Matchguider: POP-kedjan utmanar Färjestad

1 februari 2012 18:00

Tabellfyran Frölunda har vunnit sina tre senaste matcher, men har samtidigt inför torsdagens drabbning i Löfbergs Lila Arena tre raka förluster mot de regerande mästarna Färjestad. Men den här gången reser FHC till Karlstad med en glödhet trio i POP-kedjan Fredrik Pettersson, Mika Pyörälä och Mathis Olimb. "Vår kedja har kämpat hårt för att hela tiden bli bättre" säger Pettersson till Hockeyligan.se.


Inför torsdagens matcher har Frölundas POP-kedja tillsammans mäktat med 95 poäng och kedjan Pettersson/Pyörälä och Olimb är naturligtvis en stor anledning till att göteborgslaget tillhör den övre halvan av elitserietabellen.

– Det är riktigt kul att det har lossnat ordentligt nu för vår kedja, för från början så var det inte så lätt. Inför säsongen hade vi höga förväntningar och vi nådde väl inte riktigt upp till dem. Det kanske inte direkt gick dåligt, men lite trögt var det och därför är det också extra skönt att det nu flyter på som det gör, säger Pettersson och fortsätter:

- Vi kände att vi fick ett litet uppsving under European Trophy-slutspelet i december och sedan dess har vi haft ett bra mönster i vårt spel och nu börjar vi hitta varandra mer och mer.

Trion toppar Frölundas poängliga

Det kan man lugnt säga, då ni för tillfället dominerar Frölundas poängliga, är med i toppen av Elitseriens poängliga samt inte minst tillhör ligans klart mest formstarka spelare?

- Vi sliter för varandra och nyckeln är nog att vi kan ställa krav på varandra. Är man dålig så får man höra det. Sedan får man aldrig bli nöjd och vi kan fortfarande bli bättre. Jag spelar med två fantastiskt duktiga spelare och vi drar åt samma håll för att den vägen få ut max av alla tre.

– Just nu spelar hela laget bra och en stor anledning till att det har gått bra för vår kedja är att vi varken behöver lägga någon större energi på det defensiva spelet eller på boxplay, utan i stället kan satsa allt framåt hela tiden.

"Vi har kämpat för att bli bättre"

Men hela säsongen har ju inte varit en dans på rosor?
- Nej, men som kedja har vi kämpat och legat i för att bli bättre. Vi har både pratat igenom vad vi kan göra för att bli bättre och även kollat på olika videoklipp för att lyfta vårt spel, säger Pettersson och tillägger:

- Vi tar även bitar från andra i laget. Då vi spelar mycket med Henrik Tömmernes och Christian Bäckman blir det hel del snack med dem också. Sedan kan vi också få inspiration av bland annat "Dragkedjan". Samtidigt får det inte bli för mycket prat, utan det gäller också att bara gå ut och köra.

Vad tycker du om namnet POP-kedjan?
- Varför inte. Det är bara kul när ens kedja får ett namn och jag gillar POP-kedjan. Men Elitserien har ju också flera andra vassa kedjor, typ MODO:s förstakedja och AIK:s lina med Richard Gynge och Robert Rosén. Något som givetvis är extra kul för Elitserien som sådan.

Pettersson hyllar BP-spelet och Andersen

Vilka ser du som Pyöräläs och Olimbs främsta kvaliteter?
- Pyörälä är en otroligt smart spelare och han är skön att spela med. Han sliter stenhårt och tar hand om mycket av det fysiska spelet. Men framför allt är han otroligt bra runt målet och hans smartness framför målet är nog hans bästa vapen, säger FHC-spelaren och fortsätter:

- När det gäller Olimb är han otroligt duktig med pucken och läser spelet väldigt bra. Sedan är han också riktigt bra på att tempoväxla. Men jag tycker att det är viktigt att säga att vår kedja bara är en del av laget. Jag kan vara bedrövlig och sedan plötsligt slå en bra passning, medan många andra samtidigt sliter hårt i defensiven.

Ok, då får du chansen här och nu att lyfta fram dina medspelare?
- Då skulle jag säga boxplay-spelet som helhet och här finns många att nämna, exempelvis Fredrik Sjöström, Mikael Johansson, "Pebben" Axelsson och Nicklas Lasu. Vidare är ju givetvis vår målvakt Frederik Andersen en väldigt viktig pjäs.

"Färjestad är ett jävla bra lag"

Närmäst väntar Färjestad på bortaplan, hur ser du på torsdagens match?
- Senast gjorde vi en bra bortamatch mot Timrå och nu gäller det att ladda om, då Färjestad är ett jävla bra lag, som dessutom är otroligt duktiga på hemmaplan.

Hur jobbar ni för att lyfta ert relativt svaga bortaspel inför inte minst ett eventuellt slutspel?

– Jag tycker att vi har lyft vårt bortaspel, men det skiljer fortfarande rätt mycket poängmässigt när man jämför vårt hemma- och bortspel och så mycket ska det inte behöva diffa. Men vi har pratat mycket om att våga spela på samma sätt som vi gör hemma i Scandinavium.

– För vi är ett bra lag där alla krigar och sliter för varandra. Därför är vi också jobbiga att möta och det gäller helt enkelt att våga vara lika aggressiva även på bortaplan.

FBK har 3-0 i matcher i vinter

Tillsammans med Luleå är ni för tillfället Elitseriens mest formstarka lag, men tittar man på den har säsongens inbördes statistik mot Färjestad står det 0-3 i matcher?

- De har som sagt otroligt många bra spelare, men kan vi fortsätta med samma bortaspel som senast är vi svårslagna.

Inför torsdagens match parkerar FHC på en fjärdeplats i tabellen.
- Det gäller att vara väldigt ödmjuk kring tabelläget. Alla vet att det kan gå riktigt fort både uppåt och neråt, så vi får absolut inte börja tumma på några detaljer, säger Pettersson.

Torsdagens övriga matcher är:

Skellefteå - AIK
Brynäs - Timrå
Djurgården - HV71
Luleå - Växjö

Elitserien Play

Du har väl inte missat elitserielagens web-TV Elitserien Play? För dig som besökare innebär detta att video kring Elitserien på nätet blir betydligt mycket bättre. Den är på motsvarande sätt som för andra stora Play-tjänster en naturlig samlingsplats för den som älskar ishockey och Elitserien. Tjänsten återfinns på www.elitserienplay.se.

Luleås tränare Rönnqvist inför matchen mot Växjö
Brynäs Nordquist inför mötet med Timrå
Frölundas Rosseli Olsen inför matchen mot FBK
Luleås Chris Abbott gör comeback mot Växjö
HVTV: Voutilainen och Dahlén inför matchen mot DIF
Skellefteås Pikkarainen inför mötet med AIK

Följ matcherna via Elitserien Arena

Torsdagens fem matcher följer du i textform via vår tjänst Elitserien Arena, som du enklast kommer till genom att klicka på den aktuella matchen överst här på Hockeyligan.se.

Under respektive flik i Elitserien Arena samlas information av olika karaktär, exempelvis samlas alla relaterade inför-artiklar och inför-videoklipp under "Inför match".

Tränarspelet Coach LeMat

Du har väl inte missat vårt tränarspel Coach LeMat, där du kan tävla med dina hockeykunskaper mot dina vänner och arbetskamrater i interna ligor eller mot alla andra spelare i en nationell turnering. Coach LeMat är helt enkelt en ypperlig möjlighet att visa att just du har bäst koll på Elitserien!

HÄR HITTAR DU SPELET!