"Laget är klart bättre på många punkter"

25 augusti 2020 11:00
Lagpresentation

Första säsongen i SHL blev minst sagt turbulent för IK Oskarshamn. Nu har klubben en ny tränarkonstellation, värvat två av allsvenskans bästa spelare samt behållit många av förra säsongens nyckelspelare – men frågan är hur långt det räcker? ”Laget är klart bättre på de flesta punkter jämfört med förra säsongen, men jag kommer att tippa dem sist”, säger Christian Gustafsson, som bevakar IK Oskarshamn för Barometern/Oskarshamns-Tidningen.


Förra säsongen var historisk för IK Oskarshamn. För första gången spelade de i SHL och det var på många sätt en rätt strulig säsong. Klubben bytte ut en rad spelare och i februari valde de också att byta tränare, då Per-Erik Johnsson ersatte Håkan Åhlund.

– Klubben underskattade SHL organisatoriskt. Det var större och mer krävande än föreningen trodde. Sedan gick de in i säsongen där sportchefen och tränaren inte drog jämnt. Det var en intern stridighet som ställde till det. Vid den här tidpunkten förra säsongen hade klubben redan gjort sig av med två av nyförvärven (Jake Newton samt David Goodwin). Så fortsatte det hela säsongen. Det var väl snudd på 15-20 spelare in och 15-20 spelare ut, säger Christian Gustafsson, reporter på Barometern/Oskarshamns-Tidningen, men lägger till i nästa andetag:

– Med allt detta sagt och allt kaos som var gjorde klubben i mångt och mycket en bra säsong. Inför sista omgången hade de chansen att undvika sistaplatsen, säger han.

Stommen är kvar

Till den här säsongen har Oskarshamn återigen haft en rätt stor omsättning, även om den inte är lika stor som förra säsongen, men en stomme av nyckelspelare från förra säsongen är kvar.

– Man kan säga att Oskarshamn fick behålla samtliga spelarna de ville behålla. Det var lite diskussioner med Oskar Nilsson, som gick till Skellefteå, men det kändes inte hundra procent rätt med en förlängning varken för Oskarshamn eller Oskar. Därför tycker jag att man kan säga att de fick behålla spelarna de ville behålla, vilket förstås är viktigt, säger Christian Gustafsson.

Han syftar på spelare som Tyler Kelleher, som vann den interna poängligan (28 poäng), Johannes Salmonsson, som var stekhet efter nyår, Filip Engsundh, som överraskande på många, den återvändande lagkaptenen Jonas Engström samt Rickard Palmberg, som nästan snittade en poäng per match sedan han anslöt i februari. Till det har Oskarshamns GM Thomas Fröberg kryddat truppen med spelare som Björklövens succéduo Joe Cannata och Brian Cooper, den slovakiske VM-backen Adam Janosik samt Kim Strömberg, som gjorde 50 poäng i den finska ligan förra säsongen.

– Oskarshamn kan inte vara med och hugga på de största namnen, inte ens de näst största. Förra året chansade de en del i sina rekryteringar, medan de nu har gått på mer säkra kort. Ett mer safe lagbygge, säger Christian Gustafsson.

Tror du att de har lärt sig av misstagen de gjorde inför förra säsongen?

– Ja, absolut. Tittar man på truppen nu och jämför med förra året är det här en mycket bättre hockeytrupp. Det här laget är mycket mer redo för SHL än det som inledde i fjol, säger han.

En anledning till att Gustafsson tror mer på det här lagbygget är att han håller ”centersidan mycket bättre än i fjol”.

– Då var Filip Engsundh förstecenter när det hade utkristalliserat sig, och med (Arsi) Piispanen bakom. I år är Engsundh tredjecenter med (Rickard) Palmberg som tvåa och Kim Strömberg som tilltänkt förstecenter. Även om vi inte riktigt vet var han står än, men hierarkiskt och lönemässigt är han förstecenter, säger han.

"En bra förstemålvakt var prio"

Utöver centrar var målvaktsfrågan en viktig pusselbit att lösa inför säsongen enligt Christian Gustafsson. Förra säsongen inledde Oskarshamn med Tex Williamsson och Fredrik Pettersson-Wentzel, men den sistnämnde lämnade Oskarshamn redan i slutet av förra säsongen. Tex Williamsson inledde säsongen väldigt bra, men fick senare problem med hjärnskakningar. Han är kvar i laget och vid sin sida har han nu Joe Cannata, som var allsvenskans bäste målvakt förra säsongen med en räddningsprocent på 93,8 procent och han vann 33 av de 41 matcher han stod för sitt Björklöven.

– Att få in en bra förstemålvakt var prio. Jag pratade med GM Fröberg och han sa att de gick stenhårt på Cannata redan från dag ett. De ville verkligen ha honom, säger Gustafsson.

Vilka svagheter ser du i lagbygget?

– Den uppenbara grejen är att de inte har spetsen som andra lag. Det är en bra trupp, men de saknar toppspelarna som alla andra lag har. Det finns ingen Anton Wedin eller Markus Ljungh. Oskarshamn får hoppas att någon tar klivet och blir en spetsspelare, säger Christian Gustafsson.

Något som han däremot framhåller som positivt kring årets Oskarshamn är den nya tränartrion med huvudtränaren Martin Filander, som de senaste säsongerna varit i Malmö, och Mathias Tjärnqvist samt Jeff Jakobs som assisterande tränare.

– Hela konstellation är spännande. Lite framtidens tränare alla tre, säger Gustafsson.

"Tror inte det är givet att de blir sist"

Inför förra säsongen var de flesta tippare eniga om att Oskarshamn skulle sluta sist. Christian Gustafsson är övertygad om att det kommer att vara likadant den här hösten.

– Ingen kan kräva mer än att de ska hänga kvar, även om det blir kval. De kommer att tippas sist av alla. Det är väl fullt naturligt. Förra året trodde jag inte att Oskarshamn skulle bli någon slagpåse och det var de inte, trots kaoset. Nu är de klart bättre på de flesta punkter jämfört med förra säsongen, men jag kommer att tippa dem sist. Det vore konstigt att göra något annat, men jag tror inte att det är givet att de blir sist, säger Christian Gustafsson

Fem snabba:

Christian Gustafsson, på Barometern/Oskarshamns-Tidningen, tippar Oskarshamns...

…tabellplacering i grundserien: "14:e."

..poängkung: "Tyler Kelleher."

…viktigaste spelare: "Joe Cannata."

...största överraskningen: "John Dahlström. Han sköt mer eller mindre upp dem i SHL med många viktiga mål i kvalet. Han är en Teddy Lucic-spelare. Han skulle inte utmärka sig i division 7, men gör alltid sin roll bra. Jag säger honom som utropstecken. Han är underskattad, men gör alltid sin roll i en fjärdekejda. Han har offensiva kvalitéer också."

…bästa nyförvärv: "Joe Cannata där också. Ihop med Brian Cooper."