Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

6 september 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Skellefteå värvat en NHL-meriterad kanadensare och Jaedon Descheneau har skrivit på för Malmö.


Byter Brynäs mot Malmö

Jaedon Descheneau gör sig redo för sin tredje SHL-säsong, men han kommer inte att tillhöra Brynäs. I stället har den 26-årige kanadensaren skrivit på ett tvåårskontrakt med Malmö Redhawks.

– i är glada att kunna få hit Jaedon och det faktum att han kan svensk hockey är en stor uppsida. Vi har fått väldigt goda referenser på hur han är vid sidan av isen. Hans kvaliteter på plan har vi koll på, där han besitter en god fart, ett vasst skott och han tvekar inte heller när det gäller att sticka in näsan där det hettar till, säger Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida.

Jaedon Descheneau har sammanlagt gjort 50 poäng på sina två säsonger i SHL. Förra säsongen producerade han tio mål och 22 assist och med det var han Brynäs bäste poängplockare.

Malmö har också meddelat att Adam Brodecki lämnar klubben. Förra säsongen gjorde 26-åringen tre poäng på 20 matcher. Brodecki flyttar i stället till Finland. Han har nämligen skrivit på för JYP.

Skellefteå plockar in Hawryluk

SHL inleds på lördag och Skellefteå har nu stärkt upp truppen med Jayce Hawryluk - en högerfattad kanadensare som både kan spela center och ytterforward. 25-åringen kommer närmast från Vancouver Canucks, där han förra säsongen stod för fem poäng på 30 matcher. Han har även tillhört Florida Panthers samt Ottawa Senators. Totalt har det blivit 27 poäng på 98 NHL-matcher. I AHL har han gjort 148 matcher (95 poäng).

– Det känns jättekul att göra klart med Jayce. En duktig allroundspelare som vi tycker behärskar många delar av spelet. Har visat i AHL att han kan vara en producerande offensiv spelare, men har även många bra defensiva egenskaper. Han kommer vara användbar för oss på många sätt, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Avtalet mellan Skellefteå och Hawryluk sträcker sig över kommande säsong.

Sörensen till Djurgården

Det har spekulerats en tid om att Marcus Sörensen ska vara på gång till Djurgården, men nu är det klart. Under måndagsmorgonen gick Djurgården ut med att ett avtal är skrivet med Marcus Sörensen.

– Det känns jättekul att kunna välkomna hem Marcus och addera honom till årets lagbygge. Jag vet personligen hur mycket Marcus brinner för Djurgården och att få spela inför våra sjungande supportrar, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

Marcus Sörensen, 29, spelade sin senaste säsong i SHL och Djurgården 2015/16. Då levererade han 34 poäng på 47 matcher. Därefter har Sörensen gjort fem raka säsonger i Nordamerika. Under den här tiden har det blivit 226 NHL-matcher med San Jose Sharks. Dessutom blev det 66 matcher i AHL. Förra säsongen inledde Sörensen på lån i Vita Hästen och där gjorde han imponerande 24 poäng på 14 allsvenska matcher. Han spelade även VM i våras.

Djurgården skriver på hemsidan att "avtalet är skrivet över flera år och spelaren kommer att presenteras imorgon tisdag".

Zamorsky tränar med Örebro

Petr Zamorsky har två och en halv säsong (2015-2017) bakom sig i Örebro. Sedan dess har backen spelat i den tjeckiska ligan, men nu är han tillbaka i Behrn Arena. I alla fall i två veckor.

– Petr kommer träna med oss samt genomgå våra tester under de kommande två veckorna. Därefter tas beslut om framtiden där vår förhoppning är att hitta ett samarbete under den stundande säsongen, säger Örebro Hockeys Sportchef Niklas Johansson.

AIK lånar in två SHL-spelare

Daniel Torgersson, 19, har gjort åtta SHL-matcher med Frölunda under de två senaste säsongerna. Den här säsongen kommer det dock att bli spel i HockeyAllsvenskan för 19-åringen. Han lånas nämligen in av AIK.

AIK har även lånat in Röglebacken Thimo Nickl, 20. Österrikaren debuterade i SHL förra säsongen och totalt blev det 15 framträdanden i högstaligan.

Lundström lånas ut

Linköping har tre målvakter på kontrakt: Marcus Högberg, David Rautio samt Niklas Lundström. Nu står det klart att den sistnämnde lånas ut till MoDo. Lundström kommer att spela i Övikslaget till 24 september.

Josefson skadad

Djurgården gick i veckan ut med att lagets lagkapten Jacob Josefson har skadat sig och blir borta under en längre tid.

– "Josef" har återfått symtom från fjolårets skada. Med tanke på fjolårets långa konvalescens räknar inte vi med Jacob i spel för en längre tid framöver. Först och främst handlar det nu för Jacob om att återfå en vardag utan några som helst symtom, där rehabiliteringen står i fokus, sägerr Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.