• Huvudsponsorer

Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Idag 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt

Wedin återvänder till SHL med NHL-meriter och höga krav

7 september 2020 15:00
Intervju

För tre år sedan förberedde sig Anton Wedin för sin femte raka säsong i allsvenskan - men därefter har karriären exploderat. Nu är 27-åringen tillbaka i Sverige och han är det med en meritlista som bland annat innehåller SHL-avancemang med Timrå, tolv landskamper samt NHL-debut. ”Jag ska ha en framträdande roll”, säger HV71-forwarden.


Listan på spelare som till den här säsongen återvänder till SHL efter att ha spelat utomlands i något eller några år kan göras lång. Där finns bland andra Robert Rosén, Joel Persson, Linus Klasen, Nick Ebert, Jacob Nilsson och i HV71 hittar vi Anton Wedin, som den gångna säsongen tillhörde Chicago Blackhawks och 27-åringen från Sundsvall fick chansen i NHL i fyra matcher.

– NHL-debuten var jäkligt häftig. Vi mötte Colorado borta och jag fick vara i Denver för första gången. Jag har haft Peter Forsberg som idol så det var häftigt, säger Anton Wedin.

Var det någon av lagkamraterna i Blackhawks som du blev extra imponerad av?

– Det var häftigt att se storstjärnorna på nära håll, med (Patrick) Kane i spetsen. Även (Jonathan) Toews. Hur noggranna och hängivna de är sporten. Det är 110 procent på allting och de lever för det. Och det ger resultat på isen, säger Wedin.

Åkte på en knäskada

Säsongen gick dock lite upp och ner. Utöver de fyra NHL-matcherna noterades han för 31 matcher i AHL (17 poäng).

– Att jag fick göra NHL-debut var självklart kul, man annars är det lite blandade känslor kring säsongen. Jag var skadad och var borta rätt länge. Det var inte optimalt i min situation, med ett ettårskontrakt och en free agent-värvning. Men att jag fick debutera i NHL är något jag alltid kommer att ha med mig, säger han.

Skadan som Wedin syftar på var en knäskada som han åkte på efter att ha fått en bentackling. Den höll honom borta från spel i ungefär två månader.

– Det var rätt tungt. Jag hade inte övertygat när jag var frisk. Inte tillräckligt för att de ska se mig som en spelare att satsa på. Då kände jag lite att chansen att bli kvar försvann. När jag kom tillbaka blev det corona och då var säsongen slut. Då blev det kört. På det sättet var det tungt, säger Wedin.

Hur är självförtroendet nu?

– Det känns bra. Jag tränar på bra med HV. Det ska bli kul att sätta igång, säger 27-åringen.

"Går snabbt i hockey"

Nu är Wedin tillbaka i SHL och han är det med betydligt mycket högre förväntningar än senast han spelade i ligan med tanke på vad han har levererat de senaste åren. Han var med och spelade upp Timrå i SHL 2018 och året därpå var Wedin en av lagets stora stjärnor. Han gjorde 27 poäng på 32 matcher och belönades med att få dra på sig Tre Kronor-tröjan tolv gånger samt ett NHL-kontrakt.

– Det går snabbt i hockey, som man säger, säger Wedin och skrattar.

Kan du känna av pressen utifrån?

– Nja, inget speciellt så. Man har hög press på sig själv hela tiden, men när man väl går ut på isen är det bara kul. Då försvinner alla sådana tankar, säger han.

När SHL.se pratar med Anton Wedin har HV71 inlett veckorna av egenträning och han befinner sig i Sundsvall. Men de kommande åren kommer Jönköping att vara Wedins hemstad, eftersom han har skrivit på ett treårskontrakt med HV71.

– Jag har haft en bra kontakt med dem ett tag och jag har fått en bra känsla kring klubben, målsättningarna och min roll i det hela. Det har känts bra hela tiden, säger Wedin.

Vad säger de om vilken roll du ska ha?

– Jag ska ha en framträdande roll och vara en spelare som kan ha mycket speltid i alla spelformer. Inga konstigheter på den punkten, säger Wedin, som ser fram emot att säsongen ska dra igång.

För HV71:s del sker premiären borta mot Frölunda den 19 september.

– Allt känns roligt med att vara tillbaka. Om det blir spel med publik är det självklart kul med fansen och inramningen kring matcherna här. Det ska bli superkul att spela inför det igen. Det är skillnad emot AHL. Där är det inte så mycket fokus på laget och lagprestationen. I SHL går man för vinna SM-guld. Det ska bli jäkligt kul att försöka göra den resan med HV, säger Wedin.

Återförenas med barndomskompisen

I HV71 återförenas han med backduon Johannes Kinnvall och Didrik Strömberg, som båda har spelat i Timrå. Särskilt den sistnämnde har Wedin bra kontakt med.

– Jag och Didrik är barndomskompisar. Vi har känt varandra väldigt länge.

Hur lärde ni känna varandra?

– Vi båda är från Sundsvall Hockey i grunden och vi gick på samma skola. I Timrå spelade vi tillsammans i fem, sex år. Vi känner varandra bra, säger han.

Utöver Wedin har HV71 exempelvis värvat Karlskogaduon Jesper Kokkonen och Filip Forsberg samt backarna Daniel Bertov och Niklas Arell. Anton Wedin gillar lagbygget som sportcheferna Johan Hult och Johan Davidsson har satt ihop.

– Jag tror att vi har bara chanser. Ser vi på fjolåret växte laget och var riktigt starka på slutet. Jag tror verkligen att vi kommer att vara med och utmana och att vi har goda chanser att vara med i toppen, säger Anton Wedin.