20 frågor med Peter Jakobsson

16 juli 2021 11:00
20 frågor – sommarspecial

Två gånger har han vunnit SM-guld med Färjestad som spelare. Nu hoppas Peter Jakobsson, 49, även kunna göra det som ledare. Här berättar Karlstadsklubbens GM om varför han undviker padel, vilken spelare som är hans bästa värvning samt att han trodde att det var ett skämt när Håkan Loob ringde och ville värva honom till Färjestad 1996.


1. Om du får regissera den perfekta semesterdagen. Hur skulle den se ut?

– Jag går upp tidigt och tar en skön golfrunda på Visby Golfklubb med goda vänner. Sedan avslutar vi där med en lunch. På kvällen äter vi en god middag på någon av Visbys eminenta restauranger. Det är en bra sommardag.

2. Hur bra är du på att släppa jobbet under sommaren?

– Kass, haha. Det är svårt att släppa under sommaren. Sedan är såklart oftast mindre i juli när det laget är någorlunda färdigbyggt. I den här rollen är man nästintill ständigt i jour.

3. Stekhet dag på standen, vilken glass väljer du?

– GB Sandwich.

4. Golf eller padel?

– Det blir golf. Tyvärr höll jag på säga. Padel är otroligt roligt, men efter att (Niklas) Wikegård drog av hälsenan är jag lite nojig för det. Jag är försiktig och håller mig till golfen.

5. Hur länge har du spelat golf?

– Kanske 15 år. Vi är ett kompisgäng som brukar träffas och spela. Vi åker gärna runt och spelar på lite bra banor runt om i Sverige. Det är skoj.

6. Om du får bjuda en sportchefskollega från en annan SHL-klubb på middag i sommar. Vem blir det?

– Då kanske jag jag tar den där golfrundan med Patrik Sylvegård (Malmö). Sedan tar vi en grillmiddag och en kall öl och pratar om livet.

7. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– Som spelare var det helt klart 1997 när vi vann här i Karlstad. Att få vara med och vinna på hemmaplan är den absolut största upplevelsen. En fantastisk känsla.

8. Är det någon speciell händelse eller ögonblick från den säsongen som sticker ut?

– Jag fick vara med och peta in en puck i finalen. Det var riktigt häftigt. Eftersom jag inte gjorde så många mål var det stort att få göra mål i en SM-final och kliva av som vinnare. Jag ser framemot att få vara med om det som ledare också.

9. Vilket lag var ditt favoritlag när du växte du upp?

– Färjestad har alltid legat varmt om hjärtat. Färjestad är starka på Gotland efter att Håkan och Peter (Loob) var där. Därför har Färjestad alltid funnits med. Jag var inne Södertälje SK en gång i tiden också.

10. Hur var det när du 1996 fick komma till Färjestad som spelare?

– Jag hade spelat med Västerås i SHL och försökte slasha Håkan Loob på vaderna. Sedan spelade jag en säsong i Tingsryd och efter det ringde Håkan Loob och frågade om jag ville komma till Karlstad. Där och då trodde jag att det var någon annan än Håkan Loob som ringde för att skämta med mig. Men då fick jag möjligheten att flytta till Karlstad och jag är Håkan Loob evigt tacksam att jag fick den möjligheten. Att ha varit med och vunnit med Färjestad två gånger är jag väldigt glad och stolt över – så tack Håkan för den möjligheten!

11. Hur mycket hörs du och Håkan Loob nuförtiden?

– Lite då och då. Vi stöter på varandra och jag brukar fråga honom om tips och tankar ibland.

12. Vem vinner mellan er på golfbanan?

– Vi har haft några bataljer i olika konstellationer, men jag kan inte hävda att jag vinner. Tyvärr har väl Håkan vunnit nästan alla gånger.

13. Vilket är ditt bästa barndomsminne?

– Första gången jag fick spela forward i vårt fotbollslag. Jag var högerback, men fick chansen som forward i en match när jag var sju, åtta år och då gjorde jag tre mål. Det är ett härligt minne.

14. Efter det gissar jag att tränaren hade svårt att flytta ner dig till back igen. Var du en målspruta i fotboll?

– Faktiskt var jag det. Jag får erkänna att det blev en del mål. Som tioåring var vi med i en stor turnering i Borlänge. Det var väl 1500 deltagare med och jag gjorde mest mål av alla. Då fick jag hoppa upp på scenen och ta emot pris inför en massa människor. Det var stort då.

15. Om du skulle vara med i ett tv-program, vilket skulle du vara med i?

– Jag kan inte vara matlagningsprogram, för det skulle gå åt skogen. Jag hade inte klarat mig utan mat i Robinson och inte Farmen. På Spåret säger vi då.

16. Om du ändå ska laga mat. Vilken är din paradrätt?

– Köttfärsås och spaghetti.

17. Har du några laster/dåliga vanor?

– Ja, det har jag. Godis, röda ferraris. Det är en last. Glass kan också vara en last.

18. Vilken är din bästa värvning?

– Den är svår. Det finns såklart ett par stycken som sticker ut, men sett till förväntningarna kanske Gustav Rydahl. Han hämtade vi från Luleå, där han inte hade varit ordinarie på ett par säsonger. Han kom hem till Karlstad och här har han haft en sagolik utveckling.

19. Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag älskar att få vara med människor och drivna människor. Det här är den yppersta eliten man kan hamna på i Sverige och jag älskar även ishockey. Att få hålla på med ishockey i en sådan här framgångsrik förening, historiskt sett. Att få vara med och leda och påverka föreningen är en dröm varje dag. Jag uppskattar det verkligen.

20. En dröm varje dag säger du. Känner du att du kan njuta av det?

– Eh, bra fråga. Sällan. Tyvärr måste jag erkänna det. Det är svårt att njuta när man är mitt i det.