Mer än bara hockey: Leksands IF – Storsatsar på bättre hälsa för unga

10 februari 2022 15:00
#Meränbarahockey

Leksands IF har tagit stora kliv på det sportsliga planet de senaste säsongerna, och nu är ambitionen att göra detsamma utanför isen. På kort tid har klubben presenterat två nya CSR-projekt riktade mot ungdomar.


Det har varit några hektiska dagar för Patric Skoglund. Förutom att han är marknadschef är han också CSR-ansvarig i Leksands IF, och inom loppet av några dagar offentliggjorde klubben två stora satsningar på det området. Det handlar om samarbeten med organisationerna Locker Room Talk och We & Sports, som på olika sätt kommer att jobba med ungdomarna i Leksands IF samt Leksands Hockeyskola.

– Vi ser en trend i samhället i stort och likaså inom idrotten att det finns en jargong som behöver förändras. Jag tror man skulle kunna gå in i vilket omklädningsrum som helst med unga killar och få höra saker som gör att alla inte skulle trivas där, konstaterar Patric.

– För att skapa ett klimat där alla känner sig välkomna, delaktiga och jämlika gör vi i Leksands IF tillsammans med Clas Ohlson AB och Clas Ohlson Foundation en satsning med organisationen Locker Room Talk för att utbilda alla ungdomar i vår förening samt de ungdomar som deltar i vår populära hockeyskola, fortsätter han.

Vill stoppa skitsnacket

Locker Room Talk är en icke vinstdrivande förening vars målsättning är att ”stoppa skitsnacket” i grabbiga omklädningsrum. I samarbetet med Leksands IF kommer representanter från organisationen att besöka klubben och hålla i utbildningar riktade mot ungdomarna, men också mot ledare i föreningen.

– För att kunna implementera det här i vårt dagliga arbete är det viktigt att vi har ledare med fördjupade kunskaper i ämnet som tar det vidare i föreningen. Locker Room Talks utbildningstillfällen med ungdomarna blir grädden på moset, förklarar Patric.

Leksands Hockeyskola engagerar över 800 barn och ungdomar under fem sommarveckor. Trots att många av deltagarna inte tillhör föreningen inkluderar man hockeyskolan i satsningen med Locker Room Talk.

– Med tanke på hur många ungdomar vi har möjlighet att nå känns det givet att väva in Locker Room Talk i den utbildningsvecka man får på Leksands Hockeyskola. Förhoppningsvis är det någonting man sedan tar med sig hem till sin egen förening och jobbar vidare med där, säger Patric.

Målet: Skapa kärleksfullt idrottsklimat

Mindre än en vecka efter att man offentliggjorde samarbetet med Locker Room Talk presenterade Leksands IF nästa CSR-projekt. Tillsammans med We & Sports vill man göra en insats för att förbättra den psykiska hälsan hos sina ungdomar.

– Vi sätter välmåendet i första rummet och känner ett ansvar för framförallt ungdomarna som är i vår verksamhet varje dag samt de vi har hos oss under hockeyskolan. Vi har utbildat hockeyspelare i alla tider men vill nu bli bättre på att utveckla goda medmänniskor, menar Patric.

We & Sports är ett företag som arbetar brett med frågor som rör psykisk hälsa inom idrott. Deras målsättning är att bli ett nationellt centrum för mental hälsa – och att skapa ett passionerat och kärleksfullt idrottsklimat.

– Det som är häftigt med den här satsningen är att vi gör den tillsammans med Leksands Gymnasium, där förstaårseleverna kommer få en utbildning på skoltid på totalt tio timmar uppdelat på fem tillfällen, berättar Patric.

Vill hitta balans mellan prestation och välmående

– Genom att utbilda våra ungdomar och arbeta förebyggande redan från unga år hoppas vi lägga grunden för att de spelare som kommer upp till Leksands A-lag och lyckas på ishockeyplanen också är välmående och omtänksamma människor, fortsätter han.

Förutom de här två färska och ambitiösa satsningarna fortsätter Leksands IF att bedriva CSR-arbete tillsammans med bland annat Falu Lasarett, Barndiabetesfonden och Tobiasregistret.

– Tidigare har vi gjort många insatser på olika håll men inte varit så duktiga på att paketera det, vilket vi har för avsikt att ändra på nu, berättar Patric.

– Samtidigt är det väldigt viktigt för oss att allt vi gör ska harmoniera, så att vi skapar en balans mellan vår sportsliga kärnverksamhet och social hållbarhet. Vi ska både må bra och spela bra, avslutar Patric.