SHL Pride Week - Christopher Mastomäki, Örebro

21 februari 2022 07:30

För Christopher Mastomäki är det en självklarhet att fortsätta kämpa för en mer inkluderande ishockey. 2020 var han en av tre SHL-spelare som delade ut pris på QX-galan, och det är ett speciellt minne som har etsat sig fast därifrån. ”Två killar berättade att de hade lagt av med ishockey när de var 15 år och de tackade för det arbete vi gör”, säger Mastomäki.


Vecka 8, mellan den 21 och 27 februari, är det återigen dags för SHL Pride Week. Det här är andra gången som SHL väljer att under en vecka belysa att hockey är en sport för alla. Senast var 2020 och det slutade med att initiativet fick priset ”Keep up the good work” på QX-galan 2021.

– Jag fick bara positiva reaktioner från arbetet vi gjorde under senaste Prideveckan, vilket förstås är jättekul, säger Christopher Mastomäki, 25.

"Bevis på att det är extremt viktiga frågor"

En av alla positiva reaktioner fick Mastomäki under QX-galan 2020, där han, Mantas Armalis, och Johan Alcén hade varit uppe på scenen och delat ut pris för Årets Film. Från den kvällen finns det ögonblick som Örebrospelaren aldrig kommer att glömma. För det förstärkte hans känsla över att arbetet med att försöka göra hockeyn mer inkluderande är oerhört viktigt.

– Det kom fram två killar som berättade att de hade lagt av med ishockey när de var 15 år, just för att de upplevde att det var ett så tufft klimat och att de inte passade in. De tackade för arbetet vi gör, vilket förstås värmde. Då fick man en liten reality-check, och ett bevis på att det här är extremt viktiga frågor, säger Mastomäki.

Så till den svåra frågan, hur ska hockeyn göra för att alla ska känna sig inkluderade? Mastomäki, som än en gång är en av spelarambassadörerna för SHL Pride Week, tror att en nyckel till det är att prata om det och försöka bryta bilden av ishockey som en tuff sport även utanför isen.

– Schablonbilden av hockeyspelare i omklädningsrummet är att det är macho och pratar vi inte om sådana frågor är det svårt att bli av med den stämpeln, säger Mastomäki och fortsätter:

– Förändringen här och nu är att man pratar och visar att alla är välkomna. Att ingen ska känna att de exempelvis inte vågar ta steget att komma ut som homosexuell. Vi ska visa att alla är välkomna till hockeyn. Det handlar om att bana väg för kommande generationer längre ner i åldrarna. Många yngre tar efter det vi gör. Pratar vi om det tror jag att vi öppnar många dörrar för framtiden, säger Mastomäki.

"Kan få förödande konsekvenser"

Örebrospelaren beskriver det som att han i de seniorlag han har spelat i alltid har upplevt att klimatet i omklädningsrummet har varit bra och att det har funnits utrymme för olikheter, men att det inte alltid var så i ungdomsåren.

– Jag tror att mycket av problemen ligger i omklädningsrummen längre ner i åldrarna där barn och ungdomar kanske inte förstår vilka konsekvenser en kommentar kan få. Säg att någon kanske drar ett illa valt skämt som inte betyder så mycket för den personen, men det kan få förödande konsekvenser för en som kanske funderar på om ett hockeyomklädningsrum känns tryggt, säger Mastomäki.