• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Sylvegård: "Man lär sig i ung ålder att Rögle ska man slå"

17 september 2019 14:00
Veckans match

Som vanligt är det tre poäng det spelas om, men matcherna mellan Malmö och Rögle betyder mer än så – och i kväll är det dags för säsongens första Skånederby. ”Man lär sig i ung ålder att Rögle ska man slå”, säger Malmöforwarden Emil Sylvegård. ”Cam (Abbott, Rögles huvudtränare) behöver inte jaga upp oss inför nedsläpp. Det kommer av sig självt”, säger Rögles Daniel Zaar.


Premiäromgången av SHL blev en publiksuccé. I snitt var det drygt 7 300 åskådare på plats på de sju olika arenorna. I kväll fortsätter hockeyfesten och i Malmö Arena kommer det garanterat att vara mycket folk på plats. Där är det nämligen dags för säsongens första derby mellan Malmö och Rögle, och att det är en match som betyder mycket råder det inga tvivel om. Något som Malmös Emil Sylvegård sätter ord på.

– Det är mycket känslor, lite lillebror, storebror-känslor. Man möts från junioråldern och hela vägen upp i stort sett. Man lär sig i ung ålder att Rögle ska man slå, och tvärtom. Det har sjukt stor betydelse, och det har säkert ännu större betydelse för fansen. Sedan är det tre poäng på spel, som i alla andra matcher, men man vill vinna derbyna lite mer, säger Sylvegård.

"Behöver inte jaga upp oss"

I och med att rivaliteten är så stor mellan de två Skåneklubbarna menar Rögles tränare Cam Abbott att det finns en liten risk för övertändning.

– Utmaningen är att inte bli för uppspelt inför de här stora matcherna och behålla fokus och använda energin på rätt sätt. Jag hoppas att killarna ska förstå det, säger Cam Abbott.

Rögles forward Daniel Zaar:

– Cam behöver inte jaga upp oss inför nedsläpp (skratt). Det kommer av sig självt, säger Zaar.

25-åringen spelade i Rögle mellan 2010 och 2014. Sedan blev det en säsong i Luleå och två i Nordamerika innan han återvände till SHL, men då blev det inte Rögle utan Malmö. Det blev dock bara en säsong i Redhawks innan han inför förra säsongen skrev på för Rögle igen.

– Det är lite speciellt i och med att jag spelat i båda lagen, och derbyna blir alltid lite speciella matcher. De lever sitt egna liv. Strukturen och kvalitén är kanske inte alltid på topp, men stämningen är alltid bra. Det betyder enormt mycket för fansen, och även för oss. Det är roliga matcher med mycket känslor, säger Zaar.

Lagkamrater i Luleå

Zaar och Sylvegård är kompisar sedan tiden i Luleå, och Zaar är inte den ende i Rögle som Sylvegård lärde känna under sina år i Norrbotten.

– Jag lirade i samma kedja som Abbotts (Rögles sportchef Chris och huvudtränare Cam) i nästan en halv säsong, säger Sylvegård.

Hur var det att spela med dem?

– Det var jäkligt roligt och lärorikt. De hade varit i Luleå ett tag och drev på det. Att komma upp då och lära sig av dem, för det var två stora ledare, var jättenyttigt. Jag har bröderna att tacka för mycket att jag är där jag är i dag, säger Sylvegård.

Brukar du och Cam munhuggas något under matcherna?

– Nja. Det har varit lugnt. Vi vet hur vi funkar. Vi skrattar bara åt varandra i stort sett, men det klart att när det väl är igång vill alla vinna. Det kanske blir något den här gången. Det hade varit väldigt roligt att tjabba lite med honom. Han är hetlevrad också. En rolig kille, säger Sylvegård.

Fördel Malmö i inbördes möten

Precis som både Zaar och Abbott är inne på menar Sylvegård att det gäller att inte bli övertänd inför en sådan här match.

– Det blir mycket känslor, bra stämning på läktaren och mycket medialt. Det är svårt att inte bli taggad. Det blir nästan att man försöker hålla tillbaka så länge som möjligt för att det inte ska ta för mycket energi och man gör något dumt redan i första bytet. En rolig match i alla fall, säger Sylvegård.

Kollar vi tillbaka på de senaste åren är det lite fördel Malmö i inbördes möten. De fyra senaste säsongerna har lagen mötts 16 gånger i grundseriesammanhang. Malmö har vunnit tio av dessa, medan Rögle har stått som segrare sex gånger. Under förra säsongen vann Malmö tre matcher, och Rögle en. När Sylvegård ska välja ut sitt bästa derbyminne väljer han just en av matcherna från förra säsongen.

– Sista matchen hemma (3-0 till Malmö) var en viktig match. Det var fullsatt och jag kom ihåg att det blev lite kaos kring mig. Domaren skickade bort mig efter något gruff och jag fick åka förbi Röglefansen. Då åkte jag och log som vanligt, och då blev de vansinniga, säger Sylvegård.

Rögle imponerade i premiären

Malmö kommer till kvällens derby med noll poäng. De inledde den här säsongen i Leksand och skåningarna skaffade sig en 2-1-ledning. I tredje perioden vände dock dalalaget och till slut vann Leksand med 5-2.

– Sista halvan bjöd vi på mycket. Vi hade för långt lag och Leksand var mycket bättre och vann rättvist. Vi får ta lärdom av det och spela i 60 minuter. SHL är så pass bra nu att man inte kan ge motståndarna några mål, utan man måste kämpa för det, säger Sylvegård.

Rögle kan ta med sig desto mer från sin premiär – där de vann med 4-0 mot HV71.

– Vi kom ut bra och tryckte in fyra mål snabbt. Sedan spelade vi bra på ledningen i två perioder. Vi spelade precis som vi kom överens om. Mycket i vårt spel stämde och vi tar med oss det mesta, säger Zaar.

En av få negativa grejer från premiären är att stjärnan Ted Brithén åkte på en käkfraktur efter att ha fått pucken i ansiktet, efter ett skott från just Zaar. Det är oklart hur länge Brithén blir borta, men han spelar inte i kväll.

– Det klart att det påverkar oss. Det är en grymt viktig spelare och mycket kretsar kring honom. Men jag är säker på att många andra kan steppa upp och försöka fylla hans plats, men det klart att vi kommer att sakna honom, säger Zaar.