• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

SHL 2015/2016: 14 lag, 52 omgångar och inbördes "back to back"

4 februari 2015 12:30

Vi närmar oss den tidpunkt då det är dags att kora de svenska mästarna. Dessutom kommer vi även att få följa kampen om vilka lag som kommer att spela i SHL säsongen 2015/2016. Utökningen till 14 lag har varit klar en längre tid och vi kan i dag berätta om ytterligare två beslut, dels att SHL under nästa säsong kommer att bestå av 52 omgångar och dels att "back to back"-möten enbart kommer att spelas inbördes mellan två lag.


Det finns många typer av utmaningar för de personer som arbetar med SHL och klubbarna på ett eller annat sätt. Vissa är av enklare art, medan andra är betydligt mer komplexa. En uppgift som definitivt hör till den senare kategorin är att lägga spelschemat och i denna artikel ges en djupare inblick i hur den processen fungerar. För att bli så konkreta och aktuella som möjligt exemplifierar vi genom att illustrera hur spelschemat för SHL 2015/2016 kommer till världen.

Den som leder arbetet med spelschemat är Erik Strandmark, ansvarig för mediarättigheter, som till sin hjälp också har sportchefen Johan Hemlin, VD:n Jörgen Lindgren och ett helt gäng personer ute i de snart 14 SHL-klubbarna. Det är alltså värt att poängtera att klubbarna själva i hög grad är involverade i arbetet med spelschemat och givetvis även godkänner detsamma innan det blir officiellt.

September 2014: Säsongsplan för SHL

Arbetet med spelschemat för säsongen 2015/2016 startade i september 2014, alltså ett helt år i förväg. Då påbörjades arbetet med den övergripande säsongsplanen, där hänsyn måste tas till bland annat internationella speldagar och mästerskap, samt även CHL-schemat.

– Därefter ska omgångarna fördelas jämnt över veckodagarna. Det handlar mest om torsdagar och lördagar, men även andra dagar tas i anspråk. Redan på det här tidiga stadiet är klubbarna involverade i processen och får tycka till om på vilka dagar de vill spela. Det handlar också om att bestämma under vilka tidsperioder man vill spela två omgångar i veckan eller tre gånger i veckan, förklarar Erik Strandmark.

Utgångspunkten utifrån olika aspekter landade i att SHL säsongen 2015/2016 ska spelas med 14 lag och består av 52 omgångar, vilket alltså nu är helt spikat. Säsongsstart ska ske i mitten av september 2015 och den sista omgången spelas en bit in i mars 2016.

Varje klubb tittar i första hand på sitt eget schema, men Erik måste skapa en rättvis fördelning sett till helheten. Alla klubbar ska till exempel spela ungefär lika många matcher hemma på lördagar, något annat är inte godtagbart.

– Vi har ett jättestort fokus på tillfällen då lagen spelar hemma-hemma, det vill säga två raka hemmamatcher. De tillfällena kan vara utmanande att få till kommersiellt, därför graderas de in i olika typer av hemma-hemma-tillfällen. De bästa är när det till exempel inträffar ett landslagsuppehåll mellan hemmamatcherna och de sämsta är generellt tisdag-torsdag. Torsdag-lördag ligger någonstans där emellan eftersom vardag och helg går att kombinera ur olika aspekter, säger Erik.

– Matematiken gör att det är ett måste att ha dessa möten, det går inte att skapa ett spelschema av den här typen utan att ha hemma-hemma och borta-borta.

Även under säsongen 2015/2016 kommer det att finnas så kallade "back to back"-tillfällen, det vill säga att ett lag spelar match två dagar i rad - en match hemma och en match borta. Här har det framförts en del kritik kring en potentiell orättvisa i att lagen har haft olika förutsättningar då vissa spelat "back to back" och andra inte. Statistik från SHL och NHL kan inte påvisa någon sådan orättvisa sett till resultaten i matcherna, men oavsett detta kan vi nu offentliggöra en ändring som förhoppningsvis kommer att tas emot positivt.

– "Back to back" förekommer även under kommande säsong, men då enbart med inbördes möten för de inblandade lagen. Exempelvis kan det vara så att HV71 möter Frölunda i Jönköping på en fredag och att lagen därefter möter varandra i Göteborg på lördagen, berättar Erik.

Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Oktober-december 2014: Central optimering

När väl de grova tidsramarna och dagarna är satta var det dags att börja med det mer konkreta arbetet. En optimering inleds för att i ett gigantiskt pussel bena ut vem som möter vem på vilket datum. I den här mycket komplexa processen tar SHL hjälp av den amerikanska aktören Bortz. Företaget som finns i Denver, Colorado, har under många år arbetat med schemaläggning åt världsledande ligor som NHL och NBA.

Den erfarenheten och de avancerade datorprogram som används ger intressanta möjligheter. Programmen kan presentera många olika förslag på upplägg, som måste utvärderas var för sig. Förutom själva spelschemat finns även ett antal stödtabeller som underlättar arbetet.

– Man vet aldrig om det är det första eller det tionde förslaget som träffar rätt. Sedan är det också så att det inte finns något entydtigt "rätt svar", det är en väldigt komplex process. Vi tar hänsyn till det sportsliga sett över korta tidsperioder och sett över hela säsongen, plus det kommersiella. Det handlar också om att titta på var omgångarna passar bäst utifrån de olika klubbarnas åsikter och önskemål. I slutändan gäller det att jämka ihop alla ingredienser, berättar Erik.

Januari-februari 2015: Klubbarnas bytesmånad

Tidigt under 2015 inträffar en bytesmånad, där klubbarna vänder och vrider på spelschemat och efter diskussioner sinsemellan exempelvis kan skifta hemma- och bortaplan. På sina håll är arenorna uppbokade, vilket orsakar flytt av matcher och delvis kan förändra spelschemats karaktär. Det finns dock regler att förhålla sig till och ändringar måste godkännas centralt.

– Just för att arenorna på många håll även har andra evenemang måste vi vara ute i väldigt god tid med planeringen av spelschemat. Den långa framförhållningen gör tyvärr att det är omöjligt att utvärdera den säsong som pågår och inte är färdigspelad. Det tar alltså ytterligare en säsong innan man kan se effekterna av en ändring man gör, förklarar Erik.

Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Mars-april 2015: Nya klubbar

I och med utökningen från 12 till 14 lag i SHL kommer två, tre eller fyra nya klubbar in i systemet. Det innbär av naturliga skäl en ny vända med pusslande och byten för att få till spelschemat på bästa sätt. Historiskt har det visat sig att det kan vara väldigt enkelt att få in en ny klubb, medan det andra gånger kan bli betydligt knepigare att pussla ihop schemat.

Maj 2016: Spelschemat blir officiellt

Om inget oväntat inträffar kommer det detaljerade spelschemat att bli officiellt under den första veckan i maj. Även därefter är spelschemat, som alltid, med reservation för ändringar. Sådan är verkligheten.

Därefter tar sommaren vid och en liten paus i schemaläggandet väntar, innan det framåt hösten är dags att starta en ny process inför säsongen 2016/2017. Utifrån det är det motiverat att fråga sig hur mycket tid det egentligen tar att få till spelschemat.

– Det kan variera från år till år, men jag kan försäkra att det är mycket tid det handlar om. Det blir många kvällar och nätter av grubblande och pusslande. Det roligaste i hela processen är perioden från september till januari och jag tycker personligen att optimeringen och bollandet kring olika alternativ är det roligaste, berättar Erik.

Sammanfattning: Två klara förändringar

För att avslutningsvis sammanfatta det hela är arbetet med spelschemat en nästan ständigt pågående process som över hela året löper parallellt med övrigt arbete. Även om spelschemat för SHL 2015/2016 alltså blir officiellt först i maj har vi i denna artikel kunnat berätta om två klara förändringar: att SHL består av 52 omgångar och att "back to back"-möten endast kommer att spelas inbördes mellan två lag.