• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Jacob Blomqvist: "I skogen jag hittar kraft och energi"

30 oktober 2018 09:00
Stafettintervjun

Stafettintervjun på SHL.se rullar vidare och denna gång är det Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist som står i skottgluggen. Just skytte är något som är Blomqvist personifierat. "Jag försöker vara ute i skogen minst en gång i veckan", säger han till SHL.se.


Det är omställt till vintertid och mörkret börjar lägga sig över Sverige när hösten sakta går mot vinter. En tid då intensiva hockeymatcher avlöser varandra. En tid som Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist gillar. Men inte bara för att SHL är i full gång. Det är också då han får utrymme för ett av sina stora fritidsintressen. Jakt - och att vara ute i skog och mark.

– Jag är en riktig friluftsmänniska. Hur mycket man kan vara ute beror en del på hur mycket ledigt man har och hur mycket matcher man ska spela, men jag försöker vara ute minst en gång i veckan. Då tar jag med hunden och hittar på något. Det är ett bra sätt för att samla kraft och energi, berättar Blomqvist.

Du har fått en fråga om just ditt jaktintresse.

– Låt höra.

"Det är mycket snack om att du jagar, men skjuter du egentligen någonting?"

– Haha. Jo det går faktiskt ganska bra. Jag har varit med om en hel del roliga situationer ute i skogen. Kan det vara någon i Färjestad som frågar?

Faktiskt inte.

– Då är det Adam Brodecki i Linköping. Han har börjat säsongen bra alltså.

Det stämmer bra, är ni jaktkompisar?

– Nej, inte på det viset utan vi är bara bra kompisar. Men han har frågat en del tidigare om hur det går med jakten. Han har inte varit med och jagat något när vi spelat i samma lag. Det brukar vara Jonathan Granström och jag som är ute.

Har du hunnit med att jaga något denna höst då?

– Jag har varit ute på lite älgjakt och vildsvin, så lite har man hunnit med.

"Inte som vi hoppats"

Men jakten i skogen i all ära. Det är jakten på poängen på isen som är huvudfokuset för Blomqvist och hans Brynäs. Efter en något trevande start så spelade Brynäs in en del poäng igen - innan det blev en riktig stjärnsmäll med 0-6 mot Färjestad senast.

– Säsongsstarten har inte varit som vi hoppats och trott. Vi började spelmässigt ganska bra, men fick inte med oss några poäng. Sen har det blivit lite bättre nu mot slutet, men senast mot Färjestad var en riktig plattmatch av oss.

Ni gjorde en jättebra match mot Djurgården, och sedan 0-6 mot Färjestad matchen efter. Hur kan det bli så?

– Mot Djurgården fick vi en jättebra start. Då kunde vi gå på det, fokusera på vår starka defensiv och kriga utefter det. Då är vi bra. Mot Färjestad fick vi istället en dålig start. Då går vi framåt för att komma ikapp, men blottar oss bakåt och bjuder på för mycket lägen.

Vad blir din roll som kapten i ett sådant läge?

– Det gäller att gå igenom med laget vad som gäller och inte. Sen ska man inte stirra sig blind på det negativa när det går dåligt. Det är väldigt lätt att se fel när man inte tar poäng. Det gäller att blicka framåt, att ha fokus på rätt saker.

Nu väntar HV71 på bortaplan i nästa omgång, och trots den stora förlusten i senaste matchen är det med en god känsla laget reser ner till Jönköping.

– Det är det. Vi har pratat ihop oss om det som funkar bra och om det som måste bli bättre. Nu handlar det om att blicka framåt, att göra allt för att snabbt plocka poäng igen. Vi är väldigt revanschsugna.

"Boxplay är något som vi pratat mycket om"

Tittar man in statistiken för Brynäs kan man notera två kolumner som sticker ut. Powerplayspelet är något som funkat bra där man har över 23 procent i effektivitet. Boxplay däremot - näst sämst av alla lag med bara dryga 68 procent i avklarade numerära underlägen. Frågan om hur det kan skilja sig så mycket i de olika spelformerna är självklar.

– Det är en bra fråga. Just boxplay är något vi dagligen jobbar med. Vi har varit i topp i den statistiken de två senaste åren, men vi har inte fått till det än. Men det är något som vi har tittat extra noga på, för det måste bli bättre.

Det har varit en intensiv höst för Brynäs. Sportchefen Stefan Bengtzén har lämnat sitt uppdrag. Forwarden Danny Kristo ansågs inte hålla måttet och har också han lämnat Gävle.

– Så är det i branschen. Det tillhör, men det är klart att det påverkat oss lite. Men det här är en elitverksamhet och då är det så att spelare, tränare och sportchefer kan lämna. Det gäller att inte tänka så mycket på det och fokusera på det negativa. Det gäller att se framåt och vara positiv istället.

Men hur är det att från ena dagen till det andra se en lagkamrat lämna?

– Man får rutin på det. Det kan vara en jättebra kamrat som lämnar och det är alltid tråkigt, men så här är det. Det är en elitverksamhet - då funkar det så här.

Nu väntar den sista spelveckan för Brynäs och övriga SHL-lag innan de första landslagsuppehållet tar vid. För Brynäs väntar HV71 borta under tisdagen, sedan följer man upp med Mora på hemmais innan lördagsmatch väntar borta mot Örebro.

– Nu är det tre matcher den här veckan. Då handlar det om att leverera det sista innan det blir uppehåll, och jag är positiv. Det är en bra känsla i Brynäs, avslutar Blomqvist.