20 frågor med Filip Berglund

26 maj 2020 14:00
20 frågor

Efter fyra SHL-säsonger i Skellefteå AIK har Filip Berglund lämnat Västerbotten för Östergötland och spel i Linköping HC. Med hjälp av 20 frågor ska vi lära känna den 23-årige backen lite bättre. Här berättar han bland annat om sina midsommarplaner, när han träffade Wayne Gretzky i en hotellobby samt vilken idrottare som han blir "kär av att bara titta på när han spelar".


1. Vem är svårast att möta i SHL?

– Jag gillar inte att möta att möta snabba spelare. Mattias Tedenby har jag aldrig gillat att möta. Bland spelarna som är kvar i SHL är (Leon) Bristedt svår att möta.

2. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Ganska uppstyrt ändå. Det känns som att alla spelare gör samma saker varje match, och det gör jag också. Jag såg din intervju med (Andreas) Wingerli, så jag får säga samma svar som han gjorde. Jag, Linus Lindström och Wingerli tog alltid en promenad innan isvärmning. Den promenaden är uppsnackad i Skellefteå, men den var viktig för oss. Det var många i laget som hånade oss inför den där promenaden, men det har blivit en grej. Vi gjorde det i junioråren också och går alltid samma promenadstråk också.

3. Hur ska ni klara uppvärmningarna utan varandra den här säsongen?

– Jag vet inte. Vi får se hur det ska gå. Jag får hitta någon ny promenadkompis i Linköping.

4. Men du kommer att gå samma rundor som tidigare?

– Absolut. Dem sviker jag inte.

5. När har du varit som mest starstruck?

– Jag var på en Development Camp i Edmonton (Oilers draftade honom i tredje rundan 2016) och då satt vi tre, fyra gubbar i hotellobbyn när Wayne Gretzky kom in. Då fick jag byta några ord med honom. Det var mäktigt.

6. Vad sa du till Gretzky?

– Jag stammade väl fram några halvdumma engelska ord, haha. Han var där på grund av campen så vi snackade lite om campen och tog någon bild. Det var kul.

7. Hur fördriver du tid på bussen till bortamatcher?

– Jag är ingen film- eller seriekille. Jag har spelat mycket Football Manager med några i Skellefteå, och sedan blir det mycket fotbollspoddar. Jag är bra på att sova också. Det blir mycket sova, men mest Fotboll Manager.

8. Vilken är din favoritpodd?

– Tutto Balutto. Givet.

9. Om du får bjuda tre SHL-spelare på en grillmiddag i sommar, vilka blir det?

– Får jag bjuda före detta SHL-spelare? Men jag börjar med att bjuda Jonas Junland (Linköping), en riktigt skön gubbe. Med några öl i kroppen borde han kunna bjuda på några riktigt roliga historier. Som föredetting bjuder jag Jimmie Ericsson, sjukt rolig. Jag fick spela med honom ett tag och han ska vara med. Sedan måste vi ha in någon yngre. Jacob Moverare, som spelade i Frölunda den senaste säsongen. En av de roligaste personerna jag känner. Det får bli vi fyra.

10.Hur tror du kvällen hade blivit?

– Det hade blivit mycket skratt från min sida i alla fall. De äldre herrarna skulle få stå för käket. Jimmie lagar mycket mat och är duktig på det. Det hade blivit en god middag.

11. Vilket är ditt favorit Instagram-konto?

– Jag är dålig på Instagram, men det får bli Zlatan. Jag gillar honom. Han är en riktig sheriff och har många bra inlägg.

12. Om du skulle vara med i ett tv-program. Vilket skulle du vara med i?

– Jag ser så lite tv, men jag skulle gärna sitta med i Premier League-studion innan matcherna. Det hade varit kul.

13. Är du fotbollsintresserad?

– Jag ser mycket fotboll och lyssnar på många poddar. Jag är Manchester City-fan, men det kanske inte är så bra att skriva ut här, haha. Det blir mycket fotboll och mycket Premier League.

14. Hur fastande du för Manchester City?

– Jag har följt dem ett tag, men det var väl när de blev uppköpta. De värvade några intressanta spelare och fick lite rubriker och då föll jag platt. Det var under den perioden som mitt intresse för fotboll började.

15. Om du jämför spelstilen du hade på fotbollsplanen med en Premier League-spelare, vem skulle du vara?

– Jag såg att (Jonatan) Berggren hade ett kaxigt svar på den frågan, att han skulle vara Rooney eller Messi. Jag har ett ganska bra skott, men är ingen supertekniker. Säg en Steven Gerrard på mittfältet.

16. Vem är din favoridrottare, och du får inte välja en hockeyspelare?

– Roger Federer. En riktig king. Man blir kär av att bara titta på honom när han spelar. En riktig legendar.

17. Vilket är ditt bästa barndomsminne?

– TV-puckssegern får jag säga. Det var mäktigt. Det var med 96:orna och det är något jag aldrig kommer att glömma.

18. Vilken är din favorithögtid?

– Midsommar. Alla dagar i veckan. Det är en liten kickoff inför sommaren. Många kommer hem från olika städer. Man får träffa gamla vänner och står inför en skön tid.

19. Hur firas midsommar 2020?

– Vi har pratat om att åka till Andreas Wingerlis stuga i Lycksele. Det kanske blir ett gäng gamla polare där och det hade varit väldigt roligt.

20. Om du bara fick äta en maträtt att äta resten av livet, vilken skulle du välja?

– Pasta carbonara, även jag hade blivit jäkligt tjock, haha.