• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Återblick Möt Människan

21 april 2020 14:00

Sedan början av september 2019 har vi på SHL.se kört intervjuserien Möt Människan. Där har vi varje vecka fått lära känna spelare, tränare, supportrar och andra profiler i och kring vår älskade liga. Över 30 personer har intervjuats och här är en tillbakablick på några av dem vi har fått stifta bekantskap med.


Lasse Granqvist

C Mores populäre kommentator, som i 30 år har hörts och synts i sportetern som reporter, kommentator och programledare, berättade bland annat om den första hockeymatch han såg på plats.

– Jag var där med min numera bortgångne pappa och min mamma. Det är en ganska stor historia egentligen. Mamma är oerhört ointresserad av idrott men hon var med vid två tillfällen. Det var den här matchen och så var vi på en fotbollsmatch också, det var en födelsedagspresent från mig till min pappa.

– Men för att återgå till hockeyn: Det var AIK - Skellefteå på 70-talet, jag kommer faktiskt inte ihåg årtalet, men jag skulle tro att det var 1977 eller 1978. Något sådant. Matchen spelades på Johanneshov, som den hette då och jag har starka minnen därifrån, sa Lasse Granqvist.

Intervjun finns att läsa i sin helhet här

Mikael Nord

För ungefär fem månader sedan publicerades intervjun med Mikael Nord, den populäre domaren som vunnit Guldpipan fem gånger, men som också isolerat sig i hemmet i över en månad – på grund av ett enda felbeslut på isen.

– Jag åkte i princip raka vägen från arenan hem till Arboga och gick inte utanför dörren på över en månad. Jag skämdes så otroligt mycket och visste att alla jag mötte bara skulle vilja prata om just det där, berättade Nord.

Vill du läsa om vilken situation Nord refererar till kan du läsa hela intervjun här.

Gustaf Lindvall

PÅ SHL Awards prisades Gustaf Lindvall som ligans bäste målvakt. Den 29-årige Skellefteåmålvaktens resa dit har varit långt ifrån rak. När han intervjuades för Möt Människan berättade han bland annat om hur han extrajobbade på Arlanda flygplats för att få ekonomin att gå runt samt hur nära det var att han faktiskt la plockhandsken på hyllan för några år sedan.

– Jag fick tömma sparkontot för att gå runt ekonomiskt och visste att om jag inte skulle få ett bra kontrakt till säsongen därpå skulle det nog vara det sista jag gjorde på en hockeyplan. För mig är det inte försvarbart att kuska runt i Sverige och spela hockey om det inte går runt ekonomiskt när du har familj, berättade han.

Här är intervjun med Gustaf Lindvall i sin helhet.

Maciej "Masken" Szwoch

Redan som 21-åring la Maciej "Masken" Szwoch av med hockey för att satsa på en bana som målvaktstränare, och det lär han inte ha ångrat. Färjestads målvaktstränare har genom åren jobbat med målvakter som Viktor Fasth, Tex Williamsson, Linus Ullmark, Mikael Tellqvist, Adam Werner och Markus Svensson.

När Maciej Szwoch intervjuades berättade han om sin uppväxt i Trelleborg, hur Viktor Fasth tjatade honom till Växjö samt beslutet att förlänga kontraktet med Färjestad.

Hela intervjun med "Masken" går att läsa här.

Thomas Berglund

Ytterligare en som hade stor framgång på SHL Awards i år var Thomas Berglund. Han tog emot priset som "Årets tränare" på galan efter att Luleå vunnit grundserien klart. Under sin aktiva var Thomas Berglund med och bärgade Luleå Hockeys första, och hitills enda, SM-guld säsongen 1995/1996. Sedan några år tillbaka är han alltså tränare i klubben och när han var med i Möt Människan fick han bland annat prata om press och hur han kopplar bort hockeyn.

– Barnen är 17, 15 och 12 år så det har varit en tid med mycket familjetid med en vardag som består av mycket skjutsningar och sådär. Annars gör jag inget speciellt. Jag håller på med lite idrotter, jag spelar ganska mycket padel, sa Berglund.

Hela intervjun med Thomas "Bulan" Berglund hittar du här.

Erik Wilderoth

Han kanske är att betrakta som en doldis, men via plattformen Better Than a Monkey, där han analyserar underliggande statistik från SHL, har Erik Wilderoth börjat göra sig ett namn i hockeysverige. Den här säsongen har han setts i C Mores studioprogram Hockeylabbet tillsammans med Björn Oldén och Petter Rönnqvist. I samtalet med SHL.se berättade Wilderoth om sitt sifferintresse, Corsi och förvåningen när han fick frågan om att börja jobba på C More.

– Det kändes rätt absurt. Jag menar, inte ens min fru vill höra mig prata om underliggande statistik för SHL, så varför skulle någon annan vilja göra det, sa han.

Här kan du läsa hela intervjun med Erik Wilderoth.

Nils Höglander

I mitten av november var det Nils Högladers tur att vara med i Möt Människan. Röglespelaren som gång på gång under säsongen har bjudit oss på läckra dragningar och snygga mål. I en öppenhjärtig intervju berättade JVM-spelaren bland annat om sina zorrodragningar, uppväxten i Bockträsk och hur systern Tilda på många sätt har format honom till den han är i dag.

Vill du läsa hela intervjun med den 19-årige Rögleforwarden? I så fall hittar du den här.

Niklas Niva Sjökvist

En av supportrarna vi har fått lära känna under säsongen är Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksands supporterförening Superstars. I ett långt samtal berättade han om supporterskaptes fina sidor, hur det har varit att följa Leksands jojoresa mellan SHL och Hockeyallsvenskan samt hur hockeyintresset började för honom.

– Jag har väl varit i ladan sedan jag var nyfödd. När jag var i 15-årsåldern kom jag i kontakt med folk i klacken. Då bodde jag hos mamma i Stockholm men var hemma hos pappa på loven och då började jag stå där. På den vägen är det.

Här hittar du hela intervjun med Niklas Niva Sjökvist.

Det var några av alla intervjuer som har gjorts i Möt Människan-formatet under säsongen. Är du intresserad av någon av de drygt 20 andra porträtten finns en samlingssida med samtliga intervjuer.