"Man måste inse förutsättningarna"

6 september 2021 11:00
Intervju

I artikelserien "Välkommen till SHL" stiftar vi bekantskap med en spelare eller tränare från varje klubb som under säsongen kommer att begå sin SHL-debut. I den här upplagan träffar vi Timrås Viktor Liljegren.


När han svarar är Viktor Liljegren på språng. Han, likt miljoner andra svenskar, är på väg att fullfölja sin vaccinering mot covid-19. Men innan dess ska vi diskutera hans kommande SHL-debut.

– Det ska bli jätteroligt. Det har ändå varit ett mål sedan jag kom hem till Sverige igen, men jag har väl inte känt att det har varit någon stress. Jag har försökt göra det så bra jag kan varje år och nu är det såklart superkul att jag får chansen och jag ser fram emot att spela det här året.

Liljegren är fostrad i Hanvikens SK och spenderade sin gymnasietid i Stockholm spelandes för Djurgården Hockey. Därefter, inför säsongen 2013-14, flyttade han till Nordamerika. Där representerade han Fairbanks Ice Dogs i NAHL under en säsong innan det blev fyra säsonger i den amerikanska collegeligan NCAA, där han spelade för RPI (Rensselaer Polytech. Inst.). Sejouren i USA avslutades med tio matcher för Reading Royals i ECHL. De senaste tre säsongerna har han spelat i HockeyAllsvenskan - två med Karlskrona och nu senast med Västervik. Nu väntar äntligen SHL, med Timrå. Klubben lockade och det hade nog blivit hans adress även om det inte blivit SHL:

– Jag pratade med min agent efter säsongen som berättade att Norberg hade hört av sig och att de var intresserade oavsett var de skulle spela nästa år. Det kändes bra. Jag har hört mycket gott om Timrå. De har visat att de har gjort det bra de senaste åren, säger han och fortsätter:

– Det kändes som att om det skulle bli SHL så är det en jättechans och kul att vara med där. Hade det blivit HockeyAllsvenskan så hade det varit kul att vara med där också. De hade ändå ett tydligt mål: Oavsett vilket skulle de fortsätta att satsa framåt. Sedan var det en bonus så klart att de slog ut Björklöven och att det blir SHL.

Hur går tankarna inför din första SHL-säsong?

– Ja, du….. Framför allt tycker jag att det ska bli väldigt spännande att se hur man håller att spela på en ännu högre nivå. Jag tror att jag kommer att tycka att det är väldigt kul att vara omgiven av många duktiga hockeyspelare. Jag ska se, ta in och lära mig för att fortsätta utvecklas hela tiden. De bitarna ska bli superspännande att vara med om.

Under de senaste tre säsongerna har 191 centimeter långa och 91 kilo tunga forwarden gjort 77 poäng (33+34) på 154 matcher i Hockeyallsvenskan. Men hur beskriver han sig själv som spelare?

– Jag skulle beskriva mig själv som en powerforward - det är väl klassningen. Jag är en stark skridskoåkare och försöker använda det som en av mina största styrkor. Jag försöker vara ganska stark på pucken och spela en rak hockey Det är något jag tycker att jag fick med mig från USA. Jag spelar ganska rakt, ganska hårt, mot mål. Det gäller att göra de bitarna rätt.

Sötter du några mål inför en säsong, och har du något speciellt i år?

– Det är klart att var man än spelar så vill man bidra och göra sitt bästa för laget. Men man måste inse förutsättningarna och vad man kanske kan bidra med på den här nivån och en specifik dag eller match… Det är fortfarande outforskat för mig. Men målet är absolut att göra mitt bästa av det jag kan. Sedan får man se hur långt det tar en och vad det räcker till. Det ska bli en jäkla kul utmaning. De som spelar på den här nivån vill alltid pusha sig och se hur långt man kan ta sig. Jag känner inte den pressen på mig så, men man får komma till hallen och göra sitt bästa varje dag. Det tror jag kommer att räcka långt, bara den biten.

Du är fostrad i Stockholm,  med Djurgården på CV't. Hur ska det bli att möta dom?

– Det kommer att vara speciellt. Bara de senaste åren när jag har spelat mot AIK på Hovet, där jag ändå spenderade tre år under gymnasiet, är väldigt speciellt. Det ska bli väldigt kul. Jag hoppas att vi kan få lite publik så man kan ha lite familj och vänner på läktaren och få spela framför dom. Jag ser det bara som positivt, det ska bli väldigt kul, säger Liljegren.

Avslutningsvis, hur kopplar du bort hockeyn?

– Jag och min flickvän bor här i Sundsvall nu med vår hund. Det blir mycket promenader. Vi båda spelar en del golf, så det blir en del av det. Det blir det inte så mycket av under vintern så klart. Men jag hänger hemma, vi går promenader, äter lite middagar ute. Det finns väldigt mycket bra restauranger här faktiskt, jag blev överraskad av det, säger Viktor Liljegren.

Han och hans Timrå kliver in i SHL-säsongen den 11 september när man gästar IK Oskarshamn.