• Huvudsponsorer

Sebastian Karlsson och Linköping siktar högre

10 augusti 2017 13:45
Intervju

Han skulle kunna titulera sig som Mr. Linköping efter att Magnus Johansson lämnat. Med över 400 matcher i bagaget siktar Sebastian Karlsson och hans Linköping mot en bättre tabellplacering än förra året.


Linköping slutade fyra i tabellen säsongen 2016/2017 och nu vill man förbättra den placeringen och ta sig ännu längre i slutspelet.

– Det gäller att göra så bra grundserie som möjligt och ta det därifrån. Samtidigt få lite flyt, att alla får vara friska och puckar som studsar rätt, om man nu kan räkna det som en målsättning, förklarar Sebastian Karlsson.

Många spelare ut - många nya in

Det har varit stor ruljans på spelare i Linköping inför denna säsongen. Poängmaskinerna Broc Little och Garrett Roe har flyttat till HC Davos och Zug i Schweiz. Samtidigt har Niklas Fogström lämnat för Färjestad och Henrik Törnqvist har flyttat till Karlskrona. Erik Källgren, Vilmos Gallo och Petter Hansson kommer alla att testa på spel i HockeyAllsvenskan och Marcel Müller har flyttat hem till Tyskland. Marcus Högberg ska denna säsong testa lyckan i NHL med Ottawa Senators.

Det positiva i detta är att det är många nya spännande namn i truppen. Bland annat tre nordamerikaner, Patrick Mullen, Mark Zengerle och Derek Roy. Dessutom gör tre spelare comeback i Linköpingströjan, Tony Mårtensson, Chad Billins och Nick Sörensen är tillbaka denna säsong. Jimmy Andersson är ny från Karlskrona och den AIK-fostrade forwarden Daniel Olsson Trkulja gör även han debut i Linköpingströjan. Sen har vi även "monstervärvningen" till målvakt, Jonas Gustavsson har efter ett antal år i NHL och AHL flyttat hem till Sverige och ska hjälpa Linköping i jakten på sitt första SM-guld.

– Det känns bra, det är mycket nya spelare som ska lära sig vårt spelsystem och hitta rätt i nya konstelationer men det ser bra ut. Så länge alla får vara friska och komma in i spelet så kommer det bli jättebra, hälsar den assisterande kaptenen.

Vad är målsättningen inför kommande säsong?

– Frågar du alla 14 lag så är det SM-guld, och det är vårat också, säger centern.

Sebastian Karlsson menar att först och främst gäller det att hitta rätt i de olika konstellationerna och göra en så bra grundserie som möjligt och sedan ta det därifrån.

– Det är små marginaler i slutspelet sen men vi satsar på en högre placering än förra året.

Hur ska Linköping nå den målsättningen?

– Det gäller för tränare och spelare att vara tydliga och konkreta så att de nya spelarna kommer in i det, det är viktigast. Alla tränar lika hårt både sommar och vinter, men det är givetvis hårt jobb som gäller.

För egen del är målsättningen densamma som för laget enligt Sebastian Karlsson, eftersom ens egen prestation speglar laget. Sen är det viktigt att fortsätta jobba hårt för egen del och göra det bra i boxplay där centern har en stor roll. Men mest se till att det går bra för laget.

– Sen vill man ju toppa fjolåret poängmässigt, säger göteborgaren som förra året svarade för 14 poäng, åtta mål och sex assist.

Sebastian Karlsson är 30 år, fyller 31 om cirka en månad, och kom till Linköping och östgötaslätten säsongen 2009/2010. Han gör alltså sin nionde säsong för Linköping och har spelat över 400 matcher för klubben.

– Jag kom till Linköping under en bra tid och hittade snabbt en trygghet. Det är en bra förening med bra folk runtomkring.

Hans sambo kommer från Linköping och han menar att det även gjort sitt till varför han stannat och trivts så bra i Linköping.

– Sen har vi tränare nu som är väldigt bra och utvecklande, det hade vi innan med givetvis, berättar centern.

"Göra så mycket fel som möjligt"

Ikväll tar Linköping emot Växjö hemma i Stångebro ishall i den första matchen för säsongen. En match som, enligt Karlsson, kommer att bjuda på en hel del fel.

– Det gäller att ta första matchen för vad den är, det gäller att göra så mycket fel som möjligt så att tränarna får mycket att göra och korrigera, skrattar 30-åringen.

Linköping går självklart in för att vinna, så länge intensteten och arbetsinsatsen finns där så brukar det lösa sig hälsar Sebastian Karlsson.