• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Mattias Guter: "Jag vill göra mål i varje match"

21 november 2018 09:40
Stafettintervju

Han ses som en målskytt och har levererat i en rad olika klubbar. Nu är forwarden Mattias Guter i Norrbotten och Luleå för att skörda nya framgångar. I en öppenhjärtig intervju berättar Guter om pressen på sig själv, varför det inte fungerade i Timrå och om relationen till motståndarna.


Det är fullt upp för Mattias Guter för tillfället. Det är inte längesedan som flyttlasset upp till Norrbotten gick av stapeln efter att förhandlingarna gått snabbt.

– Det gick undan. Det var en söndagskväll som jag hade fått klartecken av Timrå om att se mig om efter en ny klubb, och efter lunch på måndagen var det klart. Så det gick väldigt snabbt, berättar Guter om klubbytet.

Men det är något vi återkommer till. Som vanligt när det handlar om stafettintervjun så öppnar vi med frågan från förra veckans intervjuobjekt som var Färjestads Johan Ryno. Något Mattias Guter inte hade några som helst problem med att knäcka efter att ha hört frågan om han håller på att bygga ett fastighetsimperium i Stockholm.

– Det är helt klart Johan Ryno som ställt den frågan, skrattar Guter innan han utvecklar svaret:

– Jag har nyligen köpt ett hus i Stockholm, och så äger jag en lägenhet också, men att jag har ett helt imperium vet jag inte riktigt.

Har ni bra kontakt med varandra, du och Johan Ryno?

– Ja det har vi. Vi tränar tillsammans på somrarna i Stockholm och har gjort så fyra år i rad nu, och sen så har vi ju spelat tillsammans i både Oskarshamn och en sväng i Leksand, så vi har bra kontakt med varandra.

Hur är det som spelare att ha bra kompisar i konkurrerande lag?

– Det är bara kul, det är härligt tycker jag om man ska möta ett lag som man har kompisar i, och man är på plats dagen innan match. Då har man chansen att träffas över en kaffe eller något och prata lite. Annars under säsong träffas man inte speciellt ofta, så det är kul när man får chansen och det är kul att ha polare i andra lag. Sen är det såklart att vissa säger man bara hej till, medan man får en bättre kontakt med andra.

Nu när du kom till Luleå, hade då någon kompis sen tidigare?

– Egentligen inte. Jag spelade med Joel Lassinantti för längesedan i Almtuna, och Oscar Engsund var uppe som junior kommer jag ihåg under mitt andra år i Oskarshamn. Annars var det ett helt nytt lag för mig.

"Jag fick sitta på läktaren direkt"

Mattias Guter skrev på för Luleå precis innan laget skulle möta Timrå i ett dubbelmöte. Det gjorde att Guter fick stå vid sidan av till en början för sin nya klubb.

– Det blev läktaren direkt för mig i två matcher och sen var det derby mot Skellefteå, och sedan blev det ett uppehåll. Men trots det så har jag kommit in i det tycker jag, och kommer in i det allt mer. Familjen har kommit hit till Luleå nu också så det känns bara bra.

Var det skönt att slippa möta Timrå direkt?

– Jag hade inget val. Jag fick reda på direkt när jag skrev på att jag inte skulle spela mot Timrå i de första två matcherna. Så det var inget jag behövde tänka på, men det är klart att det nog hade kännts väldigt konstigt att spela.

På tal om just Timrå. Inför säsongen värvades Mattias Guter från degraderade Karlskrona. Säsongen innan hade Guter levererat en hel del poäng, och sågs som en av Timrås stora värvningar offensivt. Men trots det blev det snålt med speltid och skral poängskörd som följd.

– Jag kom helt enkelt inte till min rätt. Vi hittade inga kedjekamrater till mig, jag spelade inte speciellt mycket. Jag fick spela mycket i premiären, men sedan blev det mer hattigt. Då kände jag att det inte fungerade, så jag ställde frågan till Timrå om jag fick se mig om och det fick jag.

"Jag skulle till Luleå helt enkelt"

Det var då förhandlingarna tog fart, och det var då det gick undan som vi tidigare berättat.

– Jag fick reda på att Luleå var väldigt intresserade. Jag har ingen aning om det fanns någon annan klubb som var intresserad. Men det gick undan. Jag tränade som vanligt på måndag förmiddag, och sen var det klart. Det gick väldigt fort.

Men du har varit på gång till Luleå tidigare år?

– Ja det har varit på gång ett antal gånger. Det har snackats en del, men det har aldrig blivit så att någon av parterna riktigt tagit tag i det. Det har alltid kommit något emellan. Men det stämmer. Det har diskuterats många gånger.

Så det var nästan bestämt att du någon gång skulle till Luleå?

– Ja det känns som det. Jag skulle till Luleå helt enkelt.

Rent spelmässigt då, spelar Luleå på ett sätt som passar dig?

– Jag tycker det. Det är en omställning mot hur jag spelat tidigare, men jag försöker att komma in i det så fort som möjligt. Under säsong finns det ingen startsträcka att tala om, det är pang på, men det passar mig tycker jag.

Mattias Guter har varit en ledande spelare i många av de lag han spelat i. Han har också levererat. Säsongen 2015/2016 stod han för 19 mål i Karlskrona i SHL, och redan i den andra matchen för Luleå gjorde han första målet i nya klubben när han styrde in 2-1 pucken i hemmamatchen mot HV71.

– Jag vill göra mål i varje match, men det är klart att det var extra skönt att göra mål i andra matchen. Det släpper lite och jag fick göra det inför hemmafansen. Det är lite både och det där. Man vill leverera, men man vill samtidigt inte sätta för stor press på sig själv, utan mer komma in i spelet. Men jag ska inte sticka under stol med att det var skönt och viktigt att göra mål.

Ser du dig själv som en spelare som ska leverera?

– Det gör jag. Jag har egentligen i hela min karriär gjort mycket mål. Så jag ser mig själv främst som en avslutare, och det är självklart att jag vill vara en av alla som är med och bidrar.

"Luleå är en maskin"

I den oerhört jämna SHL-tabellen är Luleå just nu i serietopp. Men det skiljer inte med mycket, och det kan svänga mycket i tabellplaceringarna från omgång till omgång. Frågar vi Mattias Guter, är dock svaret självklart. Luleå är i toppen för att stanna.

– Det tycker jag. Det som är häftigt med Luleå är att man alltid är med i varenda match och ger sig chansen att vinna. Det har man gjort hela säsongen. Luleå är en maskin. Vi har ett grymt bra försvarsspel, bra målvaktsspel så vi kan absolut slåss i toppen av tabellen.

Nu väntar två tuffa bortamatcher för Luleå. Örebro på torsdag och Brynäs på lördag. Och på tal om att Luleå är en maskin, så har Mattias Guter snabbt tagit upp vad som gäller för att Luleå ska knipa poäng på sin bortaturné.

– Det gäller att vara med från start. Komma ut med energi och kaxa till oss en aning. Då har vi riktigt bra chans att vinna båda matcherna.

Som vanligt när stafettintervjun avslutas så får Mattias Guter skicka intervjumikrofonen vidare. Till en ny spelare i ett annat lag och passa med en fråga. Efter lite betänketid så har Guter namnet klart för sig, och nästa vecka får ni frågan, svaret och en ny stafettintervju.

– Jag vet en kille som har lite problem att åka på bortamatcherna av en anledning. Jag har en fråga som han kommer att gilla, skrattar Guter.