• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 12 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan

SHL-domaren: Mikael Holm

12 juni 2020 11:00
Intervju

SHL.se tar en pratstund med samtliga huvuddomare i den 17 man starka styrka som ska hålla ordning och reda på isen under säsongen 2020/2021. I dagens upplaga träffar vi Mikael Holm, som bland annat berättar om vem han vill och inte vill sitta ned med en kväll.


Det är en minst sagt munter herre som svarar när SHL.se ringer upp. Mikael Holms humör är på topp. Solen skiner och han beskriver sin egen sinnesstämning som "fyra plus."

Undertecknad har precis avslutat en intervju med en av Holms kollegor, Morgan Johansson, som var ute och tränade när vi hade vårt samtal. Något som inte går obemärkt förbi hos Holm:

– Det är det konstiga. Alla SHL-domare är ute och tränar när du ringer! Och gärna säger vi att vi har mycket att göra hemma också, va? skrattar han.

Han har 396 matcher i SHL under bältet. Smeknamnet är Holm, kort och gott. Men - det är numer två domare med efternamnet Holm i ligan, Christoffer Holm är den andra. Hur blir det då?

– Ja, jag vet inte hur vi ska göra med det här. Christoffer är ju ny här. Jag vet inte hur vi ska lösa det. Vi har inte dömt ihop än. Men jag försöker ju implementera lite smeknamn. Jag anser mig själv vara den bästa gris-spelaren (fotbollsövning) så jag försöker få in ”Eleganten” bland mina kollegor. Men det har inte riktigt tagit skruv än. Men jag jobbar på, skrattar han.

Tröjnumret är 28, och det har sin egen story, bara det.

– Jag har bara ett favoritnummer och det är 15 men det är Patrik Sjöberg. Men jag bad han som hade hand om numren om att få ett nummer där jag ser bredaxlad ut. Det är inte svårare än så. Sen om det har hjälpt vet jag inte. Men det var väl bättre än 4 kanske, skrockar Holm.

Hans främsta merit säger han själv var U18-VM i Poprad för tre år sedan. Sportintresse finns generellt, men får han själv välja något annat än hockeyn blir det mest fotboll:

– Jag är fotbollsnörd.

Då är du kanske nöjd nu när Bundesliga dragit igång igen?

– Jag är Blackburn Rovers-supporter så Bundesliga har aldrig tilltalat mig men nu har jag sett tre matcher här. Men jag ser med tillförsikt fram emot omstarten av The Championship. Att vara Rovers-supporter är ett konstant lidande.

Innan han började döma på heltid var Mikael Holm klubbsäljare på Team Sportia och fick han välja drömyrket så skulle det bli:

– Musikalartist. Jag skulle vilja vara det, säger han.

Innan undertecknad ens hinner ställa frågan om dold talang skjuter han dock till:

– Men jag har tyvärr inte förutsättningarna eftersom jag varken kan sjunga eller spela.

Har du någon dold talang?

– Jag är grymt bra på att rensa i rabatterna. Det är så jäkla tråkigt. Det finns ingenting som jag hatar så mycket som att rensa i rabatterna och som att se ogräset växa. Men när jag väl sätter igång är jag fem plus.

Hur spenderar du fritiden när du inte dömer hockey, kollar på Blackburn eller rensar rabatten då?

– Det blir att man är med barnen på deras aktiviteter. Gymnastik, fotboll, dans. Det tycker jag verkligen om, att få vara med om allt det och att åka runt. Det är fantastiskt.

Var går drömresan?

– Blackburn.

Om du fick välja helt fritt, vem skulle du vilja sitta ner med en kväll och snacka eller kanske ta en matbit med?

Han skrattar.

– Jag kan säga att det inte är med Marcus Linde, utan att säga något mer.

Han sa nämligen ditt namn på det här.

– Ja, det kunde jag ge mig fan på att han sa, skrattar Holm. Men jag säger Colin Hendry (tidigare back i Blackburn Rovers).

Han berättar att han inte kollar mycket på serier men den senaste serien han streck-kollade var Sunderland 'Til I Die på Netflix.

Samtalet glider över till isen och domarjobbet och vi skiftar fokus helt.

Vilket är ditt bästa råd till en aspirerande domare?

– Mitt bästa råd är att se till att njuta av hockeymatcherna. Jag känner själv att jag har varit alldeles för dålig på att göra det i min strävan om att ta nästa match och komma högre och högre. Jag har inte fokuserat på de matcher jag har gjort bra utan bara fokuserat på det jag har gjort dåligt för att bli bättre.

Han började själv döma av en slump. Holm tror att han var 18 år ungefär. Och storyn?

– Det kom sig så att det var en kompis som lurade med mig på en domarkurs nere i Halmstad med orden ”Det kommer att bli så jäkla kul på kvällarna.” Det var så det började. Då hade jag spelat och precis slutat och hängde på. Jag var väl 18, kanske.

Hur gör du avvägningen om när du ska ta en diskussion med en spelare och inte?

– Den avvägningen gör man efter hur vårat samspel är - jag och den här spelaren. Med nästan alla spelare - det är klart att det byts lite spelare - vet man vilken kommunikation som funkar mellan just han och mig. Vissa har jag en jättebra kommunikation med och vissa får man göra bokslut med redan efter träningsmatcherna i augusti med vetskapen att det inte kommer att funka. Det hela är väldigt beroende på hur vi funkar ihop. Är det en het spelare som kommer fram och jag också är het så är den diskussionen över. Det är lite som med pokerspelare. Man måste kunna läsa av den andra. Det är sånt som vi jobbar med.

Antingen Eller

Grinigt eller disciplinerat?

– Disciplinerat.

Slutspel eller kval?

– Oh…. Jag har haft så många roliga kvalmatcher, men….Jag väljer slutspel.

Vatten eller sportdryck?

– Vatten.

Målsnålt eller målrikt?

– Målsnålt. Då vet man att det är en jämn match.

Skott eller passning?

– Passning.

Fint eller tackling?

– Tackling.

Ståplats eller sittplats?

– Alltid ståplats.