Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

11 januari 2021 10:00
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka på vad som har hänt den senaste veckan. Exempelvis har Linköping ändrat i ledarstaben, Jakob Forsbacka Karlsson har anslutit till Färjestad och Rögle har lånat från Oskarshamn.


Linköping ändrar i ledarstaben

Via sin hemsida meddelar Linköping att de valt att "arbetsbefria Bert Robertsson från tjänstens som huvudtränare för herrlaget." I stället har de tidigare assisterande tränarna Johan Åkerman och Daniel Eriksson tagit över huvudansvaret.

– Bert har hjälpt oss på ett bra sätt med den förändringsresa vi initierade för två år sedan, men de sportsliga resultaten har uteblivit. Vi väljer därför att göra denna förändring, säger Niklas Persson, GM i Linköping till klubbens hemsida.

Dessutom meddelar klubben att Niclas Hävelid kommer att komplettera ledarstaben och kliva in i rollen som assisterande tränare.

Rögle lånar från Oskarshamn

Röglefostrade Filip Karlsson är tillbaka i moderklubben. Han lånas in från Oskarshamn under två veckor.

– Vi har lite ont om anfallare för tillfället och är glada över möjligheten att få låna in en Röglefostrad spelare. Det ska bli roligt att se Filip Karlsson i Rögledressen igen. Filip känner redan många personer i laget och i tränarstaben. Filip är en etablerad SHL-spelare och har den typen av karaktär vi vill att våra spelare ska ha i den här föreningen. Jag ser fram emot att ha Filip hos oss under de närmsta två veckorna, säger Rögles sportchef Chris Abbott.

Filip Karlsson lämnnade Rögle 2018 och därefter har han spelat i Linköping samt Oskarshamn.

Forsbacka Karlsson till Färjestad

Jakob Forsbacka Karlsson har haft svårt att ta plats i Växjö den här säsongen. Nu står det klart att 24-åringen byter Lakers mot Färjestad.

– Det blev en möjlighet att plocka hit Jakob då han själv kände att han inte kom till sin rätta i Växjö. Vi såg över våra möjligheter och fick ihop det med Jakob och ser fram emot att få se honom i vår tröja. Han kommer med en hel del verktyg i sin låda och vi tror att han kan få ett lyft i vår miljö, säger Färjestads GM Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Forsbacka Karlsson har 29 NHL-matcher med Boston Bruins på meritlistan. Han återvände till Sverige inför den förra säsongen. Då gjorde han 13 poäng på 40 matcher i Växjötröjan.

Back lämnar Växjö

Det är inte bara Jakob Forsbacka Karlsson som har lämnat Växjö. Det har även backen Teemu Eronen gjort. Den finske backen värvades i slutet av augusti för att ersätta de då skadade backarna Ilari Melart och Miika Koivisto.

– Det var ett ömsesidigt beslut då vi inte längre kan erbjuda Teemu den offensiva roll som han är bäst på, säger Lakers sportchef Henrik Evertsson.

Eronen noterades för fyra poäng på 30 SHL-matcher. Den finske backen har i stället skrivit på för allsvenska Björklöven.

Skellefteå lånar ut back till SSK

Skellefteås backen Oscar Eriksson, 20, lånas ut till Södertälje resten av säsongen. Eriksson har gjort sju SHL-matcher den här säsongen och på dessa har han snittat drygt fem minuters istid per match. Han har även varit utlånad till Piteå samt Västervik den här säsongen, men nu blir det alltså SSK för Eriksson.