• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Spelarnas säkerhet – En granskad situation

2 oktober 2014 11:48

En situation från den sjunde omgången av SHL under onsdag den 1 oktober har behandlats i SHL Situationsrum – Spelarnas säkerhet. Matchen där händelsen skedde var mötet mellan Brynäs IF och MODO Hockey i Gavlerinken Arena.


Spelarnas säkerhet är en viktig del av SHL. Därför inför SHL från säsongen 2014/2015 ett nytt arbetssätt som är kopplat till SHL situationsrum. Där arbetar en person dedikerat med spelarnas säkerhet och fångar upp situationer som inträffar i matcherna. Situationerna granskas sedan av en särskild referensgrupp som enskilt lämnar sin uppfattning.

Läs mer om referensgruppen och spelarnas säkerhet

Under onsdagen spelades tre matcher ur den sjunde omgången av SHL 2014/2015. I en av dessa matcher uppstod en situationer som behandlats i SHL Situationsrum.

Följande beslut har fattats efter att fallet granskats:

Händelse: MODO Hockeys spelare Samuel Påhlsson åker på Brynäs IF:s spelare Jakob Blomqvist bakifrån så att denne faller i isen utan möjlighet att försvara sig. MODO-spelaren gör ingenting för att undvika handlingen utan sätter snarare ut benet mot brynässpelarens knäveck.

Beslut: Situationen har granskats i efterhand i Situationsrummet av supervisor för spelarnas säkerhet och senare även i referensgruppen. Händelsen är anmäld till Svenska Ishockeyförbundets Disciplinnämnd. De tar ärendet vidare med beslut om eventuella åtgärder.

Regel 160 - Slewfooting - Slew footing

Definition: En spelare som på ett farligt sätt angriper en motståndare bakifrån genom att sparka undan benen eller fötterna på denne, eller som fäller en motståndare bakåt genom att dra denne baklänges samtidig som foten eller benet används för att sparka undan motståndarens fötter eller ben. Effekten av en slewfooting är att motståndare våldsamt fälls till isen utan möjlighet att försvara sig själv.

1. Slewfooting bestraffas med match penalty.