• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Veckans match: "Slutspelskänsla"

14 november 2019 14:00
Veckans match

Djurgården och Luleå har bjudit oss på många heta matcher genom åren. Nu möts de igen – och spelarna räknar med ännu en tajt och tuff match. ”Det är lite slutspelskänsla att möta Djurgården”, säger Luleåbacken Oscar Engsund.


Trots att det skiljer cirka 90 mil mellan Stockholm och Luleå har matcherna mellan Djurgården och Luleå utvecklats till ett hett rivalmöte de senaste åren. I kväll är det dags för en ny batalj mellan lagen och Djurgårdens trotjänare Henrik Eriksson, 29, ser fram emot att pucken ska släppas.

– Det är täta och hårda matcher, och det brukar kunna bli hel del extra känslor mot just Luleå. Det har varit ett par härliga slutspelsserier genom åren och känslorna lever kvar. Det brukar bli hårt och jämnt, säger Djurgårdsforwarden.

Brukar du tända till lite extra mot Luleå?

– Nja, jag tycker inte det är som en derbymatch, men eftersom det är så jämna matcher vill man gärna gå segrande ur striden, säger han.

"Lite slutspelskänsla"

Oscar Engsund, 26, är inne på sin fjärde säsong i Luleå och han håller med om att det är något speciellt med matcherna mot just Djurgården.

– Klubbarna har en historia av tajta, tuffa matcher. Det är vad jag förväntar mig den här gången också, en tuff match med mycket smällar kanske, säger han.

Sedan du kom till Luleå, upplever du att rivaliteten mellan klubbarna har blivit större?

– Nja, sedan jag kom tycker jag det har varit så här hela tiden, att det varit lite extra. Det har väl varit några incidenter, och det har eldats på bland fansen, säger Luleåbacken.

– Det är lite slutspelskänsla att möta Djurgården. Vi brukar ha mycket fans där också och de brukar ge Djurgårdsfansen en match. Att de flyger ner för att stötta oss är jättekul. Det behöver vi, säger han.

Hur märker du på fansen att det betyder lite extra?

– Djurgårdsfansen är inte superglada på vissa av våra spelare. Fokuserar de på den spelaren är det bra. Han eldar på rätt bra själv också, säger Engsund.

Engsund syftar på Robin Kovacs, som hamnade i centrum när lagen möttes i Coop Norrbotten Arena i februari 2019. Den AIK-fostrade forwarden tackade först Luleåklacken och därefter fortsatte han förbi de tillresta Djurgårdsfansen, vilket ledde till bråk mellan några spelare på isen. Det hela resulterade i att Kovacs fick matchstraff.

– Han är AIK:are ut i fingerspetsarna och det vet alla om. Det handlar nog mycket om det också, säger Engsund.

Olika formkurvor

Båda lagen spelade CHL i tisdags, men det här är första SHL-matchen efter landslagsuppehållet och lagen gick in i det här uppehållet med lite olika formkurvor. Luleå förlorade visserligen sin senaste SHL-match mot Växjö, men dessförinnan hade norrbottningarna fem raka trepoängare. Medan Djurgården avslutade med tre raka förluster innan uppehållet och faktum är att de bara tog tre av 15 möjliga poäng på de fem sista matcherna.

– Vi har fått göra en liten nystart eftersom vi gick tungt sista veckan innan uppehållet. Det kom lägligt att samla kraft, slicka såren och staka ut riktningen framöver. Det har varit hård träning blandat med några dagar ledigt för att ladda om skallen. Men kul att det är igång igen nu, säger Henrik Eriksson.

Är det något speciellt spelmässigt du känner att ni måste förbättra?

– Under egentligen hela säsongen har vi behövt hitta ett stabilare spel under större delen av matcherna för att det inte ska svaja så mycket. Strikta upp det och bli starkare i egen zon. Att vi vi känner oss tryggare där och hittar en jämnare prestation, säger Henrik Eriksson.

Tack vare den fina avslutningen innan uppehållet har Luleå 30 poäng, bara fyra poäng bakom serieledande Örebro. Som vanligt är en nyckelfaktor till norrbottningarnas framgång försvarsspelet. På 16 matcher har Luleå släppt in 33 mål, vilket är minst i ligan.

– Vi känner varandra bra. Alla backar är kvar sedan i fjol och då vet vi hur vi ska spela försvarsspel. Samtidigt har vi fått in nya spelare på forwardssidan, som också har köpt vårt sätt att spela, säger Engsund och fortsätter:

– Dessutom har vi bra målvaktsspel från både (Joel) Lassinantti och (David) Rautio. Fortsätter det så här och vi gör lite fler mål framåt borde vi vinna fler matcher än vi förlorar i alla fall, säger Engsund.