Johan Hemlin om sporten och utmaningarna under pandemin

4 mars 2021 15:00

Johan Hemlin är sportchef och vice VD för SHL. Den senaste veckan har ni följare haft möjligheten att ställa frågor till Johan om saker ni gått och funderat på. Här kan ni se vad det mynnade ut i.


Förra veckan ombads följarna på SHL:s Twitter, Facebook och Instagram att skicka in sina frågor till Johan Hemlin. Vi är mycket tacksamma för engagemanget det gav med frågor om rinkstorlek, vilka utmaningar och frågor som SHL ställts inför under pandemin, vad som är roligast med Hemlins jobb och mycket mer.

Sporten

Fråga: Känslorna i hockeyn kvävs sakta men säkert pga bedömningar på och utanför isen, är detta något man eftersträvar? Tillåt till exempel fighting så får klumpiga/fula tacklare stå upp för sig, men framförallt tänka till lite, nu åker tacklare istället eventuellt på en tvåa och avstängning i efterhand alldeles för ofta... Det verkar som lite verbala kortslutningar och gestikulerande bedöms som värre än fula fysiska grejer också.

Svar: Känslorna får absolut inte försvinna, det är en väsentlig del som hör till sporten, regelverket syftar däremot till att hantera de gånger man går över gränsen med känslorna. Svensk ishockey i stort är överens om att fighting ej hör hemma i våra hallar och det försvinner även alltmer internationellt och jag tror att det är den vägen hockeyn kommer fortsätta gå.

Avstängningar sker alltid i efterhand men ibland är det svårt för domarna att hinna uppfatta om en förseelse ska leda till det mindre straffet (2 min) eller större straffet (5 min) på isen, därför kan det bli skillnader i bedömningen på isen och vad som sedan kan rendera en anmälan. Gällande språkbruk och gestikulering så är detta tydligt i regelboken, som svenska ishockeyförbundet tar fram och som gäller för samtliga ligor, och om ett otillåtet språkbruk eller gestikulering används så ska det straffas.

Det är just svenska ishockeyförbundet som tar fram och ansvarar för regelboken men vi ligor, inklusive SHL, har chans att påverka inför varje säsong och inom SHL görs det årligen ett gediget arbete där klubbarna är högst involverade.

Fråga: Vad för nytt som ni gjort denna säsong kommer ni ta med inför nästa säsong. Exempelvis längre roadtrips i spelschemat för lagen?

Svar: Sammanställningen av vad vi har dragit lärdom av efter den här säsongen är ännu inte klar, det får vi fortsätta med efter denna säsong men det finns absolut lärdomar att ta med till kommande säsonger. Roadtrips fungerar även ”vanliga” säsonger, främst då lagen vill resa smartare och mer ekonomiskt. Konsekvenserna blir dock att man får en rad hemmamatcher på rad i ett annat skede och då kan det vara en utmaning att få ihop publik och andra arrangemang. Det är ett väldigt pusslande med just spelschemat och att få ihop det med samtliga lag, andra arenabokningar med mera. Vi kommer som sagt utvärdera ytterligare efter den här säsongen.

Fråga: Varför är de tillåtet att använda handen i egen försvarszon för att slå till/rensa pucken?

Detta har alltid vart en stor fråga för mig å känns även helt absurt. Vet inte hur många målsituationer jag sett då just denna faktor har avgjort om de blivit mål eller inte...

Svar: Denna fråga svarar vår domaransvarige Tomas Thorsbrink bäst på. Thomas skickade med nedan svar:

Handpassning i egen zon har varit tillåtet i ett antal säsonger både i Sverige och internationellt. Svenska spelregler för hockey ska så långt som möjligt vara desamma som Internationella Ishockeyförbundets regler.

Fråga: Hur ställer sig SHL till att införa 2p system istället för 3p som idag?

Svar: Intressant fråga, den är faktiskt uppe till diskussion då och då. 2p för seger och 0 poäng vid förlust är ju givet men då handlar det om hur man gör vid oavgjorda matcher? Vi vill ju gärna behålla 3 mot 3, dessutom bör man dela ut samma antal poäng varje match. Trepoängssystemet påverkar ju även hur lagen kan klättra eller falla i tabellen. Ligorna kan utreda frågan tillsammans med ishockeyförbundet om man vill och därefter lyfta frågan i ett beslutande forum hos svenska ishockeyförbundet.

Fråga: Finns det någon fundering på att gå över till liten rink i SHL? Är det för stor kostnad eller något sådant som man har tittat på innan?

Tycker själv att det bara finns fördelar med det. Mer skott. Mer mål. Mer räddningar. Mer tacklingar som blir mer kontrollerade pga att farten minskar något. Mer underhållning helt enkelt.

Svar: Det kan absolut finns någonting positivt kring matchdelen avseende intensitet, antal skott, närkamper etcetera. Men liten rink är inte aktuellt på något sätt just nu. Främst av kostnadsskäl för att bygga om alla arenor. Här har vi en samsyn med övriga ligor i Europa, nya arenor som byggs bör vara flexibla så man kan minska rinken vid behov, men redan befintliga arenor behåller samma mått. Utifrån ett spelarutvecklingsperspektiv är det tveksamt om mindre rinkar är bra, här ligger svensk ishockey i absolut världsklass, med stor rink.

Fråga: Hur ser ni på målvaktsinterference regeln för kommande säsong? Och vad gäller egentligen för regeln nu, är det bara om man inte gör mål man kan få en utvisning mot sig?

Svar: Skickar vidare även denna fråga till domaransvarige Tomas Thorsbrink som svarade som nedan: Som planen är just nu så kommer det inte bli någon förändring i regeln goaltender interference till kommande säsong. Svensk Ishockey följer så långt som möjligt internationella spelregler. Målvakten ska framförallt vara skyddad i målområdet (det blå området som räknas upp till överkanten av ribban). Om mål sker och en anfallande spelare stört målvakten i målområdet så ska målet dömas bort. Sen är det upp till domarens bedömning om störningen var i paritet med en utvisning så även en sådan ska utdelas. Ett mål kan dock dömas bort utan att en utvisning behöver utdömas. Om däremot interference situationen sker utanför målområdet så kan ett mål bara dömas bort om det samtidigt utdelas en utvisning på anfallande spelare.

Coronapandemin

Fråga: Varför stänger man inte SHL i år?

Svar: På förbundsmötet tidigare så beslutade Svenska Ishockeyförbundet hur seriemodellerna ska se ut för samtliga ligor inklusive SHL. Det är just svenska ishockeyförbundet som kan ta beslut i denna fråga, SHL kan inte stänga sig själva. SHL kan dock ta fram ett förslag till förbundet att ta ställning till men för att göra det krävs det att SHL:s ägare, det vill säga de 14 klubbarna, har majoritet i frågan. Eftersom det är en speciell säsong så har SHL centralt ställt frågan till alla ägarklubbarna hur man ser på detta. Frågan har ställts både innan och under säsong och vid varje tillfälle är det en bred majoritet av våra 14 lag att vi ska spela vidare. Som sagt så kan SHL ändå inte stänga sig själva, det är en fråga för Svenska Ishockeyförbundet. Och eftersom majoriteten av våra klubbar så tydligt meddelar att man vill spela vidare så arbetar vi utifrån det beslutet.

Fråga: Vad är skillnaden på denna säsong mot förra? Då stängde man serien sent för slutspel och kval. Är klubbarna emot att tillfälligt öka SHL med två lag 2021/2022, och i så fall varför?

Svar: Svenska Ishockeyförbundet stängde ner all ishockey föregående säsong. Det är som sagt inte SHL som tar dessa beslut. I fjol fanns det dock en bred majoritet bland SHL:s ägare, de 14 klubbarna, om att slutspelet ej skulle spelas och eftersom det fanns majoritet i frågan skickade SHL en hemställan till förbundet om att avsluta säsongen i förtid. Men som sagt, det är inte SHL som beslutar om en säsong ska avslutas i förtid eller ej. SHL kan endast ta fram förslag i frågan och det fanns det majoritet bland klubbarna att göra ifjol men inte denna säsong.

Att utöka SHL är inte aktuellt, även det är något som kräver majoritet hos ägarna och även där har klubbarna varit tydliga med att man vill spela enligt fastlagd plan.

Fråga: Såg ett tidigare uttalande där du uttryckte dig om att sport inte alltid är rättvis. Vad menar du med det och hur tänker du kring sportslig rättvisa den här säsongen?

Svar: Alla delar som vi kan påverka inom sporten försöker vi givetvis göra så korrekta och rättvisa som möjligt, här håller vi en linje mot alla lag och klubbarna är dessutom delaktiga i princip alla beslut som fattas. Men oavsett hur noga vi är så blir det aldrig HELT rättvist, det blir det inte ens en vanlig SHL-säsong. Spelprogrammet i sin helhet är ojämnt, resor påverkar, återhämtningen, spelare på JVM under ett antal matcher, CHL, bokade arenor som ger lagen flertalet bortamatcher på rad och så vidare. Årets säsong drabbar flera lag i olika faser och på olika sätt, rättvisa här är att göra det bästa utifrån de förutsättningar, riktlinjer som råder och beslut som klubbarna tagit.

Fråga: Hur ser planerna ut om något lag i slutspelet eller i kvalet drabbas av massa coronafall? Att lag ska förlora chansen till SM-guld eller att åka ur SHL på icke sportsliga grunder? Oavsett om man flyttar fram matcher eller förväntar sig att ställa upp med sitt J20 lag istället. Vissa om inte alla som drabbas av corona kommer inte tillbaka till full kapacitet i närtid. Ni skulle stängt SHL denna säsong för länge sen.

Svar: Det finns seriebestämmelser kring hur slutspel och kval hanteras. Den här säsongen blir det naturligtvis speciellt. I ett slutspel är tidsfaktorn, speldagar och hela slutspelsprocessen med flera lag en tung faktor. Det blir svårt med långvariga stopp. När det handlar om kvalet så är tidsutrymmet större och på så vis enklare att hantera rent schematekniskt.

Gällande en nedstängning av ligan är det som tidigare svarat här ovan Svenska ishockeyförbundet som tar beslut om det, SHL kan inte stänga sig själva. SHL kan dock ta fram förslag i frågan om ägarna, de 14 klubbarna, har majoritet i frågan men de har beslutat att vi ska spela klart säsongen.

Fråga: Hur delas det statliga stödet ut mellan klubbarna och SHL?

Svar: Denna fråga svarar vår VD Jenny Silfverstrand bäst på. Jenny skickade med nedan svar:

Storleken på det statliga stödet till respektive lag grundar sig i det ekonomiska bortfallet som varje klubb drabbats av på grund av att vi spelar våra matcher utan publik. Utöver intäktsbortfallet redovisar varje klubb även vilka kostnader som har blivit lägre.

Kostnaderna och intäkterna är direkt kopplade till matcherna till exempel biljettintäkter samt mat och dryck. Sponsorintäkter ingår därmed inte i underlaget som stödet beräknas på.

Det statliga stödet har varit på ca 41 % av sökt ersättning och betalas ut från Riksidrottsförbundet via Svenska Ishockeyförbundet.

SHL centralt tar inte del av statliga stödet.

Fråga: Hur ser ni på skaderisken när man spelar varannan dag som vissa klubbar gör nu?

Svar: Vi strävar efter att hålla en grundplan om tre matcher per vecka. Ibland blir det fyra matcher om logistiken tillåter. Vi har dialog med både klubbar, medicinska team och spelarfack och så här långt tycker alla inblandade parter att det fungerar väl.

Fråga: Kan SHL ta ett beslut om att avsluta säsongen i förtid på grund av förutsättningarna i samhället även fast klubbarna inte har majoritet i frågan?

Svar: Denna fråga svarar vår VD Jenny Silfverstrand bäst på. Jenny skickade med nedan svar:

Ett beslut om att avsluta säsongen i förtid tas i slutändan av Svenska Ishockeyförbundet. För att SHL ska lyfta frågan till SIF (göra en hemställan) så behöver en majoritet av ägarna (klubbarna) stå bakom ett sådant beslut. Så nej vi kan inte ta ett sådant beslut.

Till sist

Fråga: Vad är roligast med ditt jobb?

Svar: Jag har arbetat inom ishockeyn i många år och tycker det är en fantastiskt rolig sport. Att få arbeta med sporten och alla människor i den är en förmån. Jag uppskattar verkligen mitt jobb!