånades han ut till Västerås och nu har han skrivit på ett nytt kontrakt med moderklubben.

Almen Bibic slutar med ishockey

Almen Bibic har bestämt sig för att lägga skridskorna på hyllan. Det är 27-åringens hjärnskakningsbesvär som tvingar honom att ta det här beslutet.

"Knoppen fixar inte en till match på elitnivå", skriver Bibic i ett inlägg på Instagram.

Almen Bibic debuterade i SHL säsongen 2013/14 med Leksand. Säsongen därpå var han med och spelade upp Rögle i SHL och därefter blev det ytterligare 2,5 säsong i Ängelholmsklubben. Bibic sista klubb blev Linköping och totalt under karriären har Bibic spelat 163 SHL-matcher.

Almen Bibic kommer nu att bli assisterade tränare i Rögles J18-lag.

– Jag har älskat att spela ishockey och jag har alltid intresserat mig för träning och ju äldre jag blivit har jag funderat allt mer på ledarskap och den rollen. Det ska bli jättekul att få prova på den här rollen, säger Almen Bibic till Rögles hemsida.