40 ögonblick: MODO:s Linje 19 i SHL 1999/2000

28 januari 2015 09:20

Säsongen 1999/2000 var det framförallt tre spelare som lät höra talas om sig. MODO:s Linje 19 bestod av Daniel Sedin, Henrik Sedin och Mattias Weinhandl och trots sin ringa ålder spred ynglingarna skräck hos motståndarna. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Tvillingarna Daniel och Henrik Sedin slog igenom redan säsongen innan och utsågs båda till ligans bästa spelare efter att Modo svarat för en kanonsäsong med suverän serieseger. Det blev dock förlust i den femte och avgörande finalmatchen mot Brynäs men örnsköldsvikslaget fick sin revansch säsongen efter.

Bröderna Sedin hade då fått sällskap av en annan supertalang, Mattias Weinhandl. Den mycket lovande forwarden från Ljungby debuterade i högsta ligan och placerades av tränaren Per Bäckman i en kedja tillsammans med bröderna Sedin.


Mattias Weinhandl med Daniel Sedin i bakgrunden. Foto: Bildbyrån.

Weinhandls säsong blev något kortare än Sedins med anledning av en ögonskada men på 32 matcher hann han ändå med att göra 15 mål och dessutom nio assist. Daniel Sedin noterades för 19 mål och 26 assist på 50 matcher och Henrik Sedin för 9 mål och 38 assist på lika många matcher. Inga dåliga siffror för tre 19-åringar.

I slutspelet slog MODO ut Frölunda i kvartsfinalen innan laget fick revansch mot Brynäs för finalförlusten året innan. Matchserien gick till en femte och avgörande match i Gävle och den matchen blev på något sätt en markering från Linje 19 att det rörde sig om tre spelare av världsklass.

MODO vann med 6-3 och kedjan gjorde samtliga lagets mål, två vardera. Dessutom hade Henrik tre assists, Daniel två och Weinhandl en vilket sammantaget ger en skörd på tolv poäng i den viktiga matchen.

Det blev sedan förlust i finalen mot Djurgården men namnet Linje 19 lever för alltid kvar i Örnsköldsvik som en kedja som förgyllde säsongen.