• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Pudas: "Det är nog ganska ovanligt faktiskt"

20 december 2018 15:00
Stafettintervju

Stafettintervjun rullar vidare med Jonathan Pudas som var mitt uppe i julklappsshopping när vi ringde upp. Men vi hann ändå med att prata om favoriten på julbordet, som är något utöver det vanliga, vinnarskallar och jinxar innan det var dags att skicka frågan vidare.


Stafettpinnen har skickats vidare och denna gång gick den från Joel Kellman i Brynäs till Skellefteås Jonathan Pudas.

Vad är det som gör att du är så arg hela tiden?

– Haha, jag vet inte. Jag tycker jag spelar bättre när jag är arg. Det blir lätt så, jag blir trött på isen och då blir jag väl arg. Det blir så när man tävlar mycket och vill vinna, skrattar Pudas.

Skulle du säga att du är en dålig förlorare?

– Dålig förlorare och dålig vinnare, haha. Jag tycker det är roligt att retas när jag vinner. De som förlorar brukar bli sugna lite extra på att vinna nästa övning, då brukar det bli lite mer grinigt. Man brukar väl retas för att de ska bli mer sugen på att tävla.

Jonathan Pudas gissar snabbt på vem det kan tänkas vara som skickat frågan vidare. Och tar den direkt utan någon större hjälp.

– Får jag veta vilket lag det är? Det känns som att det måste vara Brynäs, eller? Då gissar jag på Kellman.

Varför ställer Joel Kellman just den frågan?

– Det vet jag inte, men han tycker alltid att jag är så arg.

Har du någonsin varit arg på Kellman?

– Nej, men nog brukar jag vara på han med en del, men det har inte varit riktigt allvarligt i alla fall.

Joel Kellman och Jonathan Pudas kamperade ihop i Karlskrona under säsongen 2013/2014 och 2014/2015 och hörs av med jämna mellanrum nu när de är motståndare.

– Vi hängde en hel del när vi spelade i Karlskrona, vi hade ett ganska tight lag genrellt med mycket golf och sådär. När jag lämnade så har vi väl hörts lite då och då under säsongen, sen brukar vi försöka ses när vi möts om det finns tid över. Vi gick ju upp mitt sista år där, vinner man något ihop så blir det väl att man blir förenade på något sätt kanske. Men jag tycker vi har en bra kontakt nu även om vi inte spelar ihop.

25-åringen från Kiruna berättar att han är en vinnarskalle och som kanske visar det tydligast genom att bli arg - på isen. Det är där han visar mest känslor enligt honom själv.

Är det någon som är lite extra rolig att reta när man vunnit?

– Jag tycker det är roligt att reta Jimmie (Ericsson) och (Andreas) Wingerli i laget. De gillar att tävla så dem är jag gärna på när man har slagit dem. Motståndare, vem skulle det vara? Det finns en del men det är svårt att ta ut någon. Jag har nog ingen specifik som jag är på, det tycker jag inte.

Men på frågan om han är Skellefteås retsticka är det inte han som tar hem den titeln. Och han har svårt att se någon som är självklar, dåliga förlorare däremot - det finns det gott om i Skellefteå enligt Kirunasonen.

– Ja det finns det. Det är många som inte gillar att förlora, så det finns en hel del. Sen om jag är sämsta förloraren eller inte, det vet jag inte. Jag skulle väl i så fall ge den till Jimmie, jag tycker att han har förlorat mer på träning än mig, skrattar 25-åringen.

"Sjukt små marginaler"

Det är fortsatt jämnt i tabellen och Skellfteå som vi är vana att se i toppen av tabellen har haft en något trögare startsträcka denna säsong, men det är inget som oroar Pudas.

– Jag tycker vi började väldigt bra. Sen hade vi ett tufft oktober med många förluster och sen var vi på gång, men tyvärr har vi torskat några i slutet igen. Men vi har förlorat säkert tio matcher med uddamålet, så det är små marginaler. Hade vi vunnit två-tre matcher av dem så hade vi kanske legat topp fyra, så det är som du säger, sjukt små marginaler. Man ska inte stirra sig blind på tabellen, jag tycker inte det har varit så dåligt så att vi ska ligga tia, det tycker jag inte. Det gäller att fortsätta gnugga på bara, nu när det är så jämnt så krävs det inte så mycket för att ta sig till toppen.

Hur skulle du beskriva din egen säsong så här långt?

– Det blev lite ryckigt kanske med en skada efter några matcher, men jag tycker den gjorde mig gott att man fick träna på och vara i bra form när man kom tillbaka. Efter den tycker jag det har gått ganska stadigt framåt. Det har väl varit någon sämre match men för det mesta tycker jag att det har gått åt rätt håll. Kroppen känns bra och jag känner mig i bra form, så jag tycker det bara är att försöka fortsätta så tror jag att det kommer lossna för egen del och för laget.

Skellefteå förlorade mot Växjö i finalen förra säsongen - och har på de åtta senaste säsongerna varit i final i sju(!) av dem. Anledningen till det tror backen är att Skellefteå har bedrivit en bra verksamhet över tid under många år och att den dagliga verksamheten håller en hög nivå. Belastningsnivån har en förmåga att bära frukt i slutet av säsongen.

Ska jag jinxa och fråga om ni gör det den här säsongen med?

– Haha, den är svår att svara på men jag tycker vi har laget för att gå dit. Men just nu försöker vi leva i nuet och ta en match i taget istället för att stirra oss blinda på tabellen och slutspel. Här och nu försöker vi bara ta varje match. Men vårt mål är ju självklart att vinna så det är inget problem att jinxa det.

Angående jinxar och skrockfullhet så sticker inte Jonathan Pudas ut med det enligt honom själv, men det finns några saker som han undviker.

– Jag kanske inte säger att vi har lätt för ett lag just innan vi ska möta dem. Såna grejer kanske jag tänker till att man håller sig undan, annars brukar det bara bita en själv.

Men det finns en del rutiner under matchdagar som är viktiga. Till exempel så sover 25-åringen ungefär en halvtimme på dagen, för att komma ned i varv.

Men det är inte så att du behöver ta på dig höger skridsko först till exempel?

– Jo, men det har jag väl haft länge. Jag brukar ta på vänster sida först. Det är väl mer en grej att jag gör i den ordningen för att jag vill att det ska kännas bra. Det har växt med länge.

När började du med det?

– Oj, det har varit med länge. När kan det ha börjat? J18, kanske. Men det är väl ett litet ticks bara för att det ska kännas bra, att göra det i samma ordning. Men det tror jag nog det flesta har, det är nog nästan ett undantag om man inte gör i samma ordning tror jag. Det är min gissning.

Det börjar dra ihop sig mot jul och den kommer Jonathan Pudas fira enligt tradition, tillsammans med nära och kära i Kangos. Vi kommer in på ämnet julmat då Jonathan Pudas berättar om favoriten på julbordet behöver jag fråga om jag hörde rätt.

– Jag äter helst julskinka med äpplemos.

Med äpplemos på?

– Ja, eller lite till. Det är gott, det borde du testa. Det är nog ganska ovanligt faktiskt. Men det är det jag tycker är det bästa, skrattar Pudas.

Skellefteåbackens önskelista är extremt kort, men att han skulle få något han absolut inte vill ha är inget som oroar - i alla fall inte från familjen.

– Jag har nog inte något speciellt i år mer än att man får vara med nära och kära. Gumman får överraska i år, jag har inte bett om något speciellt utan hon har fått fria tyglar. Det brukar bli bra.

Vad vill du verkligen inte ha i julklapp då?

– Haha, jag får väl se. Vi har julklappsutdelning med laget den tjugonde, så det kan säkert komma någonting där som jag inte vill ha.

Alla i laget har fått dra varsin lott så att alla får varsin person att köpa en julklapp till. Det är även obligatoriskt rim som gäller till klappen. Men när jag frågar vem han ska köpa till är han extremt hemlig men berättar att han är ute på julklappsjakt när vi talas vid. Oftast så brukar man hålla tyst om vem man köper till - speciellt om man köper något lite elakt.

Hemma hos familjen Pudas är både julpyntet och julgranen uppe sedan länge.

– Vi julpyntade till första advent, min sambo är ganska hård med att man inte ska göra det innan. Vi har en julgran och några tomtar men vi överdoserar inte, skrattar en inte alls arg Jonathan Pudas.

Innan vi lägger på och 25-åringen kan lägga fullt fokus på julklappsshoppingen ska en fråga skickas vidare. Nästa stafettintervju skickas nedåt i landet där det, enligt rykten, slarvas en del med att göra rätt för sig i lokaltrafiken?