von Konow: Från botten till toppen på rekordtid

9 oktober 2012 14:00

Bara några månader efter att Linköping varit nere och vänt i Kvalserien var klubben plötsligt ett topplag i Elitserien och östgötarna hade kommit till toppen för att stanna. Få lag har klarat av att ta ett så stort steg på så kort tid genom åren. Hockeyoraklet Gregor von Konow har historielektion och tycker till om Linköping.


Linköping åkte ur Elitserien omgående i första försöket (2000), blev tia i den andra (2002) och räddade sig kvar i Elitserien via spel och seger i Kvalserien påföljande säsong (2003). Året efter (2004) blev Linköping fyra i sluttabellen i Elitserien och gick till SM-slutspel. En sensationell utveckling av en ny och ung klubb.

När Linköping tog plats i Elitserien inför spelåret 1999/2000 var det första gången sedan första delen av 1950-talet som ett lag (IFK Norrköping) från Östergötland var med i Sveriges högsta serie.

- Jag tror inte att någon i klubben trott att vi skulle nå toppen så snabbt, säger sportchefen Mike Helber, som var med och spelade upp Linköping i Elitserien 1999 och 2001 och hjälpte laget att bli kvar där 2002.

- Att ta sig från botten till toppen på så kort tid var ingen lätt uppgift. Men vi klarade av det. Just detta är bland det roligaste jag varit med om under alla mina år inom hockeyn. För oss som varit med i klubben på hela resan var det här speciellt. Det är en helt annan sak att komma till ett lag som redan är i Elitserien. Tro mig!

LHC ett av få lag som lyckats

Linköping är tillsammans med Björklöven (1981) och Timrå (2003) de enda nya lagen (icke etablerade) som tagit sig direkt från Kvalserien till en topplats i Elitserien. HV 71 blev visserligen som nykomlingar trea i Elitserien 1986, men blev sedan av med sin topplats säsongen efter. Vad beträffar Malmö, som blev svenska mästare redan i sin andra elitseriesäsong (1992), var de väl inte att betrakta som en riktig nykomling, utan mer som ett topplag.

Det vimlade av landslagsspelare och stjärnspelare i Malmö. Peter "Pekka" Lindmark, Mats Näslund, Robert Burakowsky, Peter Andersson, Raimo Helminen, Roger Hansson, Mats Lusth, Peter Sundström, Daniel Rydmark, Timo Blomqvist, Mats Hallin och Roger Öhman m fl. Nej, det var inget konstigt att Malmö vann och tog två SM-guld på sina första fyra säsonger. Men när bossen Percy Nilsson tröttnade på att ösa in pengar i klubben gick det åt pipan och Malmö åkte ur Elitserien. Detta medan Linköping hållit sig kvar.

– Vi har varit i slutspel åtta gånger på nio säsonger, säger Mike Helber. Mellan 2004 och 2010 var vi den enda föreningen som placerat sig bland de fyra bästa i serien. Det är ett styrkebesked och visar att LHC etablerat sig i Elitserien.

Finländare tog laget till toppen

Det var säsongen 2003/2004 som Linköping förvandlades från bottenlag till topplag i Elitserien. En uppgift man gick i land med mycket tack vare flera fina finska nyförvärv. Målvakten Fredrik Norrena kom från svenska mästarna Frölunda, anfallarna Mikko Peltola lämnade Rapperswil-Jona i Schweiz, Pekka Tirkkonen, Saipa och Jussi Tarvainen, liksom backen Jyrki Välivaara köptes in från mästarla get Tappara Tammerfors. Nyförvärven gjorde LHC till ett bra och svårslaget lag.

Inför juluppehållet var östgötarna fyra i tabellen med 49 inspelade poäng på 31 matcher, sju fler än laget tog på fjolårssäsongen. Linköping följde sedan upp med en fin vårsäsong. Laget avslutade serien med att vinna sina fyra sista matcher - mot Timrå (5-0), Färjestad (3-1), Södertälje (4-2) och Leksand (4-1) och befäste sin topplacering. LHC slutade fyra i tabellen, 86 poäng på 50 matcher, tre efter trean Frölunda, fyra efter tvåan Färjestad och nio efter seriettan HV71. 44 poäng fler än vad laget tog föregående säsong.

Med Fredrik Norrena i kassen blev Linköping ligans tätaste lag med 105 insläppta mål. Året före var man det ihåligaste laget tillsammans med Brynäs, 166 i baken. Norrena var säkerheten själv. Han vann båda målvaktsligorna - hade 1,69 i snitt och 93,86 i räddningsprocent - samt höll nollan nio gånger vilket var nytt elitserierekord. Norrena hade även god hjälp av sitt uteförsvar, där backarna Thomas Johansson, Andreas Pihl, Christoffer Norgren, Jyrki Välivaara, Jakob Karlsson och Peter Casparsson höll rent framför kassen.

Centrar som Mikko Peltola, lagets skyttekung (43 poäng), Johan Franzén, bäste plusspelare (+ 24) i Elitserien och Pekka Tirkkonen, utmärkt defensivt, plus bra, tuffa och målfarliga ytterforwards, Per Eklund, Jussi Tarvainen och Mikael "Musse" Håkansson, bidrog också till att säsongen blev så framgångsrik. Sedan får vi inte glömma bort nye coachen Roger Melin. Hans lugna, kloka ledarskap samt fina matchning av laget var precis vad östgötarna behövde. Om inte Fredrik Norrena blivit skadad och avstängd i slutspelet kanske resultatet blivit ett annat än det blev mot Timrå i kvartsfinalspelet (förlust med 1-4 i matcher).

–Vi förlorade tre matcher med uddamålet, varav två i sudden, säger Roger Melin men konstaterar samtidigt:

– Men så är hockeyn, ibland vinner man, ibland förlorar man. Visst, man kan alltid spekulera hur det hade gått om Norrena stått. Men nu gjorde han inte det och då är det inte så mycket att snacka om. Norrena var mycket bra i serien, men många andra var det också därför gick det så bra för laget.

SM-final 2007 och 2008

Ett år senare var Linköping tvåa i Elitserien, 97 poäng på 50 matcher, vilket var nytt klubbrekord och 15 poäng efter seriesegrarna Frölunda. Laget blev tvåa i Elitserien även 2008 och 2009 samt var i SM-final 2007 och 2008 (förlust mot MODO respektive HV 71.

Spelåret 2007/2008 vann Linköpings Tony Mårtensson Elitseriens poängliga med 67 poäng (17+50), fem före kedjekamraten Mattias Weinhandl vilket var första gången ett lag haft två spelare som gjort över 60 poäng. Mårtenssons 50 målpass var nytt elitserierekord, medan Weinhandl blev bäste målskytt i Elitserien med 35 fullträffar. Fler mål har ingen annan gjort under en elitseriesäsong på 2000-talet.

Den förra säsongen blev emellertid en missräkning för Linköping. För första gången på många år missade laget slutspelet. LHC kom på tiondeplats i grundserien och räddade sig kvar i Elitserien med ett nödrop. När Pär Arlbrandt skickade in 4-4-målet borta mot MODO 1:12 före full tid i sista omgången, sedan man tagit ut målvakten och satt in en extra utespelare, betydde det att Linköping tog sig upp ovanför strecket och petade ner Djurgården till Kvalserien.

– Vilken pärs! Det värsta jag varit med om, sa storbacken Magnus Johansson och konstaterade:

– Om vi hamnat i Kvalserien vet man aldrig hur det hade slutat.

Topplag den här säsongen?

Linköping borde med det lag man har i år bli ett topplag i Elitserien. Laget har fått till baka målskytten och matchvinnaren Mattias Weinhandl från KHL-laget SKA S:t Petersburg och Carl Söderberg (10 mål på de åtta första matcherna) gör mål i nästan varje match och ser ut att gå mot en mycket fin säsong. LHC tog 13 poäng på sina sju inledande matcher i höst och har skaffat sig ett bra utgångsläge inför fortsättningen av säsongen.