• Huvudsponsorer

Onsdag Ons 10 April Apr
Torsdag Tor 11 April Apr
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Måndag Mån 15 April Apr
Tisdag Tis 16 April Apr
Torsdag Tor 18 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Tisdag Tis 23 April Apr
Torsdag Tor 25 April Apr
Lördag Lör 27 April Apr
Tisdag Tis 30 April Apr
Torsdag Tor 2 Maj Maj
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep

Bert Robertsson: "Vi ska inte anpassa oss efter Växjö"

16 april 2018 17:30
Intervju

Skellefteå AIK är åter i SM-final. Det blir den sjunde finalen på de åtta senaste säsongerna och siktet för tränaren Bert Robertsson är inställt på att ännu en gång få hänga en guldmedalj runt halsen. "Det är få förunnat att vara med om en final", säger han till SHL.se.


4-2 i matcher mot Färjestad och 4-2 i matcher i semifinal mot Djurgården. Det är Skellefteås väg till den sjunde finalen på de åtta senaste säsongerna. Ett imponerande facit som få klubbar kan stoltsera med genom den svenska hockeyhistorien.

– Det måste vara något i vattnet här i Skellefteå, skrattar Bert Robertsson, tränare i Skellefteå innan han analyserar den svartgula framgången mer ingående:

– Skellefteå är en liten ort och för att vara framgångsrika över tid så måste man jobba hårt. Det gör hela klubben. Vi vrider och vänder på varenda sten i alla lägen. Vi har viljan att jobba hårt, vi gillar att göra det, vi gör det prestigelöst och vi blir inte mätta bara för att det gått bra tidigare, säger han.

Bert Robertsson har blivit Skellefteå personifierad med stt engagemang och sina känslor kring klubben. Det är också med just starka känslor som Robertsson tänker sig igenom kvartsfinal- och semifinalspel.

– Det känns jättebra att vara i final, det är en härlig känsla i kroppen och vi känner oss starka.

Vad är det som har tagit er till final?

– Vi har jobbat oerhört hårt och jobbat för varandra. Vi har fått samtliga lagdelar att fungera ihop och då växer man som lag. Sen har vi höjt oss en nivå i slutspelet jämfört med serien.

Vad är det som gjort att ni höjt er lagom till slutspelet?

– Vi har ett lag som har haft bra utvecklingspotential. Vi har tillåtit varandra att växa både på isen och vid sidan av. Då kan det bli så att man höjer varandra en dimension. Det är oerhört kul att se att vårt spel faller på plats lagom till slutspelet.

"Vi har respekt för motståndet"

Nu väntar Växjö i final. En repris på finalserien säsongen 2014/2015. Precis som Skellefteå har Växjö haft förmågan att vara ett bra lag under en längre tid.

– Så är det. Växjö har varit bra under många år och det är ett lag vi har stor respekt för. Det är ett bra och stabilt lag. Jag tror inte det har undgått någon att Växjö är en stark motståndare.

Vad gör Växjö som är bra?

– Växjö är konsekventa och trygga i sitt spel. De har också ett bra powerplay och en förmåga att få med sig mycket utvisningar.

Hur besegrar man då detta Växjö?

– Vi måste lita på vårat spel, och hålla oss till det. Vara konsekventa i allt vi gör och hålla oss från utvisningsbåset. Sen måste vi se till att inte falla in i Växjös spel. Växjö har under hela säsongen haft en förmåga att få motståndarna att spela efter deras sätt - det ska inte vi. Vi ska spela vårt eget spel.

"Annorlunda om man jämför med Färjestad och Djurgården"

Bert Robertsson fortsätter att analysera spelsättet Växjö har - och det märks tydligt att han gjort sin hemläxa. Han vet Växjös styrkor och tror på en något annorlunda spelbild jämfört med kvartsfinalen mot Färjestad och semifinalspelet mot Djurgården. Men någon ändring i det taktiska från Skellefteå är trots det inte att vänta.

– Vi jobbar hela tiden med stora fundament för att vårat spel ska fungera så bra som möjligt. Vi tänker inte gå in ocks skruva på några detaljer nu på en gång. Sen är det klart att man håller koll, och visst kan det bli så att något måste ändras när vi väl är inne i matchserien, berättar han.

Växjös tränare Sam Hallam berättade i sin intervju med SHL.se att det är modet som kommer avgöra finalserien. Bert Robertsson är inne på samma spår.

– Man måste ha viljan att vinna. Det är få förunnat att spela en final och då måste man ha den starka viljan. Det är den känslan jag vill att alla mina spelare ska ha. Det är något unikt över att spela en finalserie. Vad vi gjort tidigare spelar i nuläget ingen roll alls.

Vad kommer du säga till dina spelare inför första matchen?

– Att det handlar om att gå ut, ta tillfället i akt och göra sitt bästa.

Det skrivs, det pratas, analyseras och diskuteras hockey runt om i landet för tillfället. Växjö och Skellefteå är två lag som i vårsolen har strålkastarnas ljus på sig under kommande veckor. Men trots den stora uppmärksamheten så finns det tid för Bert Robertsson att njuta.

– Det måste man kunna göra. Vi har kämpat länge för det här, och nu när vi står här så måste man kunna njuta. Det här är livet vi lever och man lever som bäst när man har chansen att vinna.