Lista: Fem backar som utmärkt sig så här långt

10 november 2021 15:00
Lista

Under rådande landlagsuppehåll tar vi oss en titt i backspegeln på den hockey som har spelats så här långt. Under dagarna tre går vi igenom fem spelare i varje lagdel. Idag tittar vi närmare på backarna.


Under hösten har vi sett fina insatser från backar över hela isen över hela ligan. Här följer en lista på fem backar som har utmärkt sig lite extra sedan säsongsstarten.

Jonathan Pudas, Skellefteå AIK

Återvändande Pudas har slottat in perfekt i sitt Skellefteå, Med sina 17 poäng, av vilka 14 är assist, har Pudas gjort flest poäng av alla backar så här långt. Pudas, som spelar 23.24 minuter per match, spelar överlägset mest av alla i Skellefteå, tre och en halv minut mer än näste man i laget.

Lukas Ekeståhl Jonsson, Rögle BK

25-¨årige Ekeståhl Jonsson har smällt in fem mål och dessutom stått för tio assist. Med det är han redan en poäng från sin personbästa notering i SHL-sammanhang. Utöver att han, med 31 skott på mål, under hösten har varit en viktig del i den grönvita offensiven har Ekeståhl Jonsson gjort ett idogt arbete i egen zon där han har täckt 22 skott (flest i Rögle).

Patrik Norén, Leksands IF

Tvåvägsbacken Patrik Norén har gjort ett hästjobb i Leksand under inledningen av säsongen. Förutom åtta egna poäng (3+5) och 33 skott på mål är Norén bäst i fem-mot-fem av alla backar i ligan. Han har varit inne på 21 mål framåt och bara fem bakåt, vilket ger plus-16 - bäst av alla spelare i fem-mot-fem.

Jesper Pettersson, Linköping HC

Jesper Pettersson återvände till Linköping inför säsongen och efter en lite trevande start har den högerfattade backen blivit en viktig hörnsten i östgötarnas lag. Han matchas mest av alla backar i Linköping just nu och har gjort nio poäng på 18 matcher. Fyra av dessa (1+3) har kommit under de senaste tre matcherna. Matcher där Linköping har tagit sex poäng och inte förlorat under ordinarie tid.

Simon Edvinsson, Frölunda HC

18-årige Simon Edvinsson har blivit bofast i Frölundaförsvaret. Med 22 täckta skott och 15 tacklingar på 16 matcher bidrar han starkt i göteborgarnas defensiv. Framåt har det blivit ett mål och åtta assist.

Bubblare

Christian Folin, Frölunda HC

Försvarsgeneralen Folin har täckt flest skott av alla backar (35) och har näst flest registrerade tacklingar (42).

Per Svensson, Timrå IK

Svensson är den andra i försvarstoppen med Folin. Han har täckt näst flest skott (34) och har 57 registrerade tacklingar, flest i SHL.

Gustav Backström, Örebro Hockey

Backström är en viktig del i Örebros spel över hela isen med sina 21 täckta skott och 30 skott på mål. När kommer den stora offensiva utdelningen?